Champagneälskare
Champagne tilltugg Champagne tillbehör
Champagne frukost
Tapas


Champagne tilltugg och tillbehör...några förslag! Frukost!
Champagnefrukost till studenter – med matiga tips!
Sabrera på studentfesten...vi lär dig.

Champagneälskare boka Er egen provning!
Ni får prova och analysera champagnerna under avspända former
och med ett personligt bemötande i läcker miljö.
Inga förkunskaper är nödvändiga. Även cava och proseccoprovning!

Champagne tilltugg/tillbehör/Amuse-bouche/snacks
Cava tillbehör:Tapas-pinchos/pintxos !

Förslag på lättare mat som passar som tilltugg till prat-champagne samt cava och prosecco.

  • Krämiga ostar: Brillat Savarin, L’affiné au Chablis, Langres, Chaource, Brie de Meaux, Melun, le Carré de l'Est, le Coulommiers, le Gratte Paille, le Caprice des dieux, l'Époisses, - våga prova även annat..Pecorino etc!
  • Gåslever och Ostron passar förstås !
  • Parmesan och pecorinochips – riven ost som läggs i ”små högar” och smältes i ugnen.
  • Tunnbröd med löjrom och lite vispad Crème fraiche passar utmärkt.
  • Lufttorkad spansk skinka, Jamón Serrano, är delikat att servera som tilltugg tillsammans med oliver eller chevreost – rulla ihop med fyllningen inuti.
  • Parmarullar fyllda med chèvre/fårostkräm
  • Minisnittar med ankleverpaté och äppel/päronconfit..tryffel
  • Carpaccio på sotad tonfisk med ört-mandelolja
  • Crostini med hemgjord tapenade
  • Halstrad pilgrimsmussla med limedressing
  • Rökt laxrulle med pepparrots Cremé Fraiche
  • Fikon/fikonmarmelad/Confit med parma eller serranoskinka
    Det skall vara papperstunna skivor av äkta skinka till det här receptet och fikonen måste vara riktigt söta och mogna.

Frasig liten förrättsvåffla/blini

Ingredienser
1/2 dl bovetemjöl, 1/2 dl vetemjöl, 1 dl ljummen gräddmjölk, 5 g jäst, 1/2 tsk salt,
1 äggula, 3 äggvitor, smör till stekning
Passar till förrätt, drinktilltugg och kvällsgott. Serveras med Smetana/crème fraiche,
hackad charlottenlök, dill och löjrom/kaviar…

Röra med smak av Mörrum-mums !

  1. Strimla gravlaxen fint och blanda sedan med creme fraiche.
  2. Hacka charlottenlök och dill, limebasilika fint sen lime, svartpeppar och salt, övriga kryddor
    efter smak vänd sedan ner i dem i blandningen.
  3. Sist tar ni rommen då den kan vara känslig för att arbetas för mycket.
  4. Låt stå i kylskåp innan servering.
  5. Till denna röra serveras gärna ett sprött knäckebröd eller tunnbröd.

Pastejmousse på toast/pumpernikel

  1. Mixa 250 g gåslever till en slät puré i en matberedare.
  2. Tillsätt 3 msk grädde och 40 g varmt smör. Mixa till en mousse. Smaka av med 3 msk sauternesvin, salt och nymalen peppar.
  3. Tryck ut små rundlar av formbröd och stek dem i smör eller bara en pumpernickel.
    Forma moussen och lägg på.
  4. Toppa med en fikon- eller lökmarmelad/balsamvinägersylt och dekorera med körvel eller annat kryddgrönt och kokta aprikoser.

Smördegsinbakade tapas oliver

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Dela färdigkavlad smördeg i fyrkanter, ca 3×3 cm stora. Lägg en kärnfri ej för syrlig oliv (gärna smaksatt med sardell) på varje fyrkant.
  3. Tryck samman hörnen till ett paket och pensla med en uppvispad äggula.
  4. Strö över lite svarta sesamfrön och baka i 10-15 minuter.
  Champagnesorbet

Champagnesorbet

Champagnesorbet som en mellanrätt är perfekt om man bjuder på flera huvudrätter!
Blanda 40 cl A. Clouet silver champagne med sockerlag till liten sötma. (Smaka möjligen av med lite pressad lime och ev. myntablad). Ställ det i en form i frysen i ca 1 timme, tills vätskan frusit till en halvfast massa. Vispa 3 äggvitor till hårt skum, tillsätt en msk vitt socker under kraftig vispning. Rör ner skummet i frysmassan med jämna tag till dess den har smidig konsistens, dock ej så länge att skummet förstörs.
Frys blandningen i några timmar och ta ut den precis innan serveringen och rör då ner ytterligare lite champagne så sorbeten blir lite perlant !

Tips och råd på champagnefrukost/champagnebrunch!
Sir Noël Coward: ”Varför jag dricker champagne till frukost? Jo, men gör inte alla det?”

Hur många glas räcker flaskan till!?

  • en piccoloflaska räcker till två glas..
  • en halvflaska till 3 till 4 glas
  • en standardflaska till 7 till 8 glas
  • en magnumflaska till 15 glas
  • en methusalem-flaska till ca.60 glas

För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten…hurra!

champagnefrukost/champagnebrunch
Tips på champagnefrukost

Antipasto med melon
Krabba Benedictine
Tryffel omelett
Seafood Quiche
Karamelliserad banan med bacon
Pannkaka/Våfflor med fyllning..
Havets frukter
Sushi, sashimi
Ostar.. undvik svenska dito.. om du inte har svensk smak (gräddost).....Brillat Savarin gott!
Frukter inte för syrliga...
Sötsaker; eclairs, gräddpuffar (petit-chou), baklava, luxemburgerli, macarones undvik mörk choklad
och för syrlig frukt.

....och undvik vanliga frukosttillbehör ..de förstör smaken på champagen som serveras under brunchen eller är för smaklösa!
Förslag på champagne; Laurent-Perrier, Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs, Chardonnay Spumante, Palmer Blanc de Blancs. På morgonen är det ofta godare med ett lättare bubbel med inte så mycket alkohol typ De Vergy.
Ok alkofritt bubbel: Richard Juhlin Nr 1979 - Blanc de Blancs Non-Alcoholic. Doftar inte så gott men smaken OK!

The blue-drawing-room

Afternoon Tea - med bubbel/British Fizz!?

Afternoon Tea-traditionen började med Maria Russell 1783-1857 , hertiginna av Bedford och "Lady of the Bedchamber" hos drottning Viktoria. Under 1800-talet var det vanligt att äta två huvudmål: en tidig frukost och sedan en sen middag. Anna Maria startade sin egna ritual “at Home” på Woburn Abbey då hon intog te, sandwiches, scones, kakor och snacks i sin boudoir, the blue-drawing-room/sitting room, bland soffor och fåtöljer på eftermiddagen runt klockan 16 . Så småningom tog hon med sin Afternoon tea till London och 6 Belgrave Square där denna ceremoni blev en tradition för överklassen och ett tillfälle för dem att träffa kärestan, vänner och bekanta (inte att förväxla med medelklassens High Tea).
Numera ingår champagne i en bättre "Sparkling Afternoon Tea"!
....eller varför inte byta ut teet mot en riktig kopp choklad!!

afternoontea2.jpg

Tips på bättre champagne drinkar/cocktails och sämre..:

Det är 87 kalorier i ett glas Champagne brut uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein.

Barbotage: Ta Cognac VSOP och Grand Marnier rouge och häll i ett flûte-glas och fyll på med rosébubbel.
Bellini: Andra alternativ är Bellini, där man bottnar ett champagneglas med aprikospure (för barn) och fyller upp med söt (sec) champagne eller prosecco. Kan spetsas med lite hallonpure! Uppfunnen av Giuseppe CiprianiHarry's Bar i Venezia..men hemsk där numera!!
Blanc-cassis: (Kir efter Félix Kir (1876–1968): Cremant de bourgogne/vitt vin med 3 cl crème de cassis (svartavinbär),
Blanc de mûre (björnbär): i stället för Cassis
Kir Royal: med 9/10 delar champagne och 1/10 del crème de cassis
Kir Impérial: med hallon likör...kan toppas med respektive bär!
Edward, Prince of Wales: 1 stycke färsk ananas, 45 ml rågwhisky, Stänk av maraschino likör, Stänk av Angostura bitter, 30 ml Brut NV Champagne

Royal Baggus: 2 cl Cognac Frapin Grand champagne, 1-2 cl koncentrerad flädersaft och 3 cl Sauternes vin som toppas med champagne blanc de blanc i ett flûte-glas och sen lite frysta fläderblommor på topp - fräsch! Skapad av Peter "Baggus" Sandberg i mitten av 70-talet.
Golden Millennium: Lägg bladguld i botten på en flûte, sedan 3 cl Licor 43 och fyll upp med bubbel helst Armand de Brignac Brut Gold.
Grand Chambord Fizz: 2 cl mörk hallon likör, + 2 cl Frapin XO cognac, fyll upp flûten med Langlois Crémant de Loire Brut Rosé och dekorera med hallon/björnbär (ev. kan lite Amaretto tillsättas)
Serendipity ("pleasant surprise"): Krossade myntablad, 2 cl äppelkoncentrat, 2 cl Calvados Pays d´Auge 12 ans, 4 cl Champagne Brut
Mustique Pirate: 3 cl passionfrukt juice, 2 cl Orange Curacao likör, 2 cl Martinique (JM) eller Haiti rom, Champagne blanc de noir./Basil Charles
Rata Fiat: 5 cl vit druvjuice,  2-3 cl Marc de Champagne, (kan spädas med bubbel om man vill och smaksättas med ananasjuice, Crème de Framboise eller Crème de Mûre). Servera med melon, blå mögelost och/eller foie gras.
Allt är ratificerat - nu en ratafià skål ! Det finns 120 producenter av färdig "Ratafia de Champagne" PGI.
J’aime Paris 3.0: Päronpure, 2,5 cl vanilj likör, 15 droppar rabarbersirop. Champagne efter behag.
Marquis de Sade den gudomliga drinken ...om du vågar - den ultimata libertin-cocktailen. 2 cl merlotvin,  2 cl apelsinjuice,   2 cl Grand Marnier, champagne efter behag.  Blanda ihop vin, apelsinjuice och likören, toppa med champagne.
Black Velvet är en cocktail gjord av mörk ale och vitt mousserande vin, traditionellt champagne. Drycken skapades först av bartendern på Brooks Gentlemens Club i London 1861 för att sörja prins Alberts bortgång. Den ska symbolisera de svarta eller lila tygarmbanden som bars av de närmast sörjande. Champagnen först sen alen! Man dricker först den mörka alen "sorg" sedan "fest" när champagnen kommer.
Blå fågeln: 1,5 cl Curaçao bleu, 3 cl gin + champagne. Myntablad.
Saudi "Champagne": Thinly slice apple, orange, and lemon; place in a large pitcher. Add mint sprigs. Pour in the apple juice and club soda. Stir. Serve cold on a hot day. För dagar i öknen...eller då man har öken i strupen!
 Alla drinkar måste anpassas efter den som ska dricka den...så mängderna måste kanske modifieras men undvik citrusfrukter, för starkt smakande ingredienser och billig sprit som vodka, gin, vit Bacardi m.fl...håll alla ingredienser så naturliga som möjligt när ni gör champagnedrinkar...annars ta Prosecco!/ Maître Nez

champagne_crapula-κραιπάλη.jpg
grand_cru.gif
kir.gif
  Edward, Prince of Wales

Edward, Prince of Wales

Death afternoon.jpg
death.jpg
 ...Vinbärsjul

...Vinbärsjul

Planera din bubbelfest och gör så mycket som möjligt i förväg. Vickning..
Finns det gäster som måste ha någon form av speciell diet? Glöm inte dem.
Det bästa är att be gästerna anmäla detta redan i svaret på inbjudningskortet om dom vill ha någon specialkost.

Glöm inte inneskor. Det är ingen höjdare att gå i strumplästen till kostym eller annan festklädsel. Med ett par snygga inneskor känner man sig välklädd.
Placera bubbel/champagne i isbad: ordentligt med is och kallt vatten i ishink. Vattnet gör att flaskan kyls ännu bättre än med enbart is. Torka av med en snygg handduk inför serveringen. Men förkyl i kylskåp om möjligt!
(Blanda olika sorters glas på champagnebrickan, det ger ett roligt och spännande intryck?)
Använd dina gamla silverbestick och ärvda tallrikar, de gör ingen nytta i skåpen. Ta extra sköljmedel när du kör porslinet i diskmaskinen, så får du upp glansen men efterskölj med rent vatten!
Använd duk och servetter i grovt linne, det behöver inte strykas och du spar tid.
Lägg en mjuk bords-filt under duken.

duka_champagnebordet.gif

Mönstrat porslin – enfärgad duk. Brokig duk – gärna vitt porslin.
Pynta med glas i olika form, till exempel gamla glasflaskor och mycket grönt. Ta bort jorden från lökar och placera dem bland vackra stenar eller sand. Murgröna är också fint att pynta med.
Fina placeringskort och stämpelset finns på Panduro och Presentbutiker.
(Placera ut roliga attribut på bordet åt gästerna. Det är inte maskerad, men små hattar eller annat ökar feststämningen ytterligare och bryter av det högtidliga anslaget i dukning och klädsel.)
Om du vill ha musik, låt en lämplig spellista på Spotify ljuda i bakgrunden. Lite lugnare med maten, brassa på med "dansvänliga" toner senare under kvällen.
Spar tid och köp färdiga tilltugg till välkomstdrinken.
Matmagasinen har ofta färdiga festmenyer inklusive dryckesförslag.
Laga så mycket mat det går i förväg och stoppa i frysen.
Till desserten, bjud på ett sött vin med eller utan alkohol. Har du en chokladdessert kan du välja ett sött vin. Systembolagspersonalen ger ibland goda råd.
Skriv upp allt som ska ingå i middagen på en lapp, så du inte glömmer kvar något i kylen.
Efter middagen kan det vara dags för drinkar. Annars samma vin..eller öl.
Gör i förväg i ordning en drinklista till gästerna, så vet du att allt som behövs finns hemma.
Låt inte gästerna röka inomhus!
Bjud på riktig men lite billigare prat-champagne  (200-300 kr) när gästerna kommer och medan smaklökarna och huvudet är med på noterna. (Vid ett tolvslag kan du servera Cremant, Prosecco eller Cava, det finns ok sorter både med och utan alkohol, för just över hundralappen.)
Fira inte tolvslaget framför tv:n. Gå ut på balkongen, gården eller trädgården ...umgås och ta del av fyrverkerierna.
Ha vickning på lut i kylen. Gör en Jansson i förväg eller rör i ihop en gubbröra och servera med knäckebröd och ost, olika tapas, pizza med rökt skinka, tomatsallad och oliver, ost- och skinkpaj med sallad, små kantarellpajer med dill och fetaost, korv i nåt gott bröd eller något från OVAN!    Lycka till!

 Goda ostar hör till bra bubbel.. Champagne tilltugg

Goda ostar hör till bra bubbel..Champagne tilltugg

tapas_champagne_stockholm.jpg
 Lax tartar

Lax tartar

 Pilgrimsmusslor med rökt anka

Pilgrimsmusslor med rökt anka

 Laxfile-rulle med ost

Laxfile-rulle med ost

  Champagne Gelée

Champagne Gelée

  Champagne tilltugg

Champagne tilltugg

soup.gif
 Brillat Savarin gott till...

Brillat Savarin gott till...

 sabrera mera!!

sabrera mera!!

afternoon tea

 " Le doux chuchotement " När någon öppnar en flaska champagne, kallas ljudet från den luft som kommer ut ur flaskan för "Den söta viskningen".

" Le doux chuchotement "
När någon öppnar en flaska champagne, kallas ljudet från den luft som kommer ut ur flaskan för "Den söta viskningen".

is-skulptur.jpg

http://www.champagne.fr

Champagne tilltugg Champagne tillbehör, Amuse-bouche, Tapas, Champagnefrukost, Champagnebrunch, caviar, aromer, Champagneälskare, Royal Baggus