Sabrera

Sabrera

Fira Champagnedagen 19/10
Sabrera champagne i Stockholm
/Sabrering eller Sablering av champagne
Allt om Champagne-L'art de Sabrage
Din guide till sabrering! Kurs - Lär dig sabrera!
Sabrera på bröllopet, möhippan, studentfesten..
Fira Internationella Champagnedagen - 19/10 2018

 Sabrering - Sabrera - Sabrage

Sabrering - Sabrera - Sabrage

Att öppna en flaska kyld champagne med sitt skummande innehåll är kanske ingen konst i sig. Tillvägagångssättet och de rätta handgreppen finnas ofta beskrivna i bättre vinlitteratur.. Där kan stå hur man först avlägsnar ”le muselet” (men den kanäven vara kvar) som håller korken på plats. Sedan hur man fattar flaskan med ett stadigt grepp i botten med ena handen och håller korken i den andra med tummen på toppen. Så lutar man hela bouteillen i 45° graders vinkel och vrider på flaskan, inte på korken, samtidigt som man håller emot korken. Med ett lätt pysande kommer så korken ur flaskan.
I de flesta champagnesammanhang är detta det vanliga sättet att öppna en flaska med den bornerande drycken.
Men det finns också ett annat, effektfullare, konstfärdigare, roligare och farligare sätt som mycket snabbare gör det eftertraktade innehållet åtkomligt…. och det är att öppna flaskan med ett sabel hugg, att SABRERA en flaska med en Sabre à Champagne! ( OBS andra och fulare sätt att hugga bort korken kallas Champagne- (abattage, coupage, rompre) och kan utföras hemma i köket och kan inte liknas vid Sabrage!)

sabelteknik_sabrering_stockholm

Själva sabelföringstekniken med en sabel vid dekapiteringen
av bouteillen kallas för SABRAGE
/səˈbrɑːʒ/.


Det finns flera teorier ...
om sabreringens uppkomst och de börjar alla spridas i vidare kretsar under första halvan 1800-talet. Här är några!
En teori går ut på att Napoléon efter en framgångsrik batalj försåg sina officerare med champagne, som en segergest och som de sabrerade …för segern, till livet, viriliteten kvinnorna och La France
Flaskorna öppnades med en iögonfallande och avgörande rörelse…
med sabeln - Sabre champagne!

 Full karriär mot champagnen - "A la hussarde"

Full karriär mot champagnen -
"A la hussarde"

 *Kyrassiärer med svärd (pallasch)..ej sabel.

*Kyrassiärer med svärd (pallasch)..ej sabel.

 Sabrera stilfullt..

Sabrera stilfullt..

sabering_sabrage.jpg

eller så drack man champagnen innan bataljen för att gjuta mod i barm! Sanningen är nog att det började hos de hårdföra franska *cuirassiers/   kyrassiärerna som hade speciella invigningscermoniel där det ingick att så snabbt som möjligt tömma tre flaskor champagne - perfekt att då sabrera, sedan rida tre mil med tre hästar..och m.fl. onämnbara upptåg på det heliga talet tre…på högst tre timmar!!
Sabreringen fungerade då förmodligen även som en rudimentär form av dégorgement. Genom den plötsliga kraften av sabeln på flaskhalsen så släppte trycket i flaskan och depositionen sköt ut liksom de krossade glasbitarna. Men har någon försökt sabrera en munblåst flaska???
Napoléon var personlig vän till Jean-Rémy Moët sedan deras första möte 1782. Napoléon sabrerade dock aldrig själv....

Napoléon & Jean-Rémy Moët - chef de cave - i champagnekällaren hos Moët & Cie. (senare Moët & Chandon). NB beställer 300 bouteilles av Moët. - Caveau de sabrage.

  Nappe uppskattade även Jacquesson och källarna där!

Nappe uppskattade även Jacquesson och källarna där!

Napoléon gillade (precis som Richard Wagner) i sin ungdom att dricka bubblet Saint-Péray utspätt med vatten..ingen sabrering! Numera ett okänt bubbel. Napoléon drack helst röd Bourgogne med vatten.....som vuxen!

 Sabrera Saint-Peray... var inget för  Napoléon ...

Sabrera Saint-Peray... var inget för Napoléon ...

I närheten av Saint-Péray ligger byn Champis..inte att förväxla med denna Champis som man dricker efter badet i Sverige ...och som från början såldes under namnet Champagneläskedrycken men som efter Versaillefreden måste döpas om till Champis!!

..men på etiketten står ..champagne!

Läskedrycken Pommac från 1919 lanserades som en dryck riktad till vuxna. Namnet är en kombination av det franska ordet för äpple – Pomme och drycken Cognac.

 Exempel på andra svenska "champagner" i början av förra seklet!

Exempel på andra svenska "champagner" i början av förra seklet!

En annan teori berättar om Madame Nicole-Barbe Clicquot, som gärna understödde Napoléons soldater i utbyte mot att de skyddade hennes dyrbara druvor och källare. Innan soldaterna red iväg försåg Madame Clicquot dem med champagne. Sittandes på hästryggen använde de sina sablar för att öppna flaskorna…. men detta är inte troligt eftersom soldaterna svårligen kunde dricka ur de sabrerade flaskorna… utan att skära sig!? 
Madame gjorde sig en förmögenhet efter kriget precis som Charles-Henri Heidsieck den berömde som  1811 red på en vit hingst, precis före Napoleons framskrittande armé, hela vägen till Moskva som en publicitetsstunt och anlände med lådor av champagne och sin orderbok.

 Caveau de sabrage -  Sabrage -  L'art de Sabrage - The Art of Sabrage

Caveau de sabrage - Sabrage - L'art de Sabrage - The Art of Sabrage

Det som eventuellt gjorde sabreringen känd i vidare kretsar inträffade då ryska husarer /kosacker började sabrera. Före och efter Napoléons Champagne-kampanj våren 1814 fanns dessa överallt i Champagne. Kosackerna som fungerade som Alliansens fribrytare härjade ganska fritt i champagnedistriktet. De gillade att dricka varm rom blandad med champagne- ur sina pistoler!
För att inte ryssarna inte skulle röva så mycket ur champagnekällarna försågs officerarna med gratis champagne/шампанское саблей.

 Как открыть бутылку шампанского с саблей. Holy rituals!!

Как открыть бутылку шампанского с саблей. Holy rituals!!

Sabreringen kan också ses i förlängningen av traditionen där man efter att ha skålat krossar/kastar glasen - en gammal sedvänja bland rika i Europa och som levde (lever) kvar längst i Ryssland.

Dock ska man veta att fransmännen sablerade redan från 1600 talet.
Att "sablera ett glas vin", detta uttryck användes av vissa personer för att säga ”dricka upp i ett drag” – göra botten upp - "cul sec". På samma sätt som man kastar den nedsmälta glasmassa i formen så kastar man vinet i strupen,och det är därför man säger ”kasta in sanden” eller ”sanda” (sabler) ett glas.” enligt César-Pierre Richelet (1626-1698).
Sabrelerons! – dvs. låtom oss dricka den sab(l)rerade champagnen i en slurk!
Några hävdar dock att engelsmännen var först även på detta område!

"Tjänaren var klumpig i att öppna en ny flaska champagne, den franska översten ... drog sabeln, med ett vetenskapligt hugg slog han av nacken av flaskan  utan att väsentligt skada den eller störa innehållet. Detta militära sätt att dekantera champagnen skickade flaskknoppen i en virvel upp i luften innan den föll framför den nakna dragna sabeln. " 
John G. Stephens ca.1840 - Första omnämnandet av sabrage i skrift!?

Att Sabrera "korrekt" – konsten att öppna en champagneflaska med en sabel
- är ett roligt & spektakulärt sätt att börja
frukosten, lunchen, festen, bröllopet, studentfesten på!  OBS! använd dock inte köksknivar, yxor, glas, mobiltelefoner, golfklubbor eller whatever! - endast fånigt INTE stilfullt!
Använd olika sabeltyper som; basmodellen Sabre Briquet (dock för fotfolket), antika ryska och franska sablar som ger den där riktiga känslan när man sabrerar!

..men helst ska de väl se ut som dessa!

Vill man nu ha en folkligare approach till sabrering....här en omsmidd Rälspik

Pierre/Maitre-Sabreur/ P-C-Club

 PCSS - logo Sabrerings Sällskap

PCSS - logo Sabrerings Sällskap

"Jag kan inte leva utan champagne...
I seger förtjänar jag den, i nederlaget behöver jag den." Winston Churchill till Odette Pol-Roger 1946 - (ursprung Napoléon B? ... Han gillade inte bubbel utan drack helst röd Bourgogne...med  vatten!)

Kurs i sabrering med provning av Champagne och Crémant. Låt oss guida er genom champagnens historia, tillverkning, vinifikation och om sabreringens myter & sanningar.
Sanningen är som en champagnebubbla, den kommer alltid upp till ytan.

ring.gif

För tuffa sabrerare..men mindre stilfulla..."La bague - The Ring"..!

Boka er sabreringskurs eller sprutkurs!
Sabrera på svensexan, möhippan, festen.. eller bröllopet. Sabrera på studentfesten?
Vi lär er.. en stilfull sabrage. Sabrera ej med glas!

 

Global Champagne Sabering Day - June 20th!
Journée internationale du sabrage - 20 juin

 Mauvais sabrage..... det lyckas inte alltid! Kom på kurs...

Mauvais sabrage..... det lyckas inte alltid! Kom på kurs...

 Sabrera - nya stilen

Sabrera - nya stilen

 Sabrera med Glas sabel...50.000 kr eller glass-sabel?

Sabrera med Glas sabel...50.000 kr eller glass-sabel?

 Sabrera som en jedi eller Luke Skywalker.......

Sabrera som en jedi eller Luke Skywalker.......

champagne_flicka.gif

           TIDER FÖR MÖHIPPOR OCH SVENSEXOR
Lördagar: 11:00-12:30,  13:00-14:30
15:00-16:30,  17:00-18:30
ÖVRIGA DAGAR ..VALFRIA TIDER !
Hyr en sabrerings mästare - Vi kommer till Er!

 Kontakta oss för en sabreringskurs

Kontakta oss för en sabreringskurs

Annat sätt att öppna!

 Sabrera en magnum! Ingen konst...

Sabrera en magnum! Ingen konst...

Välj rätt Champagnesabel/ Sabre à Champagne
eller köp en antik riktig sabel!

Tony.jpg

Lyckad sabrering!

Ictum nil vino Sabreringssällskap
..spruta champagnen!

Världsrekordet i snabbsabrering ligger NU (2018) på 66-71? fl./minut....
vad det nu ska vara bra för! Man tar inte hänsyn till utseende och innehåll.
- Vill du sabrera i grupp:
Så blir du en Grand Commandeur ...hos Confrérie du Sabre d’Or 
1. Om du aldrig har sabrerat en flaska champagne förr så blir du
först en Sabreur.
Därefter flyttar du upp genom flaskstorlekarna....
2. Om du sabrerat en Magnum blir du Chevalier.
3. Och efter Chevalier, om du saberar en Jeroboam så blir du en Officer.
4. Och efter det, om du hugger en Rehoboam - sex vanliga flaskor - blir du en Commandeur.
5. Slutligen om du sabrerar en Metusalem - åtta vanliga flaskor -blir du Grand Commandeur/ Lycka till !

.... om att spruta champagne....vaska champagne!

 Mindre lyckade sabreringar med sabeln! - För mycket sprut..

Mindre lyckade sabreringar med sabeln! - För mycket sprut..

 Lär dig sabrera rätt & snyggt !   Chevalier Maitre Sabreur/PCSS

Lär dig sabrera rätt & snyggt !
Chevalier Maitre Sabreur/PCSS

 Massabrering - Reklamjippo - 487 st flaskor samtidigt!!

Massabrering - Reklamjippo - 487 st flaskor samtidigt!!

Dopceremoni med champagne och annat flytande…
Att döpa båtar och andra tyg med en flaska champagne.

krossa_champagneflaskor

Att krossa en Champagneflaska mot bogen som “dop/namngivning" av båtar, (senare även andra skapelser) började komma i bruk först i slutet av 1800-talet (1891?); troligen därför att det såg häftigare ut med allt skummet !

Christening-boats-with-champagne.jpg

Tidigt använde man vanligt vin som dracks och stänktes på båten. (Vikingarna använde grisblod...) En vinoffersrit som en önskan/bön till havs/vädergudarna att vara nådiga! Queen Mary, Queen Elizabeth och QE2 döptes dock innan sjösättningen med "Empire wine" dvs. vitt vin eller bubbel från Australien...konstigt de inte gått till botten! Titanic fick ingen flaska alls! (Hangarfaryget HMS Queen Elizabeth döptes med en flaska Islay malt whisky ..hon var ju byggd i Skottland!). Men även madeira, cognac och vatten har använts.

Sabrera i Stockholm

 Allt om sabrering av champagne vin...sabrage!

Allt om sabrering av champagne vin...sabrage!

 "Empire wine"

"Empire wine"

se roligt klipp: Döpt av champagne!?

Skvätta-spruta-spraya bubbel/champagne på andra sätt..

 se roligt klipp  - Klicka

se roligt klipp - Klicka

Att spruta champagne...flaskor efter en stor vinst har nu blivit tradition i många sporter, men tidigast kunde man se den på Monacos F1-bana och detta är sporten där detta beteende börjar traditionen.
Men första kontakten mellan Grand Prix och Champagne daterar sig till 1950, när den första någonsin franska Grand Prix tävlingen hölls på Gueux-banan i Reims och då "El Chueco" Fangio vann. Eftersom racet gick bland de gröna vingårdarna och kullarna i regionen Champagne så presenteras vinnaren med en flaska för sin seger. Men för att se segraren spruta på publiken måste du gå framåt i tiden...över ett decennium till -66. I likhet med många stora traditioner, hände det för första gången av fullständig slump. Efter att ha vunnit Le Mans 24-timmars lopp 1966, sprutade Jo Siffert av misstag publiken med en flaska champagne som hade stått och blivit varm ute i solen, vilket gjorde att trycket ökade inuti magnumflaska och poff... Året därpå ska racerförare Dan Gurney medvetet ha kopierat Seifert gest när han och A. J. Foyt vann samma race och en tradition föddes! Flaskan finns nu hos All American Racers - AAR.

Sedan den ursprungliga, löst korkade flaskan var en magnum av Moet & Chandon, har dagens vinnare inte bara en uppgradering av storleken till en Jeroboam - det är en dubbel-magnum att spruta på publiken - men man har också bytt sponsor.. till champagnehuset Mumm. Från 2000 var alla Formula 1 race leveranser av flaskor från GH Mumm´s Cordon Rogue. Moet & Chandon tog dock under 2016 över F1 efter Mumm men sedan 31 juli 2017 har champagne CARBON fått ansvaret att spruta! Champagne CARBON är gjord i en flaska med kolfiber precis som bilarna i F1 och är extremt dyr då den är specialgjord!

f1-british-gp-2017-podium-second-place-valtteri-bottas-mercedes-amg-f1-race-winner-lewis-h.jpg

Champagne Mumm har istället anmält Formel E racerförare Nelson Piquet Jr och Lucas di Grassi som sina nya varumärkesambassadörer som hela tiden ska representera och inte bara vid vinster!

 Mumm-Jeroboam specialdesignades för sprutning och reklam..texten uppochner 2000-2016! M&C 2016, nu  CARBON  2017.

Mumm-Jeroboam specialdesignades för sprutning och reklam..texten uppochner 2000-2016! M&C 2016, nu CARBON 2017.

Numera sprayas det hejvilt på alla typer av sportevenemang!

 Ryder cup golfspray

Ryder cup golfspray

5755855952bcd025008c7072.png.jpg
napa.gif

....det senaste i champissprut! - "Champagne Gun Magnum"

Fira Internationella Saberingsdagen 20 juni
Celebrate Global Sabering Day June 20th
Célébrez la journée internationale du sabrage 20 juin

champagne_club.jpg

Att dricka champagne ur skor…och annat.

Troligen började (o)vanan på tidigt 1800-tal då teatraliska uppsluppna snobbar i Europa (s.k.Fops) började dricka sött bubbel ur dansösernas skor framför orkesterdiket på teatrarna och i operahusen.
Populärt blev det sen i Ryssland i slutet av 1800-talet. Det var på Moskvas Bolshoi teater där fansen (ryska fops) drack, inte nödvändigtvis champagne, men också vodka, ur sina favoritballerinors skor.
Samtidigt i Belle Époquens Paris skulle Folies Bergères dansöser servera champagnen ur dansskor till sina “beundrare” för dyra pengar.

Sedan spred det sig till Amerika och framför allt till bättre förlustelseställen och lyxbordeller som Chicago’s Everleigh Club senare till "Champagne rooms"/ "Golden rooms". Här serverades det dock mest "american champagne" kopior av riktiga varan dock till höga priser. Dessa “rooms” lever kvar i USA 2018. Hollywood hängde förstås på!

tabulla.jpg

Det spred sig så småningom till andra länder, skor och drycker. Ukrainare skulle stjäla brudens sko för att shotta vodka ur. Tyska soldater sågs dricka öl från varandras stövlar för att få lycka före striden - eller kanske fira seger efter den. Aussies har länge haft en supövning kallad "shoey", som består av att hinka öl från sina kompisar sneakers. OSV....OSV..

Allt som oftast försöker någon någon gång, nånstans att återuppliva den.  1999 skapade Christian Louboutin och champagnemakaren Piper-Heidsieck ett presentpaket som innehöll en flaska av den senares bubbel och den tidigares kristallklackade sko. Det såldes exklusivt i utvalda Neiman Marcus-butiker och kallades för Le Rituel.

Några år senare samarbetade den brittiske designern Rupert Sanderson med champagne Perrier-Jouet för att lansera "The Rupert Sanderson Champagne Slipper", ett silverpläterat kristall campagneglas i formatet (mycket) högklackat. Historien lär fortsätta…
Je ne peux vivre sans champagne…

 Rupert Sanderson Champagne

Rupert Sanderson Champagne

sabrera champagne
Champagne sabré - En la sabrant! - Sabrera - Sabrering - Sabel - Prova champagne - Allt om Champagne - Chevalier Maitre Sabreur - Möhippa - Stockholm
— Sabrera först... sedan prova-champagne.se