champagne historia
CHAMPAGNEPROVNING - UPPLEVELSE PRESENT - STOCKHOLM - GAMLA STAN  -Allt du behöver veta om champagne och lite till..Vinprovningar i Stockholm för nybörjare och mer kunniga

 Champagne historia och kuriosa - La Champagne / ʃ æ m ˈ p eɪ n / ( regioner ArdennesAube, Marne, Haute-Marne)

De första kända invånarna i Champagneområdet är kelterna som är en del av de ”belgiska ” folken som bredde ut sig över hela norra Europa. I motsats till vad man trott hade kelterna vanan att vid festliga tillfällen dricka vin oftast importerat från Grekland.

År 57 f.Kr. beslutar Caesar, som kommit för att försvara Narbonne mot Helveterna, att inta hela Gallien. Helt överrumplade hade inte innevånarna i Reims tid att sätta upp en armé utan skickade en delegation till Julius Caesar för att be om hans beskydd. De försåg honom med säd och öl och öppnade sina fästningar för honom.

Romarna blev sedan alltid tacksamma till detta folk, vars huvudstad Durocortorum (Reims) gjordes till castrum, sedan till huvudstad i den romerska provinsen belgiska Gallien. Man kan säga att Champagnes vinhistoria börjar år 50. Då finns tecken som tyder på att det anlades vingårdar av romarna inom området. Romarna insåg dock ganska snart att galler och germaner blev svåra att kontrollera då de hade tillgång till mycket vin och kejsare Dominiatus lät därför förstöra vingårdarna år 92.

images.jpg

På 200-talet befriar Marcus Aurelius Probus (senare känd som kejsar Probus) invånarna i Champagne från germanerna. Porta Mars (Mars-porten) i Reims byggs möjligen till hans ära – den största triumfbågen i det romerska riket. M.A Probus återplanterar också vingårdarna år 274. Han var ju son till en trädgårdsmästare! Runt Durocortorum byggde de romerska ädlingarna upp sina villor (föregångare till franska ordet village = by) som bestod av stora jordbruksägor där man odlade vin.

Efterhand som romarnas kontroll över området försvagades blev det utsatt för de germanska stammarnas intresse, främst allemanner och franker. Även dessa stammar inom romarriket var förbjudna av romarna att dricka vin men det hindrade dem inte från att ödelägga Reims 355 och även 406. Reims var vid denna tid ett viktigt kristet-religiöst centrum. Den första kända vingården i Champagne sägs ha tillhört St. Remi som levde runt 500.

Attilas och hans horder av ryttare från Asien slogs tillbaka på fälten utanför Châlons-sur-Marne år 451 av västgoter och romare gemensamt och de räddade på så vis området (och Europa) att skövlas av hunnerna. Champagne har varit krigsskådeplats åtskilliga gånger och senast vid första och andra världskrigen.

År 401 tillägnar Saint Nicasius, Reims förste biskop, en helgedom till den "heliga Jungfrun", som ursprungligen använts till dyrkan av skönhetens gudinna Venus – Kristendomen har nu tyvärr fått fäste i Champagne. Juldagen 496 kristnar Saint Remi frankernas ledare Clodvig som gjort sig till kung av Frankerna med hjälp av mycket lobbyverksamhet! ”Frankrikes” förste kung Clodvig smordes med vin från Champagne påstås det! Då han skulle bege sig ut i krig mot Alarik, välsignade Saint Remi en fat med champagne-vin som han gav till Clodvig med löfte om stora segrar så länge som vinet räckte till honom och hans närmaste.

champagne_Clodvig.jpg

Under 500- och 600-talen tillhör vinodlingarna till största delen kyrkan och odlingarna växer nu på kullarna kallat bergsvin ( vins de la montagne )i takt med att nya kloster anläggs och munkarna förser aristokraterna och städernas innevånare med vin. Kullarna som planteras ligger längs floderna vars vin kallades flodvin ( vins de la rivi're ); Marne, l´Aisne, l’Aube farleder som flyter samman mot Paris och Rouen. Vinet transporteras huvudsakligen längs floderna vid denna tid. Romarna hade även konstruerat stora vägar från Alperna till Engelska kanalen och Nordsjön, som alla passerade Reims.

Under 600-talet utvecklas de stora marknaderna vid Troyes i Champagne, Bar och Lagny till tygstäder. De blir mycket berömda i hela Europa och lockar till sig affärsmän, bankmän, och andra penningsnokar. De gamla romerska här-vägarna blir betydelsefulla handelsvägar, även för vin!

I Paris överlämnar Merovingerna sina platser till Karolingerna och sedan till Capéterna år 987.

Vid Karl den stores död i Aachen år 814 har Champagne börjat att införlivas i Frankernas rike - det som skulle bli Frankrike.
Från Karolingerna får vi den förste Greven av Champagne, Herbert de Vermandois ( 880 – 943 ) men den som först använder titeln är Thibaud I:e av Champagne. För att tillskansa sig ärkebiskopens av Reims rikedomar, utser han sin 5-årige son till ärkebiskop. Thibaut II ( 1090–1152 ) och hans efterträdare bidrar till att ytterligare utveckla områdets stora handelsplatser; de garanterar deras regularitet och säkerhet.

Den förste att krönas i Reims kyrka var Louis I le Pieux (den fromme) år 813
(katedralen Notre-Dame i Reims uppfördes 1211-1294).
Från och med Karl III år 898 till Karl den X år 1824 har 45 st. i rad krönts till franska kungar i Reims, huvudstaden i provinsen Marne/Champagne ( 25 st i katedralen Notre Dame). När Henri III (1551 – 1589), kröns 1575 serveras för första gången champagnevin (utan eller med lite bubblor) genomgående.
Efter det sägs Champagneviner ha strömmat fritt vid alla kröningsbanketterna. Det blev praxis att erbjuda champagneviner till alla besökande “kungligheter” i regionen.
Bra reklam för le champagne alltså!

Oktober, 1745 kröns Ludvid den XV - den störste champagnedrickaren på tronen!

Oktober 26 oktober 1722 kröns Ludvig den XV - den störste champagnedrickaren på tronen! Nedan en originalflaska från kröningen!

#“Sacre de Louis XV” (coronation of Louis XV)

Det lär ha gått åt 60.000 liter vin från Champagne…både utan o med bubblor!


Kalk för franska kungar i Reims första coupen!

Kalk för franska kungar i Reims första coupen!

La Champagnes bubbelhistoria

Från 1100-talet och framåt började Champagnedistriktets rykte att göra bra stilla viner spridas utanför landets gränser. Vinernas prestige växte stadigt allteftersom de steg i berömmelse och uppskattades av världens storheter och det blev allt vanligare att välja stilla champagne-viner till fester och stora evenemang. För de närmaste 600 åren kröntes 25 franska kungar, från Hugo Capet 939-996, och Louis VII (1120 - 1180) till Charles Philippe X / Karl den X ( 1757 - 1836), i katedralen i Reims.
I början av 1100-talet tar Guillaume de Blois “aux Blanches Mains” les fustaliers - tunnbindare och snickare, till Reims. Precis som kork tillåter träfat en långsam och naturlig mikro-syresättning som gynnar vinmognad.

frankrike1225.gif

På 1200-talet är marknaderna en institution och man kan där finna kryddor, silke, smycken, färger, vapen och framför allt ylletyger och vin som gör Champagne berömt. 1284 blev Champagne slutgiltigt en del av Frankrike i och med giftermålet mellan Jeanne av Champagne och Filip den sköne av Frankrike.

Hundraårskriget – mellan åren 1337 och 1453 – som ruinerar Champagneområdet får en avgörande betydelse för landet.

År 1398 träffar Karl VI i Reims den tyska kejsaren Wenceslas som han ger ett sådant champagne-rus att denne under det konstanta ruset signerar allt Karl ber honom om.

Den 17 juli 1429 kröner Jeanne d’Arc Karl den VII i katedralen i Reims

Den 17 juli 1429 kröner Jeanne d’Arc Karl den VII i katedralen i Reims

Den 17 juli 1429 kröner Jeanne d’Arc Karl den VII i katedralen i Reims – Champagnes hjärta. På 1400-talet traktar fortfarande burgunderna och engelsmännen efter Champagne som nu blivit ett mycket uppskattat vinområde.
Klimatet blir kallare i Champagneregionen och problem uppstår när man ska skörda och jäsa vinet i rätt tid! Början till vinbubbel-champagnen!
Traditionellt fanns det två huvudsakliga druvsorter i Champagne: Gouais, som används för att göra den röda Vins de Montagne de Reims; och Fromenteau, en sort med grårosa bär, för att göra den klara vita Vins de Rivière (flodens viner).
På 1500-talet ödelägger Karl V (tysk-romersk kejsare) hela regionen. Flera byar och småstäder försvinner på grund av krigen, pesten och vintrar utan slut.
I slutet på 1500-talet kommer Pinot noir- druvan till Ay från Bourgogne. Ända fram till medeltidens slut var det munkar som odlade vin och välsignade det vin som dracks under mässan. Champagne återhämtar sig och blir känt för sina stilla viner som finns som vita, lätt röda - clairet och – grå/gris som också kallas bl.a. cerise, de miel, de perdix eller fauve!

De vita kommer från vita druvor, de röda från blå druvor; man smaksätter vinet ofta bl.a. med fläder, persikor och annat. Säger en del om hur det smakade!

Det verkar som om vingårdarna i Aÿ ursprungligen producerade ett traditionellt jäst mousserande vin som hette Tocane. Även om det var notoriskt syrligt var Tocane mycket efterfrågat 1675, vilket uppmuntrade ett ökande antal odlare att prova den. Ingen av dem förstod vad som orsakade att vinet bubblade, bara att det blev sprudlande i flaskan tiden mellan skörden och maj därpå.
Under de närmaste 50 åren förblev sprudlande vin en “hit eller flopp” och potentiellt explosiv process, enbart reserverad för vitviner med en uttalad tendens till naturlig jäsning. Det var inte förrän på 1730-talet som vinodlare började experimentera med vin gris och märkte att det ibland också började sprudla om det tappades på flaska under första kvartalet marsmånen efter skörden.

De ”grå” vinerna, som utmärker sig framför de andra två, är vitt vin gjort på röda druvor framför allt Pinot Noir. De utgör basen till vinerna. För att få ett vin gris/grått skall man ej macerera juicen tillsammans med pulpan eftersom detta hindrar jäsningsprocessen; dessutom gör det kalla klimatet i Champagne att man måste skörda druvorna innan de är mogna.
Jäsningen tar sen åter fartmed det varma vädret på våren. Vinerna, som transporterades i tunnor orsakade då ofta att dessa exploderar/spricker.

L’abbaye de St. Hilaire

L’abbaye de St. Hilaire

På denna tiden var regionen Bourgogne, som ligger söder om Champagne, redan känd för sitt vin. Champagne ville skapa sitt eget vin, men dess svalare klimat gjorde det svårt att få mogna druvor, vilket resulterade i en lättare mindre fyllig smak på grund av höga nivåer av syra och lägre nivåer av socker. Champagne vinet får draghjälp att uppnå ett genombrott med skapandet av Blanquette de Limoux 1531, ett bubbelvin som skapades av munkar från det benediktinska klostret i Saint Hilaire i Languedoc-Roussillon. Vinet tappades på flaskan innan första jäsningen var avslutad. Det "första" franska bubblet var skapat/uppfunnet!? Vive l'effervescence!? Kallas “ancestrale metoden” och produceras även litet idag.

Första skrivna dokumentet om bubblande Blanquette - 1544 ?

Första skrivna dokumentet om bubblande Blanquette viner- 1544 ?

-1730* Jean-baptiste-Pater/

Kardinalens Champagne
- så här drack man ofta vin från champagne före 1700-talet.
(Detta recept var en favorit hos kardinal Richelieu - död 1642)
750 gram socker (socker var en lyxvara!)
1/2 liter vitt vin
1 liter Champagnevin..mkt syrligt - med eller utan bubblor!
1/2 liter rom
500 gram röda och väldoftande jordgubbar
Häll rom i en bol à punch/eller karaff + sockret + rivet skal + och juicen av två apelsiner, blanda.

Mosa hälften av jordgubbarna genom en fin sil, häll purén och jordgubbar och kylt vitt vin i bol à punch/karaffen.

Precis innan servering tillsätts kyld champagnevin och serveras ur bol à punch. Blanda och rör om i glasen med en visp!

CIDERN FÖRST? - John Beale från Herefordshire läser från ett papper för Royal Society i London den 10 december 1662, en vecka innan Christopher Merrett (engelsman, se nedan) talade om sina rön.  Beale beskriver hur man tillsätter "socker av en valnöts storlek" i en flaska cider. Det blir ca. 20 g socker, ungefär den mängd socker som tillsätts till modern sec/"torr" champagne.

champagne_cider.jpg

Le Champagnes historia

Champagnen får behålla sina bubblor!

Blason comte de Champagne et carte!

Det är på 1700-talet som området skulle bli känt som producent av bubbelviner. Den äldsta dokumentationen, som nämner att bubblande champagne eller "le vin saute-bouchon" / "le vin diable" framställts på 1690-talet, är från 1718.

"Le vin saute-bouchon" / "le vin diable"

"Le vin saute-bouchon" / "le vin diable"

I Champagnedistriktet började vinernas naturliga jäsning på hösten, men avstannade sedan då vinterkylan kröp ner i källarna. Vinerna hade dock kvar jäst och en del av sitt socker och när temperaturen steg på vårkanten satte jäsningen i gång igen. Men eftersom vinerna förvarades i stora fat förlorade de snart sin mousserande karaktär. Först när flaskor ersatte faten kunde man bevara den naturliga bornyren i vinet. På denna tid var det faktiskt nog förbjudet att transportera vin i flaskor i Frankrike! Denna lag upphörde emellertid år 1728 då flaskorna blivit bättre och detta gjorde det möjligt för champagnen att börja erövra världen.

I början av 1700-talet- sedan drycken blivit populär i Paris, kunde champagnehusen börja blomstra – först kom Ruinart 1729 och sedan Chanoine 1730 m.fl.

Äldsta bilden på en champagneflaska med kork! Målad 1730-33 “Le buveur de Champagne” par Alexis Grimou

Äldsta bilden på en champagneflaska med kork! Målad 1730-33
“Le buveur de Champagne” par Alexis Grimou

Den som mest givit Champagnen sitt speciella rykte har blivit
benediktiner-munken Pierre Pérignon (1638 – †14 September 1715) – mer känd som Dom Pérignon – (Moêt´s champagne Dom Pérignon kom 1936) Dom procureur/skatt/källar-mästare vid klostret Abbaye Saint-Pierre i d'Hautvillers som från 1668 ända till sin död 1715 oförtrutet arbetade på att förbättra champagnevinet och även “bubblande champagnen” – dock först som ett stilla vin eftersom bubblorna ansågs som ett fel. Han förbättrade (uppfann inte) champagnen bl.a. pressningsmetoderna, druvurvalet, blandningen av vinerna och han började? att korka flaskorna i stället för att försluta med träplugg, olja, och hampa samt även använda ”verre anglais” dvs tjockt buteljglas uppfunnet av Sir Kenelm Digby (1603-65) vilka bättre höll för trycket. Henry Holden och John Colenet, två engelska glasmakare, ansöker om ett patent 1662. För att garantera deras metod för masstillverkning av nya flaskor "med en bred kropp, en lång hals med hängande axlar, en ring högst upp på halsen som underlättar igensättningen" står emot den ökning av trycket som inte kan undgås av Prise de mousse (socker tillsats).
Kork till vinflaskor började användas ca 1665 i England och i Frankrike ca 1690? Korken hölls på plats av ett oljat snöre. George Ravenscroft †1683 hittade sen på blykristallglas så att dricksglasen blev finare o renare…om än farligare!

Sir Kenelm Digby (11 July 1603 – 11 June 1665)

Sir Kenelm Digby (11 July 1603 – 11 June 1665)

Dîner d’huitres au champagne av Jean-François de Troy

Dîner d’huitres au champagne av Jean-François de Troy

Guillaume Dubois, eller l'abbé Dubois -le cardinal Dubois med sina roués
Kyrkan förnekar sig aldrig…

Jaktlunchen av Jean-François de Troy 1737

“Jaktlunchen” av Jean-François de Troy 1737 - Stilla röd Champagne de Riceys!

Supper of Prince de Conti at the Temple, 1766

Souper du Prince de Conti au Temple, 1766

champagne.jpg

Religiös godisgris!

perignon_monk_vin.jpg

De män som gjorde Dom Pierre Perignon (1638 – 14 September 1715) känd för eftervärlden blev främst broder Thierry Ruinart (1657-1709)  som skrev ner P.P:s framsteg i källaren och Frère Pierre, efterträdaren till Dom Pierre P., vars skrift Traité de la culture des vignes de Champagne” publicerades 1724.
1718 gavs ut en liten bok " Manière de cultiver la vigne et de faire le Vin en Champagne " dock inte av (korherre/domherre, - canonicus) Jean Godinot (1661 - 1749).
Lekbroder Jean Oudart (1654-1742) vid klostret Saint-Pierre aux Monts de Châlons experimenterar sedan med en enkel form av ”le liqueur de tirage”- metoden -se nedan- som dock får sin slutgiltiga utformning först i slutet av 1800-talet!

Dompans grav i Hautvillers..

Dompans grav i Hautvillers..

Den siste av alla källarmästarna i Abbaye Saint-Pierre i d'Hautvillers - Dom Groussard - hittade 1821 på att Dom Pierre uppfann champagnen och att han skulle ha "druckit stjärnor " Han hade själv aldrig mött Dom Pierre P.

Champagnefest 1795. Palais du Luxembourg

Champagne historia på 1700-talet;

Champagne var känt för hovet under Louis XIV:s tid eftersom alla kungar kröntes i Reims katedral. Men Louis gillade mest söt Tokajer (“Vinum Regum, Rex Vinorum”) och Rosé des Riceys - inga bubblor - samt senare i livet Bourgogne som intogs för sina läkande effekter.
Framförallt var det Filip II av Orléans ( regent 1715 till den 15 februari 1723 )
- le "régent débauché" - som gjorde att champagnen blev känd i vidare och finare kretsar. Filip var känd för sitt kärleksliv, och minst trettioåtta älskarinnor är kända från 1688, då han vid fjorton års ålder ska ha fått barn med Léonore, dottern till en vaktmästare vid Palais-Royal. Bara ett fåtal av dessa uppmärksammades offentligt som hans mätresser; främst Marie-Madeleine de Parabère och Marie-Thérèse Blonel de Phalaris. '

Marie-Thérèse Blonel de Phalaris - th. Marquise de Parabère - Soupeuse

Filip II införde också "Le petits soupers" - lilla supén, en sen dîné (efter kl.20) i avskildhet med intima vänner ("roués") med “lättare mat” och dryck och dito damer sk. “soupeuses”. Under dessa "små dînéer" drack man champagne och åt så man blev sjuk. Ostron, som ansågs vara afrodisiakum, åts tillsammans med buljonger, hummer, langoustines, kräftor och foie gras. Matgästerna är också höga av socker; sväljer berg av maränger och glass. Namnet "liten kvällsmåltid" är därför menat mkt ironiskt. Rena “hemliga” matorgier och orgier alltså utan åskådare!
Han dog fet och sjuk torsdagen den 2 december 1723 efter en självmordsmåltid tillsammans med hertiginnan av Phalaris, hans sista officiella älskarinna.
Han slumrade in i sin chaise longue-fåtölj lutandes mot axeln av sin sista favorit.

OBS! Pol Roger fanns inte på denna tid!

OBS! Pol Roger fanns inte på denna tid! PR grundat 1849 i Épernay.

En av Filips II:s ( han hade många) absoluta favoriter Marie-Madeleine de La Vieuville, Marquise de Parabère som ständigt sippade champagne pétillante! var den som ofta ordnade till "Le petits soupers" - lilla supén.
("Regentens vanliga liv var att ge en del av dagen åt chokladdrickande och affärer... men sedan på kvällen dra sig tillbaka med sina älskarinnor och sina 'roués'*, för att äta sen middag, leka, dricka Pommard och Champagne och så vidare..") *en man av värld, som varken har dygder eller principer, men som lyckas ge sin lastbarhet ett sken av nobless o esprit dvs. en slug och skrupelfri person.
Filip lät även den skrupelfrie Cardinal Dubois och den ambitiösa Madame Claudine Guérin de Tencin organisera Lupercaliaer (orgier efter romersk förebild) på slottet Saint-Cloud, om vilken hertigen av Richelieu sade att "orgierna började aldrig förrän alla var i detta tillstånd av glädje som champagnevinet ger ”. Filip kallade Dubois "den mest skurkaktiga, ateistiska och värsta präst som någonsin funnits innan han gjorde honom till kardinal!

Förr dracks champagnen alltid sist …till deserten! Den var ju sliskigt söt!!

Förr dracks champagnen alltid sist …till desserten! Den var ju sliskigt söt!!

Traditionerna fortsatte sen till fullo med Louis XV.
1737 Efter att ha blivit Ludvig XV:s älskarinna deltar grevinnan de Mailly tillsammans med kungen i middagar som grevinnan av Toulouse anordnar i de "små lägenheterna" i Versailles. De tidigare nämnda "roués-rumlarna" fortsätter att sätta tonen och dricka mousserande vin från Champagne. Snart följde, och till och med överträffades de, av Louix XV och hans favoriter."
Små middagar" anordnas regelbundet i “de små lägenheterna” i slottet i Versailles av Mme de Mailly, grevinnan av Toulouse och Mlle de Charolais.
Ett osignerat tidsverk, “Les pompes de Louis XV”, säger att dessa platser "även var avsedda för kärlekens och bordets nöjen. När, tillägger han, prinsessorna drogs sig tillbaka, (eller i deras frånvaro), blev orgierna riktigt bacchiska; Mme de Mailly [...] som älskade champagne, inspirerade kungen att smaka den ”.

Foie grass popularitet växte under renässansen, när den blev förknippad med Frankrikes kungar. Termen "foyes gras" myntades under Ludvig XV:s regeringstid. Foie grass serverades vid kungliga banketter under Ludvig XV, men det var Ludvig XVI som förklarade det som "kungarnas spis" lämplig för en supé.

Ludvig XV gjorde en fantastisk bekännelse: "Om jag gjorde fel, var det inte av brist på vilja, utan av brist på talanger ..."

"Champagne - är den enda dryck en kvinna kan dricka och ända behålla sin skönhet.”" Marquise de Pompadour - Älskarinna!

Madame de Barry - Soupeuse

Det är en enkel blåst glasflaska från början av 1700-talet,
men den har en otrolig historia. Det är ett unikt exemplar, den enda kvarvarande souveniren från banketten som följde efter kröningen av den unge Ludvig XV, i Reims, den 25 oktober 1722. Det är 300 år sedan...
Den unge kungen var bara 12 år gammal. Han förklarades inte myndig förrän året därpå, vilket gjorde att hertigen av Orléans regentskap upphörde.
År 1722 tillbringade han nästan en månad i Reims, före och efter en lämpligt hyllad kröning vid katedralen. Där fick den unge Louis salvan från den heliga ampullan och symbolerna för hans begynnande regeringstid (krona, spira och så vidare) av biskopen av Reims.
För kröningen 1722 ansvarade rådet för staden Reims för att leverera vin till den unge kungens gäster. Det är känt att rådet köpte "tio fat bordsvin till arbetarna och 45 fat från Comte de Sillery" för tillfället. Dessutom avslöjar arkivtexten som studerats av historikern Patrick Demouy att det bästa av dessa viner var på flaska. Vissa innehöll mousserande vin, andra fortfarande vin. Ludvig XV är därför den förste kungen av Frankrike vars kröning firades med bubblande champagne.
Ursprunget till denna flaska är obestridligt. Staden Reims stads vapen finns på flaskan, under inskriptionen "Sacre de Louis XV" - kröningen av Ludvig XV.

KUNG Louis XVI blev sent “vuxen” …och de följande var maktlösa monarker!

Marie-Antoinettes ”l´Autrichienne” sista flaska 1793- en champagne Perrier-Jouët

Marie-Antoinettes ”l´Autrichienne” sista flaska 1793- en flaska champagne från Dubois Père & Fils sedemera Louis Roederer.. + en mjölkcoupe.

Duchesse De Polignac och Prinsessan de Lamballe
Gunstlingar åt Frankrikes drottning Marie-Antoinette


Bourgeoisiens framväxt och maktövertagande - Liberalism

Skyddsmask för källararbetare!

Skyddsmask för källararbetare!

Svinnet var dock stort på denna tiden då det var svårt att få munblåsta flaskor jämntjocka och tillräckligt hårda och utan blåsor varför dessa ofta exploderade under trycket. Ett svinn på 15-20% var normalt 40% inte ovanligt men ända upp till 90% förekom. Först i början på 1900-talet då man började använda fabrikstillverkade buteljer, kom man tillrätta med detta problem. Flaskorna, som fortfarande läckte luft, blev dock mer och mer förstärkta och korkarna förbättrades.

1790 delas Champagne upp i 4 områden; le Marne, l’Aube, les Ardennes och le Haute Marne.

Revolutionsflagga 1789-1889!

Ruetteln.jpg

Under 1800-talet lyckas man eliminera jäst depån genom att byta flaskor på vinet flera gånger, men vinets bubblighet försvinner vid proceduren. Jean Antoine Chaptal (1756-1832) förbättrar Chaptalisationen dvs. hur man tillsätter socker för att höja trycket och alkoholhalten.
Mme Clicquot experimenterar 1806 med att få bort jästfällningen i flaskorna och Antoine de Müller får 1818 iden att göra hål i 45°s vinkel i ett bord – ”Les pupitres” uppfinns där flaskorna ställs ”på huvudet”. Depån skakas ner i flaskans hals och blir lättare att eliminera.

Under Regancyperioden 1795-1837 i England
ville kungligheterna inte vara sämre än fransmännen!

George IV 'the first gentleman of England'

Regency i England fråntogs sitt “raffinaderi” genom en rad litanier av prostituerade, bordeller, ginbutiker, dryckeshålor, och gäng av barnficktjuvar.

Bubbelprovning med Prosecco, Cava, Crémant och Champagne.jpg

'Diner Chez Les Grisettes'

'Diner Chez Les Grisettes' - Sablera champagne i Stockholm

 

⚜Boka 🍾drömprovningen i unik Chambre Separée i Gamla stan - Källarvalv från 1400-talet | Stockholm NU ☆☆☆☆📱0762 543 074 - Med nöjd kund Garanti!

⚜Boka 🍾drömprovningen i unik Chambre Separée i Gamla stan - Källarvalv från 1400-talet | Stockholm NU ☆☆☆☆📱0762 543 074 - Med nöjd kund Garanti!


champagne snob

På 1800-talet började borgarna leva som kungar och adelsmän gjort århundrandet innan. Man började umgås med 'Les Grisettes' (unga prostituerade) öppet och ordnade 'Diner Chez Les Grisettes' då man sablerade champagne och betedde sig! Se soupeuses ovan!

Moulin Rouge - Toulouse-Lautrec

Sekulära ritualer ersätter tidigare religiösa ritualer…

Varför används champagne för att markera speciella tillfällen och vad är dess betydelse? Att poppa korken och skåla i gnistrande champagne som klockan slår 12- midnatt på nyårsafton, är en tradition i många hem runt om i världen.
En traditionen att dricka champagne för att markera firande uppstod hos Europas hov - före 1789 och revolutionen, där den dyra drycken betraktades som en statussymbol. Kungligheter älskade det söta vinet som mousserade och det sades ha positiva effekter på kvinnors skönhet och männens kvickhet.
Efter den franska revolutionen blev champagneöppnandet en del av de sekulära ritualer som ersatte tidigare religiösa ritualer. Du kunde döpa ett skepp utan präst till exempel, genom att använda champagne " heligt vatten " ( från början “djävulens” vin). Drycken kom att öppnas vid bröllop, dop och andra tidigare mycket religiösa händelser. (dock inte begravningar utom i Frankrike)
Champagne blev ett nästan världsomspännande dryckesfenomen i slutet av
18-hundratalet. Idag används det för att fira glädjefulla tillfällen, som bröllop, examen och att krossa flaskor mot skeppet bog före sin jungfruresa och att kasta champagneglas på golv och väggar vid ryska bröllop.
I ett sekulärt samhälle vill vi markera både händelsens glädje och helighet och champagne gör det symboliskt, men också visuellt, eftersom det flödar och sprudlar av “glädje”. Bara handlingen att öppna en champagneflaska räcker för att markera något festligt (speciellt sabrering), och i vissa fall förbrukas den bubblande drycken inte ens under festligheterna.

tapis.jpg

Några milstolpar i champagnens in/utveckling!

Föregångare till bubblande champagnen -
1493
beställer generallasarettet i Paris, vin de Champagne och det är första gången i historien drycken champagne kopplas direkt till vin från trakten. Det handlade då om vanligt vin som ej bubblade! Troligt billigt vin!
1531
skapas troligen Blanquette de Limoux av munkarna vid Benediktinerklostret Saint-Hilaire, -
ett bubblande vin från södra Frankrike. Gaillac -( Méthode gaillacoise) omnämd sedan 1591. Dessa båda metoder använder
méthode ancestrale ( eller la méthode la plus ancienne, méthode rurale, eller artisanale; modern variant méthode dioise) för framställningen. Denna metod användes även i La Champagne i hundra år men är numera sedan länge förbjuden!
1537 I en avhandling om önologi med titeln “Vinetum in quo varia vitium, uvarum, vinorum antiqua, latina vulgariaque nomina”,
skiljer Charles Estienne tydligt på vinerna "Gallica", "Francoys" och de som kommer från "Campana", "de Champaigne” som Aÿ.
1575 När Henri III kröns, den 17 februari 1575, serveras för första gången vin "de Champaigne”/champagne- ej bubblande, genomgående på banketten.
Från och med nu kopierar alla författarna mer eller mindre varandra, och skiljer franska viner från champagneviner; där det brukade kallas "vin de Rivière" eller "vin d'Aÿ" etc, kallas det nu lättare för "vin de Champagne" för att skilja denna produktion från "vin Français".
Två fransmän som levde i England gjorde en del  för att göra champagneområdet (både stilla och "bubblande"vin) känt på andra sidan kanalen.. Nicolas Brulart, "Marquis de Sillery"  * 1544  † 1624 var en landsflyktig vingårdsägare från La Champagne vars vin han "älskade" och inte kunde undvara och importerade det till England.
Den andre var Charles de Marguetel de Saint-Denis, seigneur de Saint-Évremond, * 1610, † 1703 .
Han var en rabulist och epikuré och var så picky att han och vännerna Marquis de Bois Dauphin och Comte d’Olonne bara kunde dricka vin från tre sluttningar i Champagne - Aÿ-Avenay, Hautvilliers och Épernay. De upprepade detta så ofta de sagt om kullarna och skämtade om det vid så många tillfällen att de kom att kallades för "Trois Coteaux" (de tre kullarna).
”Detta mina vänner är det verkliga ursprunget till namnet“Coteaux” som bara har varit känt för ett fåtal människor ... "
1654 Högtiderna för Ludvig XIV:s kröning i Reims är ett tillfälle att introducera hela hovet för vinerna från Sillery, Hautvillers, Verzenay och flera andra terroirer som gränsar till Champagnemetropolen. Första omnämnandet av vinet från Champagne som "Trois Coteaux" av Aÿ, Hautvillers och Épernay.
ca.1660 Champagnekorken börjar få sitt utseende!
1662 Christopher Merret (engelsman) lade fram en skrift med namnet ”Some Observations concerning the Ordering of Wines” hos Royal Society­, i vilken han beskrev en “metod” för att göra viner bubblande med kryddor, såsom kanel eller kryddnejlika och särskilt socker (var en krydda då) och melass, - gällde alla typer av viner. Detta "för att göra dem livliga och gnistrande att dricka, och för att öka deras alkoholhalt och även för att förbättra smaken".
1670 Kommunarkivet i Reims avslöjar att vinodlare har lyckats framställa ett "grått", nästan vitt vin av sina mörka druvor. "De skördar mer noggrant än någonsin och slutar plocka klockan nio eller tio på morgonen, innan solens strålar kan få igång jäsningen.".
Efter att ha insett fördelarna med förseglingen av glaset för bevarandet av vinet, börjar Le Champenois hälla det i magiga flaskor samt att försluta dem med en broquelet (träpinne fodrad med hampafiber, smord med talg , av varierande storlek) fixerad med ett snöre som omger halsen. Men eftersom det finns bevis för att stilla viner var vanligt att buteljera vid den tiden, kan man inte dra slutsatsen att de var mousserande viner; inget omnämnande av denna egenhet förekommer i de aktuella breven.

1676 omnämns bubblande Champagne för första gången av Sir George Etherege i pjäsen "The Man of the Mode":..To the Mall and the Park where we love till 'tis dark, Then sparkling Champaign puts an end to their reign; It quickly recovers poor languishing lovers..."
1950 gjordes det första bubblet i England och man producerar sedan slutet på 1980-talet välgjort bubbel; “British Fizz.. numera omdöpt till Great British Classic Method”!
1668 Pierre Pérignon, *1638- †14 september 1715, känd som Dom Pierre  O.S.B., eller “Dom Procureur”, var benediktinermunken som spelade en stor roll i utvecklingen av tillverkningsmetoderna för stilla champagne och även bubblande. Pérignon hade hand om “skatterna” vid klostret Abbaye Saint-Pierre d'Hautvillers nära Épernay, i nuvarande Champagne-Ardenne regionen.
4 augusti 1693 är datumet som traditionellt tillskrivs broder Dom Pierre Pérignons “uppfinning” av le champagne i la Champagne.
Det är då han ska ha sagt "Kom kvickt, jag dricker stjärnor!". Tyvärr bara ett senare påhitt av en annan munk!
1713 - Det är tydligt att inget bokföringsdokument som upprättats under Dom Pérignons livstid talar om vinerna från klostret Saint-Pierre d'Hautvillers annat än som "stilla viner". Inventeringslistan över viner i Hautvillers området, som förvaras av Marnes departementsarkiv, som är den senast kända innan den berömda källaren försvann, skiljer bara mellan "nya viner" och "gamla viner". Inget annat!
1718 Första upplagan publicerad i Reims av den anonyma " Manière de cultiver la vigne et de faire le Vin en Champagne "
1728 Efter ett Arrêté royal (Kungligt dekret) utfärdat den 25 maj av Ludvig XV tillåts grått vin - bubbligt vin - att även transporteras över land på flaskor i korgar om 50 eller 100 flaskor. Detta då tunnor förstörde kvalieten på vinet…de tappade sina få bubblor!
Ruinart är det äldsta champagnehuset (1729), Chanoine (1730), Taittinger (1734), Moët et Cie (1743), Abelé (1757), Clicquot (1772) och Heidsieck (1785). Gosset etablerades 1584….. men då som vinhus men började med champagnetillverkning på 1750-talet.
1729 Oregelbundenhet i skummet leder till att mousserande champagneviner med olika namn släpps ut på marknaden, som skiljer sig åt beroende på intensiteten av trycket som finns inuti flaskan.
1730? Första avbildningen av en champagneflaska…par Alexis Grimou
1735 Champagne designade en egen flaska 1735 då ett kungligt dekret stipulerade form, storlek (0,93 l) och vikt på flaskor som skulle användas till champagne och hur flaskan skulle förseglas med kork och hampsnöre vid flaskhalsens ring.
Formgjutna flaskor introducerades 1882 för att standardisera kapaciteten, följt av glasblåsning med tryckluft, vilket antogs av industrin 1918.
Från 1740 bosatte sig de första katalanska korkproducenterna i Champagne för att möta den växande efterfrågan på korkar till mousserande viner.
År 1750 finns det 150 vincooperationer i Reims.
1760 börjar järn- eller mässingstråd ersatta oljade snören. Dessa är mycket starkare och lämpade sig bättre för långa transporter.
1764 den 14 mars, skeppas 5 lådor med "Oeil de Perdrix” från Ruinart.. den första champagnerosén/rozén i historien!? Troligen ett felaktigt vin enl. gängse tillverkningsprocesser!
1769 När Nicolas Ruinart dog konsumerades hans champagne i många europeiska länder: i Belgien (sedan 1739), Tyskland (sedan 1760), Österrike (sedan 1761), i Nederländerna (sedan 1791), i England (sedan 1763) i Polen ( sedan 1763), Italien (sedan 1764), Ryssland (sedan 1765), Danmark (sedan 1765), Slovakien (sedan 1767) och Sverige (sedan 1768). Bland namnen på kunder i husets register finns prinsen av Orange (sedan 1762), greve Alexander Vorontzov (sedan 1764) och prinsen av Wales.
1770 Flaskorna blir starkare tack vare användningen av ett mer tryckbeständigt glas.
Förutom att korken poppar ensam är det ibland hela flaskan som exploderar av trycket av gasen i champagneflaskan.
Tekniken att tillverka glas med blyoxid gör det möjligt att få mer solida flaskor, vilket minskar explosionsrisken. ..men giftiga!
1771 Adolf Fredrik dör på Stockholms slott “i sin ensamhet”! "Hans Maj:ts dödsfall har skett av indigestion pga surkål, kött, rovor, hummer, kaviar, hetvägg och champagnevin" i stora mängder..Undrar hur detta smakade! Själv tror jag att måltiden var en "Le petits soupers" - supé, en sen dine med bara intima vänner med “lättare mat” och dryck och dito damer i en Chambre séparée. Vid dessa måltider åt och drack man till man spydde eller svimmade! "Det är ej att omkomma på det mest lysande sätt, utan att snarast dö en prostdöd"- J.G. Oxenstierna.
1777 gör Philippe Clicquot experiment med rosé första gången....
1778 Jacques Turgot [tyrgoʹ], baron de l'Aulne, *1727–81 ger oss exportsiffrorna för utländska marknader. Tyskland är den absolut ledande marknaden för champagneviner. I ordning hittar vi sedan Flandern, England, Ryssland, Polen, Skandinavien, Holland, Schweiz, Italien.
1788 Den totala försäljningen av champagneviner uppgick till 5 919 hl eller 288 400 flaskor.
1792 Moët et Cie, köper vingårdarna till klostret i Hautvillers, som läggs ned 1792 under Revolutionen.

1800, producerades lite mer än 300.000 bubblande champagne buteljer och år 1850 var det hela 20 miljoner... om nu statistiken är trovärdig! OBS! 1860 var mer än 2/3 av produktionen i Champagne tysta/stilla och inte brusande viner! 1919 gjordes ca. 40 miljoner.
- 2020 producerades + 231 000 000 flaskor bubbel från La Champagne.
1800 är Champagne framför allt stilla röda viner, varav några har behållit ett gott rykte: Bouzy, Ambonnay, Verzenay, Verzy, Aï, etc.
1804 lanserar François Clicquot tanken på en rosé champagne gjord med fläderbär..men dör 1805 (man var inte så noga på den tiden).
1810 Jean-Antoine Claude, comte Chaptal de Chanteloup kommer på Chaptaliseringen, en metod vid vintillverkning där man tillsätter socker till musten. För att höja alkoholhalten med en procentenhet används ca. 17 g socker per liter vinmust.
1810-16 kommer Anton Mueller källarmästare hos Veuve Clicquot-Ponsardin (1810) på remuage-tekniken.
1811 Den så kallade 1811-komet-champagnen ( Cuvée de la Comète se bild ) var den första som använde remuage-tekniken för att avlägsna sediment, vilket gav upphov till den tidigaste versionen av de klara, bubblande champagnerna vi har idag. Andra komet-årgångar: 1826, 1839, 1845, 1852, 1858, 1861, 1985, och 1989 som har samband med himlafenomen och anses som speciellt lyckade!
1816 Fürst von Metternich började producera sekt i ett vackert slott med utsikt över floden Rhen i Rheingau. Von Metternich tog emot slottet av den österrikiske kejsaren Franz I.
Den 13 mars 1818 kommer första kommersiella rosén - Rosé d´assemblage - blandad av vitt och lite rött Bouzy-vin. Ledningen av företaget Veuve Clicquot-Ponsardin övertas snart av Eduard Werlé och kom efter 1866 att heta Werlé & Cie. Successeurs de Veuve Clicquot-Ponsardin ända fram till 1964. *Bollinger gör sin Rosé först 2007 ...Krug 1976....
Runt 1820 började champagnetillverkare att lägga till socker till sina cuveer för att få igång den sekundära jäsningen. I slutet av 1800-talet hade man räknat ut att tillsatsen av 4 gram socker/liter höjde trycket med 1 bar efter jäsning.
ca. 1820 görs den JUGLAR som kommer att spendera tiden fram till 2010 på Östersjöns botten och sedan säljas på auktion för €24,000.
1826 Georg Christian von Kessler, som jobbat hos Veuve Clicquot-Ponsardin-(Fourneaux & Cie) 1807-1824, kommer till Esslingen am Neckar och startar sekttillverkning.
1829 Vinmakarna i Saint-Péray var de första efter “le Champenois” att bemästra jäsning av sina viner med "traditionell metod". Ett dokument fastställer med säkerhet datum för denna händelse; ett brev daterat den 11 mars 1829.
1834 (1810) kommer en ny post på champagneetiketten: det är året för skörden som vinet framställts av. Detta är födelsen av årgångsvinet. Champagnen var lika söt som sauternesvin och dracks isad till desserten.
1836 André Jean-Baptiste François, farmaceut från Châlons-sur-Marne uppfinner gleucoœnometern och man börjar lära sig räkna ut hur mycket extra socker som ska till för att volymen på koldioxiden ska bli den rätta och att få rätt tryck i flaskan. (tidigare kunde ibland 80% av produktionen explodera).
1842 - den första årgångschampagen kommer och ger champagnen nya dimensioner; år som 1842, -46 och - 57 tillhör Frankrikes kulinariska/önologiska historia !?
Robert Schlumberger i Österrike grundades 1842
1844 Adolphe Jacquesson hittar på metallkapseln och  1846-1881 kommer le muselet/ståltråden/ som håller korkarna på plats.
1846 Perrier-Jouët gör champagnen Cuvée K, en torrare mindre söt champagne. Sockerhalt 5% knappast ???

1850-tal. L. Pasteurs upptäckt av mikroorganismer och jäst bidrar mycket till vinets förbättring. (och ölens)
4 juin 1854 invigs järnvägen vilket för med sig en explosionsartad ökning av tillverkning för bubblande champagne.
1855 patenterade Nicaise Petitjean, från Avize nära Epernay, bindningsmaskinen för le muselet.
1859 föddes Magnumflaskan i Folembray i Aisne och dubbel Magnum (senare kallad Jeroboam) år 1890.
Fyrdubbla Magnum (Metusalem) lanseras 1900.
1860 Det är för att tillfredsställa smaken hos engelsmännen, som vill konsumera champagnen när som helst under måltiden (och inte vid efterrätten som den franska sedvanen var), som Champagnehusen utformar mindre söta cuvéer (mellan 17 och 30 gram socker per liter). Denna "råa -brut" dosering kommer sedan bli referensen för alla champagnedrinkare men nu med 6-12 gr/L!
1860 var mer än 2/3 av produktionen i Champagne tysta/stilla och inte brusande viner! OBS!
1870 gör Phylloxeran-vinlusen - sitt intåg i Champagne. Det enda botemedlet är ympning, som innebär en fullständig förnyelse av Champagne traditionerna. De små, instängda odlingarna överges för stort anlagda som kan bearbetas med hjälp av hästar.
Man börjar också med ”marcottage” (en gren från moderväxten böjs ner i jorden och får slå rot innan den skiljs från moderplantan).
1872 skapar Josep Raventòs Spaniens första större kommersiella bubbel från druvor - Xampany. Francesc Gil Borrás och Domingo Soberano de Reus presenterade sina bubbelförsök dock redan 1868 i Paris efter instruktioner av Luis Justo Villanueva. 1959 kommer namnet ‘Cava’ men som blev officiellt först 1972. 2016 kommer Cava de Paraje Calificado en mer direkt kopiering av champagnens regler för att höja kvaliten på cavan. Nu finns även D.O. Clàssic Penedès och Corpinnat (AVEC) - Katalonien frigör sig!
1873 Antonio Carpenè
startar 1868 produktionen av Spumante/Prosecco och som officiellt debuterar på Universal Exposition of Vienna Den första flaskan med etiketten och termen “Prosecco Malvolti” kom 1924.
1870-76 Jeanne-Alexandrine Louise "Veuve" Pommery ("la Dame aux Roses") & källarmästare Jean-Marie Victor Lambert skapar första Extra dry-årgångsvinet Pommery Nature 1874 då man nu förstår sambandet socker och jäst och hur de samarbetar. 1876 är det år som dessa brutalt snipigt-torra brut-viner börjar dyka upp i England. (Perrier-Jouët hävdar de var först med torr champagne - 1846,
Pol Roger säger att de gjorde Brut 1855; inga bevis finns?). Vid sekelsiktet 1900 fanns flera tillverkare av “sans-sucre” bubbel.
1873-76 Första “prestige cuvéen” skapas av Louis Roederer I och Louis Roederer II för Alexander II (*1818-†1881 mördad) i Ryssland. Champagnen kallades кристалл/Cristal eftersom flaskan var gjord av transparent bly-kristallglas med en platt botten...blir sedemera känd för allmänheten som “Cristal” 1945. 1974 kom Cristal Rosé Cuvée.
1878-80-91 Prins Lev Golitsyn grundar Novy Svet på Krim för tillverkning av "krimsekt" med namnet Brut Paradiso. Bosättningen Abrau-Durso (uttalas "Abraou-Diourso") grundades den 25 november 1870 som en "kunglig" vingård som skulle göra vin till tsarens hushåll. Dessa planer förverkligades 1891, när Lev Golitsyn, känd för sina vingårdar Massandra och Novy Svet, utnämndes till förvaltare för vingårdarna i Abrau-Dyurso. Idag är Abrau-Dyurso det mest prestigefyllda ryska bubblet. Produktionen övervakas av franska vinmakare och de producerar mer än 6 miljoner flaskor. Tyvärr mest “polysladkoye”..sött!
1880 "Likör de tirage" börjas skapas….
Upptäckten av existensen av jäststammar av Louis Pasteur 1857 kommer att leda till en viktig tillämpning för Champagne: skapandet av "likör de tirage", en blandning av stilla vin (icke-mousserande), socker och alkoholskapande jäst, som mäts och blandas för att ge en kontrollerad skumning/mousse ( för att ge rätt tryck; varken för starkt eller för svagt).
1884 Belgaren Armand Walfart uppfinner "à la glace" - metoden för avlägsning av sedimentet ur flaskan genom nedkylning. En behållare fylld med is och en saltlösning hålls vid mycket kall temperatur ( kylbadet håller idag håller -26-27 grader celcius) Halsarna på flaskorna som genomgått Remuage placeras i lösningen. De döda jästcellerna som samlats i flaskhalsen bildar en grumlig ispropp med låg temperatur. Flaskan vänds sen upprätt och pluggen förblir på plats medan korken snabbt tas bort. Det inre trycket driver ut pluggen, men den låga temperaturen gör att trycket sjunker tillräckligt så att det mesta av det klara vinet finns kvar i flaskan.
Maison Henri Abelé var de första att använda frysning av flaskhalsen vid degorgering av champagneflaskor.
1889 Reserve viner är sedan 1889 använda i Champagne, alltså viner från tidigare skördar, som används för att utveckla en cuvée med den senaste skörden - sans année.
1890 kommer vinlusen stort till Marne och Champagne...katastroftillstånd i hela regionen.
Madridfördraget 1891 såg de första reglerna att endast vin från den geografiska regionen Champagne kunde kalla sig "Champagne".
1896 den 8 mars startar Henri Roederer "Odessa mousserande viner" i Ryssland. Första flask-releasen var den 1 oktober 1899.
1898 den 1 mars skapas l’Association Viticole Champenoise.

ca. - 1900 Först nu blir förutsättningarna att göra den andra fermenteringen/jäsningen kontrollerbar och kvaliteten både på butelj-glaset och det färdiga vinet blir “perfekt”. ( 24 g/l med liqueur de tirage ger runt 6 kg/cm²) Nu blir det “la Champagnisation” - den berömda metoden att göra ett bra förstklassigt bubbel.

1899 Maison Moët & Chandon är de första att experimentera med ympningstekniken av franska druvsorter på phylloxera-resistenta amerikanska rotstockar. Tekniken kommer att godkännas officiellt i Marneområdet i slutet av 1901.

1907 inleds arbetet med att begränsa Champagnes vindistrikt.

1908 Appellationen för Champagne stakades för första gången ut. 1927 fick appellationen sin slutgiltiga avgränsning, med hänsyn tagen till varje kommun och vingård. Den nuvarande odlingsarealen uppgår till ca.35 000 hektar.

"Marquis de Sillery"

"Marquis de Sillery"

C.Merret

C.Merret

dompan.jpg
moet
Alexis Grimou

Alexis Grimou

Cuvée de la Comète
Jean-Antoine_Chaptal_1.jpg
Nya kork 1811

Nya kork 1811

Edouard Werlé

GC von Kessler

GC von Kessler

André François

André François

Louise "Veuve" Pommery

Louise "Veuve" Pommery

Första prestige cuvéen skapas av Louis Roederer

Första prestige cuvéen skapas av Louis Roederer

Medaille Napoleon Champagne-Jacquesson

Prince Lev Sergeyevich Golitsyn 1880

Prince Lev Sergeyevich Golitsyn 1880

Jeanne-Alexandrine Louise "Veuve" Pommery

Josep Raventòs

Josep Raventòs

Antonio Carpenè

Antonio Carpenè

Antonio Carpenè startar 1873 produktionen av Prosecco

Viticole.jpg
divider3.gif
Phylloxeran-vinlusen festar på champagne i Champagne

Phylloxeran-vinlusen festar på champagne i Champagne

1911, efter problemen med att rekonstruera vinodlingarna, börjar vinodlare krig mot fuskhandlarna som köper vin från andra distrikt för att skapa Champagne. Flera vinhandlares källare runt Epernay förstörs. Vid samma tidpunkt revolterar de vinodlare som sett sig uteslutna ur Champagne–distriktet; de marscherar med sina spadar och grepar förvandlade till lansar. Regeringen skickar trupper till området, men det blir först det 1:a världskriget som stillar de upprörda känslorna.

Rysk champagne -“Sovetskoye Shampanskoye”

Rysk champagne -“Sovetskoye Shampanskoye”

1919 tas arbetet med att begränsa området upp igen, och slutligen 1927 begränsas i lag Champagne-appellationen; allt efter område i vindistriktet tillåts tre druvor: Pinot noir, Pinot Meunier och Chardonnay; enligt lag bestäms en skala för kvalitén på odlingsjorden och en Kommission för Champagnevinerna skapas för att organisera marknaden.
Så småningom sammanställdes Versaillesfördraget 1919 för att reglera slutet av första världskriget. Här införde fransmännen återigen lite om sina druvor och lade till i artikel 275, som "reglerade rätten till regionala appellationer med avseende på vin eller sprit." Detta berodde på att regionen Champagne, hade förstörts av krigföringen och dom fruktade att utländska konkurrenter skulle invadera marknaden med "fakechampagne".

1935 skapas De Chalons-kommissionen, för att höja och säkerställa kvalitén, med lika många representanter från vinodlare och vinhandlare.
1921-1936 Den första lyx-champagen ”Dom Pérignon” lanseras av Moët. Före 1927 ägdes varumärket "Dom Perignon" av Mercier och gavs som en gåva till Moët när Francine Durant-Mercier gifte sig med Paul Chandon. Den gåvan banade väg för Moët att marknadsföra 'Dom Perignon' presige bubbel.
1928 - 1936 bestämmer ryska ledarna att även arbetarna ska få en aire av lyx. “Sovetskoye Shampanskoye” skapas med Frolov-Bagreyev's tank method - ett sött enkelt bubbel som skulle gå bra med caviaren. Produceras fortfarande men i privat regi och är mkt bättre.
1938 Blocage introduceras: dvs. en del av årets skörd läggs åt sidan och som ska användas senare till blandningen av NV-champagne. Gammalt vin blandas med nygjort vin för bättre smak.
1939 Modeste Sabaté från Katalonien startar ett korktillverkningsföretag i Rousillon. Han utvecklar den moderna champagnekorken (limmad i lager, snarare än utstansad i ett stycke.) för Moet att användas i Dom Perignon som lanseras som en lyxchampagne.
1940 omvandlas De Chalons-kommissionen till Bureau National du Champagne.

1941 skapar handlare, odlare och staten Comité Interprofessionnel des Vins du Champagne, en organisation som bl.a. innehåller representanter från Syndicat Général des Vignerons och Syndicat des Négociations.

1954 Följande champagnehus ingår i kvalitetsgruppen Comité Colbert: Bollinger, Perrier-Jouët, Krug, och Veuve Clicquot. I övrigt 78 andra tillverkare av “lyxvaror”.

2003 -2026 Ny area appellation för champagne stakas ut.?? Ligger visst i träda!- Det nya appellationsområdet för Champagne kommer att avslöjas 2026
40 nya Champagnebyar har föreslagits för att bli totalt 357 st i hela Champagne:

Han lär ha satt i sig minst 42.566 flaskor champis!

Han lär ha satt i sig minst 42.566 flaskor champis!

  • 22 i Marne: Baslieux-les-Fismes, Blacy, Boissy-le-Repos, Bouvancourt, Breuil-sur-Vesle, Bussy-le-Repos, Champfleury, Courlandon, Courcy, Courdemanges, Fismes, Huiron,
    La Ville-sous-Orbais, Le Thoult-Trosnay, Loivre, Montmirail, Mont-sur-Courville, Peas, Romain, Saint-Loup, Soulanges, och Ventelay.

  • 15 i Aube: Arrelles, Balnot-la-Grange, Bossancourt, Bouilly, Étourvy, Fontvannes, Javernant, Laines-aux-Bois, Macey, Messon, Prugny, Saint-Germain-l'Épine, Souligny, Torvilliers och Villery.

  • Två i Haute-Marne: Champcourt och Harricourt.

  • En i Aisne: Marchais-en-Brie.

Appellationen administreras av Institut National des Appellations d´Origine-INAO.
Utöver den geografiska avgränsningen har appellationen 35 föreskrifter för bevarandet av Champagnevinernas kvalitet: endast tre druvsorter är i princip tillåtna, uttaget i vingården och för pressningen är begränsat och allt från beskärning av rankorna, deras höjd, radavstånd och planteringstäthet till manuell skörd och minimilagringstider står under strikt kontroll. Man kommer antagligen att behöva vänta ytterligare 15 år innan du smakar en champagne från dessa nya regioner.

2015 Unescos världsarvskommitté inkluderar Champagnedistriktets "sluttningar, hus och vinkällare" till sin världsarvslista.

Tavla av W.Churhill: Man märker vad som var Winstons intressen!

Tavla av W.Churhill: Man märker vad som var Winstons intressen!

Comité Champagne

Comité Champagne

Eftersom champagne är föremål för många förfalskningsförsök är en av CIVC:s uppgifter att försvara appellationen mot varje angrepp på dess exklusivitet varhelst det sker i världen. (utom i USA & Ryssland)

Champagne Charlie är den fantastiska historien om Charles Heidsieck, son i den berömda vinfamiljen i Champagne. Under 1800-talets andra hälft lämnar han vingårdens trygghet för att erövra nya smaklökar och en ny marknad i en ny värld - Amerika, bara beväpnad med en stor portfölj champagne - och åtskilliga deciliter fransk charm. Äventyren tar honom till New England, Louisiana, och vidare ut i Vilda västern.
P.g.a. sina kontakter med "fel sida" i amerikanska inbördeskriget hamnar han i fängelse och blir anklagad för spioneri och är nära att mista livet och alla sina investeringar.
En Hollywoodfilm har gjorts om han äventyr. Heidsieck är ett av de största märkena i USA.

Det finns även en drink som heter: Champagne Charlie; 12 cl champagne 3 cl Marie Brizard, Apricot Brandy + myntablad. Á votre santé !

Maisons som har tillverkning i USA: Bollinger, Mumm Napa, Domaine Chandon, Domaine Carneros by Taittinger, Piper-Sonoma, Maison Deutz, Roederer Estate och i England; Pommery och Taittinger.

 Läs om Champagnens historia ! "Champagne - Nihil est dictu facilius"

"Mina herrar, i den lilla stund som återstår för oss mellan krisen och katastrofen kan vi lika gärna dricka ett glas champagne." PC

Champagneområdet - champagnehus - le Marne, l’Aube, les Ardennes, le Haute Marne - Champagnens historia