champagne historia

 Champagne historia och kuriosa - La Champagne  ( regioner ArdennesAube, Marne, Haute-Marne)

De första kända invånarna i Champagneområdet är kelterna som är en del av de ”belgiska ” folken som bredde ut sig över hela norra Europa. I motsats till vad man trott hade kelterna vanan att vid festliga tillfällen dricka vin oftast importerat från Grekland.

År 57 f.Kr. beslutar Caesar, som kommit för att försvara Narbonne mot Helveterna, att inta hela Gallien. Helt överrumplade hade inte innevånarna i Reims tid att sätta upp en armé utan skickade en delegation till Julius Caesar för att be om hans beskydd. De försåg honom med säd och öl och öppnade sina fästningar för honom.

Romarna blev sedan alltid tacksamma till detta folk, vars huvudstad Durocortorum (Reims) gjordes till castrum, sedan till huvudstad i den romerska provinsen belgiska Gallien. Man kan säga att Champagnes vinhistoria börjar år 50. Då finns tecken som tyder på att det anlades vingårdar av romarna inom området. Romarna insåg dock ganska snart att galler och germaner blev svåra att kontrollera då de hade tillgång till mycket vin och kejsare Dominiatus lät därför förstöra vingårdarna år 92.

images.jpg

På 200-talet befriar Marcus Aurelius Probus (senare känd som kejsar Probus) invånarna i Champagne från germanerna. Och Porta Mars (Mars-porten) i Reims byggs möjligen till hans ära – den största triumfbågen i det romerska riket. M.A Probus återplanterar också vingårdarna år 274. Han var ju son till en trädgårdsmästare! Runt Durocortorum byggde de romerska ädlingarna upp sina villor (föregångare till franska ordet village = by) som bestod av stora jordbruksägor där man odlade vin.

Efterhand som romarnas kontroll över området försvagades blev det utsatt för de germanska stammarnas intresse, främst allemanner och franker. Även dessa stammar inom romarriket var förbjudna av romarna att dricka vin men det hindrade dem inte från att ödelägga Reims 355 och även 406. Reims var vid denna tid ett viktigt kristet-religiöst centrum. Den första kända vingården i Champagne sägs ha tillhört St. Remi som levde runt 500.

Attilas och hans horder av ryttare från Asien slogs tillbaka på fälten utanför Châlons-sur-Marne år 451 av västgoter och romare gemensamt och de räddade på så vis området (och Europa) att skövlas av hunnerna. Champagne har varit krigsskådeplats åtskilliga gånger, och senast vid första och andra världskrigen.

År 401 tillägnar Saint Nicasius, Reims förste biskop, en helgedom till den "heliga Jungfrun", som ursprungligen använts till dyrkan skönhetens gudinna Venus – Kristendomen har nu tyvärr fått fäste i Champagne. Juldagen 496 kristnar Saint Remy frankernas ledare Clodvig som gjort sig till kung av Frankerna med hjälp av mycket lobbyverksamhet! ”Frankrikes” förste kung Clodvig smordes med vin från Champagne påstås det! Då han skulle bege sig ut i krig mot Alarik, välsignade Saint Remi en bägare/fat med champagne-vin som han gav till Clodvig med löfte om stora segrar så länge som vinet räckte till honom och hans närmaste.

Under 500- och 600-talen tillhör vinodlingarna till största delen kyrkan och odlingarna växer nu på kullarna i takt med att nya kloster anläggs och munkarna förser aristokraterna och städernas innevånare med vin. Kullarna som planteras ligger längs floderna Marne, l´Aisne, l’Aube farleder som flyter samman mot Paris och Rouen. Vinet transporteras huvudsakligen längs floderna vid denna tid. Romarna hade även konstruerat stora vägar från Alperna till Engelska kanalen och Nordsjön, som alla passerade Reims.

Under 600-talet utvecklas de stora marknaderna vid Troyes i Champagne, Bar och Lagny till tygstäder. De blir mycket berömda i hela Europa och lockar till sig affärsmän, bankmän, och andra penningsnokar. De gamla romerska här-vägarna blir betydelsefulla handelsvägar, även för vin!

I Paris har Merovingerna överlämnat sina platser till Karolingerna och sedan till Capéterna år 987.

Vid Karl den stores död i Aachen år 814 har Champagne börjat att införlivas med det som skulle bli Frankrike. Från Karolingerna får vi den förste Greven av Champagne, Herbert de Vermandois ( 880 – 943 ) men den som först använder titeln är Thibaud I:e av Champagne. För att tillskansa sig ärkebiskopens av Reims rikedomar, utser han sin 5-årige son till ärkebiskop. Thibaut II ( 1090–1152 ) och hans efterträdare bidrar till att ytterligare utveckla områdets stora handelsplatser; de garanterar deras regularitet och säkerhet.


Kalk för franska kungar i Reims

Kalk för franska kungar i Reims

Från 1100-talet och framåt började Champagnedistriktets rykte att göra bra stilla viner spridas utanför landets gränser. Vinernas prestige växte stadigt allteftersom de steg i berömmelse och uppskattades av världens storheter och det blev allt vanligare att välja stilla champagne-viner till fester och stora evenemang. För de närmaste 600 åren kröntes 27 franska kungar, från Hugo Capet 939-996, och Louis VII (1120 - 1180) till Charles Philippe X ( 1757 - 1836), i katedralen i Reims.

frankrike1225.gif

På 1200-talet är marknaderna en institution och man kan där finna kryddor, silke, smycken, färger, vapen och framför allt ylletyger och vin som gör Champagne berömt. 1284 blev Champagne slutgiltigt en del av Frankrike i och med giftermålet mellan Jeanne av Champagne och Filip den sköne av Frankrike.

Hundraårskriget – mellan åren 1337 och 1453 – som ruinerar Champagneområdet får en avgörande betydelse för landet.

År 1398 träffar Karl VI i Reims den tyska kejsaren Wenceslas som han ger ett sådant champagne-rus att denne under det konstanta ruset signerar allt Karl ber honom om.

Den 17 juli 1429  kröner Jeanne d’Arc Karl den VII i katedralen i Reims

Den 17 juli 1429 kröner Jeanne d’Arc Karl den VII i katedralen i Reims

Den 17 juli 1429 kröner Jeanne d’Arc Karl den VII i katedralen i Reims – Champagnes hjärta. På 1400-talet traktar fortfarande burgunderna och engelsmännen efter Champagne som nu blivit ett mycket uppskattat vinområde.
I slutet på 1500-talet kommer Pinot noir- druvan till Ay från Bourgogne. Ända fram till medeltidens slut var det munkar som odlade vin och välsignade det vin som dracks under mässan. På 1600-talet ödelägger Karl V hela regionen. Flera byar och småstäder försvinner på grund av krigen, pesten och vintrar utan slut.

Champagne återhämtar sig och blir känt för sina stilla viner som finns som vita, röda och – grå/gris som också kallas bl.a. cerise, de miel, de perdix eller fauve!

De vita kommer från vita druvor, de röda från blå druvor; man smaksätter dem ofta bl.a. med fläder, persikor och annat.

De ”grå” vinerna, som utmärker sig framför de andra två, är vitt vin gjort på röda druvor framför allt Pinot Noir. De utgör basen till vinerna. För att få ett vin gris/grått skall man ej macerera saften med pulpan eftersom detta hindrar jäsningsprocessen; dessutom gör det kalla klimatet i Champagne att man måste skörda druvorna innan de är mogna. Jäsningen tar åter sen fart igen med det varma vädret på våren. Vinerna, som transporteras i tunnor orsakar då ofta att dessa exploderar.

L’abbaye de  St. Hilaire

L’abbaye de St. Hilaire

På denna tid var regionen Bourgogne, som ligger söder om Champagne, redan känd för sitt vin. Champagne ville skapa sitt eget vin, men dess svalare klimat gjorde det svårt att få mogna druvor, vilket resulterade i en lättare mindre fyllig smak på grund av höga nivåer av syra och lägre nivåer av socker. Champagne vinet får draghjälp att uppnå ett genombrott med skapandet av Blanquette de Limoux 1531, ett bubbelvin som skapades av munkar från det benediktinska klostret i Saint Hilaire i Languedoc-Roussillon. Vinet tappades på flaskan innan första jäsningen var avslutad. Det "första" franska bubblet var skapat/uppfunnet!? Vive l'effervescence!?

Första skrivna dokumentet om bubblande Blanquette - 1544 ?

Första skrivna dokumentet om bubblande Blanquette - 1544 ?

Kardinalens Champagne - så här drack man ofta vin från champagne före 1700-talet.
(Detta recept var en favorit hos kardinal Richelieu - död 1642)
750 gram socker (socker var en lyxvara!)
1/2 liter vitt vin
1 liter Champagnevin..med eller utan bubblor!
1/2 liter rom
500 gram röda och väldoftande jordgubbar
Häll rom i en karaff + sockret + rivet skal + och juicen av två apelsiner, blanda.
Mosa hälften av jordgubbarna genom en fin sil, häll purén och jordgubbar och kylt vitt vin i karaffen.
Precis innan servering tillsätts kyld champagnevin och serveras ur en bol à punch. Blanda och rör om i glasen med en visp!

CIDERN FÖRST? - John Beale från Herefordshire läser från ett papper för Royal Society i London den 10 december 1662, en vecka innan Christopher Merrett (engelsman, se nedan) talade om sina rön.  Beale beskriver hur man tillsätter "socker av en valnöts storlek" i en flaska cider. Det blir ca. 20 g socker, ungefär den mängd socker som tillsätts till modern sec/"torr" champagne.

champagne_cider.jpg

Champagnen får behålla sina bubblor!

Blason comte de Champagne et carte!

Det är på 1700-talet som området skulle bli känt som producent av bubbelviner. Den äldsta dokumentationen, som nämner att bubbelchampagne eller "le vin saute-bouchon" / "le vin diable" framställts på 1690-talet, är från 1718.

I Champagnedistriktet började vinernas naturliga jäsning på hösten, men avstannade sedan då vinterkylan kröp ner i källarna. Vinerna hade dock kvar en del av sitt socker och då temperaturen steg på vårkanten satte jäsningen i gång igen. Men eftersom vinerna förvarades i stora fat förlorade de snart sin mousserande karaktär. Först när flaskor ersatte faten kunde man bevara den naturliga bornyren i vinet. På denna tid var det konstigt nog förbjudet att transportera vin i flaskor i Frankrike! Denna lag upphörde emellertid år 1728 då flaskorna blivit bättre och detta gjorde det möjligt för champagnen att börja erövra världen.

I början av 1700-talet- sedan drycken blivit populär i Paris, kunde champagnehusen börja blomstra – först kom Ruinart 1729 och sedan Chanoine 1730 m.fl.

Äldsta bilden på en champagneflaska! 1733

Äldsta bilden på en champagneflaska! 1733

Den som mest givit Champagnen sitt speciella rykte har blivit
benediktiner-munken Pierre Pérignon – mer känd som Dom Pérignon – (Moêt´s champagne Dom Pérignon kom 1936) cellarer/källarmästare vid klostret Hautvillers som från 1668 ända till sin död 1715 oförtrutet arbetade på att förbättra den bubblande champagnen – dock först som ett stilla vin eftersom bubblorna ansågs som ett fel. Han förbättrade (uppfann inte champagnen!)  bl.a. pressningsmetoderna, druvurvalet, blandningen av vinerna och han började? att korka flaskorna i stället för att försluta med trä, olja, och hampa samt även använda ”verre anglais” dvs tjockt buteljglas uppfunnet av Sir Kenelm Digby (1603-65) vilka bättre höll för trycket. Korken hölls på plats av ett oljat snöre.

champagne.jpg
champagne snob

Framförallt var det Filip II av Orléans ( regent 1715 till den 15 februari 1723 ) som gjorde att champagnen blev känd i vidare och finare kretsar. Filip II införde också "Petits soupers" - supén, en sen dine´ med lättare mat och dryck och dito damer sk. soupeuses. En av Filips absoluta favoriter var Marie-Madeleine de La Vieuville, Marquise de Parabère som ständigt sippade bubblande champagne! ("The usual life of the Regent was to give part of the day to business but then in the evening to withdraw with his mistresses and his 'roués', to sup, to play, to drink etc.")

De som gjorde Dom Pierre Perignon känd för eftervärlden blev broder Thierry Ruinart (1657-1709)  som skrev ner P.P:s framsteg och Canonicus - Chanoine Jean Godinot som gav ut en liten bok " Manière de cultiver la vigne et de faire le Vin en Champagne ", vilken publicerades 1718. Lekbroder Jean Oudart (1654-1742) vid klostret Saint-Pierre aux Monts de Châlons experimenterar sedan med en enkel form av ”le liqueur de tirage”- metoden -se nedan- som dock får sin slutgiltiga utformning först i slutet av 1800-talet!
Dom Groussard hittade på 1800-talet på att Dom Perignon uppfann champagnen och att han skulle ha "druckit stjärnor "

Dompans grav i Hautvillers..

Dompans grav i Hautvillers..

Svinnet var dock stort på denna tiden då det var svårt att få munblåsta flaskor jämntjocka och tillräckligt hårda varför dessa ofta exploderade under trycket. Ett svinn på 15-20% var normalt 40% inte ovanligt men ända upp till 90% förekom. Först i början på 1900-talet då man började använda fabrikstillverkade buteljer, kom man tillrätta med detta problem. Flaskorna, som fortfarande läckte luft, blev dock mer och mer förstärkta och korkarna förbättrades.

Revolutionsflagga!

Revolutionsflagga!

1790 delas Champagne upp i 4 områden; le Marne, l’Aube, les Ardennes och le Haute Marne.

Ruetteln.jpg
Skyddsmask för källararbetare!

Skyddsmask för källararbetare!

Under 1800-talet lyckas man eliminera jäst depån genom att byta flaskor på vinet flera gånger, men vinets bubblighet försvinner vid proceduren. Jean Antoine Chaptal (1756-1832) förbättrar Chaptalisationen dvs. hur man tillsätter socker för att höja trycket och alkoholhalten.
Mme Clicquot experimenterar 1806 med att få bort jästfällningen i flaskorna och Antoine de Müller får 1818 iden att göra hål i 45°s vinkel i ett bord – ”Les pupitres” uppfinns där flaskorna ställs ”på huvudet”. Depån skakas ner i flaskans hals och blir lättare att eliminera.

Varför används champagne för att markera speciella tillfällen och vad är dess betydelse? Att poppa korken och skåla i gnistrande champagne som klockan slår 12- midnatt på nyårsafton, är en tradition i många hem runt om i världen.
En traditionen att dricka champagne för att markera firande uppstod hos Europas hov före 1789 och revolutionen, där den dyra drycken betraktades som en statussymbol. Kungligheter älskade vinet som mousserande och det sades ha positiva effekter på kvinnors skönhet och männens kvickhet.
Efter den franska revolutionen blev champagneöppnandet en del av de sekulära ritualer som ersatte tidigare religiösa ritualer.  Du kunde döpa ett skepp utan präst, till exempel genom att använda champagne " heliga vatten " ( från början djävulens vin). Drycken kom att öppnas vid bröllop, dop och andra tidigare mycket religiösa händelser. (dock inte begravningar)
Champagne blev ett nästan världsomspännande dryckesfenomen i slutet av 1800 hundratalet. Idag används det för att fira glädjefulla tillfällen, som att krossa flaskor mot skeppet bog före sin jungfruresa och att kasta champagneglas på golv och väggar vid ryska bröllop.
I ett sekulärt samhälle vill vi markera både händelsens glädje och helighet och champagne gör det symboliskt, men också visuellt, eftersom det flödar och sprudlar av glädje. Bara handlingen  att öppna en champagneflaska räcker för att markera något festligt, och i vissa fall förbrukas den bubblande drycken inte ens under festligheterna.

tapis.jpg

Några milstolpar i champagnens utveckling!

1531 skapas troligen Blanquette de Limoux av munkarna vid Benediktinerklostret Saint-Hilaire , ett bubblande vin från södra Frankrike.   Gaillac - Méthode gaillacoise omnämd sedan 1591. Dessa båda metoder använder méthode ancestrale ( eller la méthode la plus ancienne, méthode rurale, eller artisanale ) för framställningen.
1660 champagnekorken börjar få sitt utseende!
Två fransmän som levde i England gjorde en del  för att göra Champagne (både stilla och "bubblande") känt på andra sidan kanalen.. Nicolas Brulart, "Marquis de Sillery"  * 1544  † 1624 var en landsflyktig vingårdsägare från Champagne vars vin han "älskade" och importerade till England. Den andre var Charles de Marguetel de Saint-Denis, seigneur de Saint-Évremond,
* 1610, † 1703 . Han var en rabulist och epikuré och var så picky att han bara drack vin från tre sluttningar i Champagne - Ay, Hautvilliers och Avenay.
1662 Christopher Merret (engelsman) lade fram en skrift med namnet ”Some Observations concerning the Ordering of Wines” hos Royal Society­, i vilken han beskrev en metod för att tillverka mousserande viner. 1676 omnämns bubblande Champagne för första gången av Sir George Etherege i pjäsen "The Man of the Mode":..To the Mall and the Park where we love till 'tis dark, Then sparkling Champaign puts an end to their reign; It quickly recovers poor languishing lovers..."
1950 gjordes det första bubblet i England och man producerar sedan slutet på 1980-talet välgjort bubbel; Britagne-British Fizz!
1668 Pierre Pérignon, känd som Dom Pérignon  O.S.B., *1638- †14 september 1715, var benediktinermunken som spelade en stor roll i utvecklingen av tillverkningsmetoderna för champagne. Pérignon var munk vid klostret Hautvillers i Épernay, i nuvarande Champagne-Ardenne regionen.
1728 Efter ett Arrêté royal (Kungligt dekret) utfärdat den 25 maj av Ludvig XV tillåts vin att även transporteras över land på flaskor. Ruinart är det äldsta champagnehuset (1729), Chanoine (1730), Taittinger (1734), Moët (1743), Abelé (1757), Clicquot (1772) och Heidsieck (1785). Gosset etablerades 1584….. men då som vinhus men började med champagnetillverkning på 1750-talet.
1735 kom ett kungligt dekret som stipulerade form, storlek och vikt på flaskor som skulle användas till champagne och hur flaskan skulle förseglas med kork och hampsnöre vid flaskhalsens ring.
Från 1740 bosatte sig de första katalanska korkproducenterna i Champagne för att möta den växande efterfrågan på korkar till mousserande viner. Årgångschampagne introduceras 1842!
1764 den 14 mars, skeppas 5 lådor med "Oeil de Perdrix” från Ruinart.. den första rosén i historien!

1770 Flaskorna blir starkare tack vare användningen av ett mer tryckbeständigt glas.
Förutom att korken poppar ensam är det ibland hela flaskan som exploderar av trycket av gasen i champagneflaskan.
Tekniken att tillverka glas med blyoxid gör det möjligt att få mer solida flaskor, vilket minskar explosionsrisken.
1777 gör Clicquot rosé första gången....

1800, producerades ca. 300.000 champagne buteljer och år 1850 var det hela 20 miljoner... om nu statistiken är trovärdig!
1804 lanserar Mme Clicquot första rosé champagnen. 1818 kommer första rosén blandad av vitt och lite rött vin.
Bollinger gör sin Rosé först 2007 ...Krug 1976....

1810 Jean-Antoine Claude, comte Chaptal de Chanteloup kommer på Chaptaliseringen, en metod vid vintillverkning där man tillsätter socker till musten. För att höja alkoholhalten med en procentenhet används ca. 17 g socker per liter vinmust.

1811 Den så kallade 1811-komet-champagnen ( Cuvée de la Comète ) var den första som använde remuage-tekniken för att avlägsna sediment, vilket gav upphov till den tidigaste versionen av de klara, bubblande champagnerna vi har idag. Andra komet-årgångar: 1826, 1839, 1845, 1852, 1858, 1861, 1985, och 1989 som har samband med himlafenomen och anses som speciellt lyckade!

1810-15 kommer Anton Mueller källarmästare hos Veuve Cliquot-Fourneaux & Cie på remuage-tekniken.

1826 Georg Christian von Kessler, som jobbat hos Veuve Cliquot-Fourneaux & Cie 1807-1824, kommer till
Esslingen am Neckar och startar sekttillverkning.

1834 kommer en ny post på champagneetiketten: det är året för skörden som vinet framställts av. Detta är födelsen av årgångsvinet. Champagnen var lika söt som sauternesvin och dracks isad till desserten.

1836 André Jean-Baptiste François, farmaceut från Châlons-sur-Marne uppfinner gleucoœnometern och man börjar lära sig räkna ut hur mycket extra socker som ska till för att volymen på koldioxiden ska bli den rätta och att få rätt tryck i flaskan. (tidigare kunde ibland 80% av produktionen explodera).

1842 - den första årgångschampagen kommer och ger champagnen nya dimensioner; år som 1842, -46 och - 57 tillhör Frankrikes kulinariska/önologiska historia !?

1844 Adolphe Jacquesson hittar på  metallkapseln och  1881 le muselet/ståltråden/ som håller korkarna på plats.

1846 Perrier-Jouët gör champagnen Cuvée K, en torrare mindre söt Champagne. Sockerhalt 5% knappast ???

1850-tal. L. Pasteurs upptäckt av mikroorganismer och jäst bidrar också till vinets förbättring.

1859 föddes Magnumflaskan i Folembray i Aisne och dubbel Magnum (senare kallad Jeroboam) år 1890.
Fyrdubbla Magnum (Metusalem) lanseras 1900.

1860 Det är för att tillfredsställa smaken hos engelsmännen, som vill konsumera champagnen när som helst under måltiden (och inte vid efterrätten som den franska sedvanen var), som Champagnehusen utformar mindre söta cuvéer (mellan 17 och 30 gram socker per liter). Denna "råa -brut" dosering kommer sedan bli referensen för alla champagnedrinkare men med 6-12 gr/L!
1860 var mer än 2/3 av produktionen i Champagne tysta/stilla och inte brusande viner!

1870 gör Phylloxeran-vinlusen - sitt intåg i Champagne. Det enda botemedlet är ympning, som innebär en fullständig förnyelse av Champagne traditionerna. De små, instängda odlingarna överges för stort anlagda som kan bearbetas med hjälp av hästar.
Man börjar också med ”marcottage” (en gren från moderväxten böjs ner i jorden och får slå rot innan den skiljs från moderplantan).

1872 skapar Josep Raventòs Spaniens första större bubbel från druvor - Xampany. Francesc Gil och Domingo Soberano de Reus
presenterade sina bubbelförsök dock redan 1868 i Paris. 1959 kommer namnet ‘Cava’ som blev officiellt 1972. 2016 kommer Cava de Paraje Calificado en mer direkt kopiering av champagnens regler för att höja kvaliten.

Laurent-Perrier_Old-Advertisement.jpg

1870-76 Jeanne-Alexandrine Louise "Veuve" Pommery ("la Dame aux Roses") & källarmästare Jean-Marie Victor Lambert skapar första brut-årgångsvinet Pommery Nature 1874 då man nu förstår sambandet socker och jäst och hur de samarbetar. 1876 är det år som dessa brutalt snipigt-torra brut-viner börjar dyka upp på marknaden. (Perrier-Jouët hävdar de var först med torr champagne - 1846, Pol Roger säger att de gjorde Brut 1855; inga bevis finns?). Vid sekelsiktet 1900 fanns flera tillverkare av “sans-sucre” bubbel.

1876 Första prestige cuvéen skapas av Louis Roederer för Alexander II i Ryssland. Champagnen kallades cristal eftersom flaskan var gjord av transparent bly-kristallglas med en platt botten...blir sedemera känd för allmänheten som “Cristal” 1945. 1974 kom Cristal Rosé Cuvée.

1878 Prince Lev Golitsyn grundar Novy Svet på Krim för tillverkning av "krimsekt" med namnet Brut Paradiso

1880 "Likör de tirage" börjas skapas….
Upptäckten av existensen av jäststammar av Louis Pasteur 1857 kommer att leda till en viktig tillämpning för Champagne: skapandet av "likör de tirage", en blandning av stilla vin (icke-mousserande), socker och alkoholskapande jäst, mäts och blandas för att ge en kontrollerad skumning/mousse (varken för starkt eller för svagt).

1884 uppfinns "à la glace" -metoden för avlägsning av sedimentet ur flaskan.

1889 Reserve viner är sedan 1889 använda i Champagne, alltså viner från tidigare skördar, som används för att utveckla en cuvée med den senaste skörden - sans année.

1890 kommer vinlusen stort till Marne och Champagne...katastroftillstånd i hela regionen.

1896 den 8 mars startar Henri Roederer "Odessa mousserande viner" i Ryssland. Första flask-releasen var den 1 oktober 1899.

1898 den 1 mars skapas l’Association Viticole Champenoise.

ca. - 1900 Först nu blir förutsättningarna att göra den andra fermenteringen/jäsningen kontrollerbar och kvaliteten både på butelj-glaset och det färdiga vinet blir perfekt. ( 24 g/l med liqueur de tirage ger runt 6 kg/cm²) Nu blir det “Champagnisation” - den berömda metoden att göra bra bubbel.

1999 Maison Moët & Chandon är de första att experimentera med ympningstekniken av franska druvsorter på phylloxera-resistenta amerikanska rotstockar. Tekniken kommer att godkännas officiellt i Marneområdet i slutet av 1901.

1907 inleds arbetet med att begränsa Champagnes vindistrikt.

1908 Appellationen för Champagne stakades för första gången ut. 1927 fick appellationen sin slutgiltiga avgränsning, med hänsyn tagen till varje kommun och vingård. Den nuvarande odlingsarealen uppgår till 35 000 hektar.

" Marquis de Sillery "

"Marquis de Sillery"

C.Merret

C.Merret

dompan.jpg
moet
Nya kork 1811

Nya kork 1811

Jean-Antoine_Chaptal_1.jpg
GC von Kessler

GC von Kessler

André François

André François

Medaille Napoleon Champagne-Jacquesson

Phylloxeran-vinlusen festar i Champagne

Phylloxeran-vinlusen festar i Champagne

nazi-reims-champagne.jpg

1911, efter problemen med att rekonstruera vinodlingarna, börjar vinodlare krig mot fuskhandlarna, som köper vin från andra distrikt för att skapa Champagne. Flera vinhandlares källare runt Epernay förstörs. Vid samma tidpunkt revolterar de vinodlare som sett sig uteslutna ur Champagne – distriktet; de marscherar med sina spadar och grepar förvandlade till lansar. Regeringen skickar trupper till området, men det blir först det 1:a världskriget som stillar de upprörda känslorna.

Man märker vad som var Winstons intressen!

Man märker vad som var Winstons intressen!

1919 tas arbetet med att begränsa området upp igen, och slutligen 1927 begränsas i lag Champagne-appellationen; allt efter område i vindistriktet tillåts tre druvor: Pinot noir, Pinot Meunier och Chardonnay; enligt lag bestäms en skala för kvalitén på odlingsjorden och en Kommission för Champagnevinerna skapas för att organisera marknaden.

 

1935 skapas De Chalons-kommissionen, med lika många representanter från vinodlare och vinhandlare.

1921-1936 Den första lyx-champagen ”Dom Pérignon” lanseras.

1940 omvandlas De Chalons-kommissionen till Bureau National du Champagne.


1941 skapar handlare, odlare och staten Comité Interprofessionnel des Vins du Champagne, en organisation som bl.a. innehåller representanter från Syndicat Général des Vignerons och Syndicat des Négociations.

1954 Följande champagnehus ingår i kvalitetsgruppen Comité Colbert: Bollinger, Perrier-Jouët, Krug, and Veuve Clicquot. I övrigt 78 andra tillverkare av “lyxvaror”.
2003 -2021 Ny appellation för champagne stakas ut.

40 nya Champagnebyar har föreslagits för att bli totalt 357 st i hela Champagne:

  • 22 i Marne: Baslieux-les-Fismes, Blacy, Boissy-le-Repos, Bouvancourt, Breuil-sur-Vesle, Bussy-le-Repos, Champfleury, Courlandon, Courcy, Courdemanges, Fismes, Huiron,
    La Ville-sous-Orbais, Le Thoult-Trosnay, Loivre, Montmirail, Mont-sur-Courville, Peas, Romain, Saint-Loup, Soulanges, och Ventelay.

  • 15 i Aube: Arrelles, Balnot-la-Grange, Bossancourt, Bouilly, Étourvy, Fontvannes, Javernant, Laines-aux-Bois, Macey,
    Messon, Prugny, Saint-Germain-l'Épine, Souligny, Torvilliers och Villery.

  • Två i Haute-Marne: Champcourt och Harricourt.

  • En i Aisne: Marchais-en-Brie,

Appellationen administreras av Institut National des Appellations d´Origine. Utöver den geografiska avgränsningen har appellationen 35 föreskrifter för bevarandet av Champagnevinernas kvalitet: endast tre druvsorter är i princip tillåtna, uttaget i vingården och för pressningen är begränsat och allt från beskärning av rankorna, deras höjd, radavstånd och planteringstäthet till manuell skörd och minimilagringstider står under strikt kontroll.

2015 Unescos världsarvskommitté inkluderar Champagnedistriktets "sluttningar, hus och vinkällare" på sin världsarvslista.

Eftersom champagne är föremål för många förfalskningsförsök är en av CIVC:s uppgifter att försvara appellationen mot varje angrepp på dess exklusivitet varhelst det sker i världen. (utom i USA & Ryssland)

Champagne Charlie är den fantastiska historien om Charles Heidsieck, son i den berömda vinfamiljen i Champagne. Under 1800-talets andra hälft lämnar han vingårdens trygghet för att erövra nya smaklökar och en ny marknad i en ny värld - Amerika, bara beväpnad med en stor portfölj champagne - och åtskilliga deciliter fransk charm. Äventyren tar honom till New England, Louisiana, och vidare ut i Vilda västern.
P.g.a. sina kontakter med "fel sida" i amerikanska inbördeskriget hamnar han i fängelse och blir anklagad för spioneri och är nära att mista livet och alla sina investeringar.
En Hollywoodfilm har gjorts om han äventyr. Heidsieck är en av de största märkena i USA.

Det finns även en drink som heter: Champagne Charlie; 12 cl champagne 3 cl Marie Brizard
Apricot Brandy + myntablad. Á votre santé !

Maisons som har tillverkning i USA: Mumm Napa, Domaine Chandon, Domaine Carneros by Taittinger, Piper-Sonoma, Maison Deutz, Roederer Estate och i England; Pommery och Taittinger.

 Läs om Champagnens historia ! "Champagne - Nihil est dictu facilius"

Champagneområdet - champagnehus - le Marne, l’Aube, les Ardennes, le Haute Marne - Champagnens historia