Champagne bäst i test 2019
- Tips på bra och god Champagne, Mousserande, Cremant, Cava, Prosecco, British Fizz, Champers, skumpa.. - Lista bästa Bubbel guide.
Nyheter:Vårsalongerna öppnar i Champagne den 13 april - test av 2018 års stilla vin.
Champagner 2019

Charles Heidsieck Rosé 2005 (90464), 829 kr. Fin doft som är mer fruktvinös än champagne normalt.. ett matvin ...havets läckerheter inte så dumt till.
Franciose Bedel & Fils Comme Autre Fois Brut 2004 (90355), 799 kr är en utvecklad och mycket god champagne med lätt oxidation..
Henriot Brut Millesimé 2008 (99065), 599 kr ...champagne att spara för kommande högtider.
Vincent Joubart Blanc de Blancs 2012 (90666), 396 kr. Att lagra minst ett decennium om man orkar.
Deutz Brut Vintage 2013 (90644), 599 kr.  Deutz bubblor är ofta långlivade och minst vara tio år innan man dricker dem.
Philipponnat Royale Reserve Non Dosé 2013 (91228), 399 kr är en non dosé – ingen dosage.. inget toppvin..?
Salon 2007 (90429), 3999 kr. Sparas..

Skörden i Champagne 2018
Druvskörden har påbörjats ungefär två veckor tidigare än vanligt den 21:a denna vecka. Cirka 120 000 säsongsarbetare arbetar i flera byar i Cote des Bar-området. Man säger att de perfekta väderförhållandena under våren och sommaren i år, lovar en utmärkt årgång 2018 kanske den bästa sen 1976.

Champagne Masters 2018 - London
Bland de sju champagnerna som fick guldmedalj eller högre i Brut Non-Vintage-kategorin 2018 Champagne Masters var två flaskor som kom från franska kooperativen  - de producenter som ägs och drivs gemensamt av sina medlemmar, som är odlare.
Två som fick högre poäng än märken som Veuve Clicquot Yellow Label,  Pommery,  Laurent-Perrier och Charles Heidsieck var Palmer Co och Pannier, två förstklassiga varumärken ägda och drivna av kooperativ - CM.

Nytt bubbel: Mousserande Sake hjälper till att öka populariteten hos den traditionella drycken i Japan!

....senaste sättet att servera champagne i Paris

....senaste sättet att servera champagne i Paris

Moët & Chandon/Dom Pérignon avslöjar att assistenten Vincent Chaperon officiellt tar över från Richard Geoffroy den 1 januari 2019 som Chef de Cave-källarmästare!

Champagnehuset Piper-Heidsieck har meddelat att Séverine Frerson utnämnts till ny källmästare och förre mästaren Régis Camus får rollen som mästare för Piper-Heidsiecks sällsynta champagne - Rare.

Många av champagnes vingårdar har blivit förstörda efter extrema hagelskurar i april och maj.
1.800 hektar av vingårdarna har påverkats av det stormiga vädret. Totalt har tre procent av vinodlingarnas blivande skörd blivit helt utplånad.

Spekulationerna gick att Harry och Meghan  valt ett British Fizz - Chapel Down som bröllops bubbel! ....eller Camel Valley men det var mest Pol Roger som gällde...

M&C stöttar junkfood: Pommes frites är ännu en perfekt "foodparning" för Champagne enligt Moët & Chandon (kanske mest deras Ice Imperial Demi Sec) i linje med principen om Champagnens sprudlande syrlighet skär igenom sältan och fettsmaken på denna typ av skräpmat. (M&C 💕 MD - sant) - MC nischar ner sig ytterligare ett snäpp..så till nästa burgare och pommes/frittes ska det vara champagne! Och kanske en Ice Impérial Demi-Sec med massor av socker….dax att skippa Colan!?

Mest sålda bubbel 2018 (Sverige)

1. Prosecco Pizzolato
2. Campo Viejo Cava Brut Reserva
2. Castelforte Prosecco
Charles de Fère Cuvée Jean-Louis BdB Brut
Prosecco Vino Biologico
Pizzolato Spumanté  d'Italia Bianco
Mionetto Prosecco
Julià & Navinès Cava Semi Seco
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Freixenet Prosecco
Prosecco la Robínía Extra Dry
P.Lex Prosecco Brut
Chapel Hill Sparkling Chardonnay
Privat Brut Nature Reserva
Vilarnau Brut Nature Organic
Asti Cinzano
Pata Negra Brut
JP Chenet ICE Sparkling Rosé
Victoria Prosecco
El Miracle Cava Brut
Lindeman's Bin 30 Sparkling Rosé
Baglietti Prosecco No.10
Pizzolato Spumante d'Italia Rosè
Ecoltura Prosecco
KWV Rosé
Rotari Brut Riserva
Gancia Prosecco Brut
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé
Freixenet Cordon Negro Brut
Platino Pink Moscato
Platino Blue Moscato
Marqués de Monistrol Rosé
Törley Gála Sec
Ca'Montini Prosecco Extra Dry
Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut
True Colours Brut
Mia Moscato
JP Chenet ICE Sparkling
38 plats första champagne - Moët & Chandon Brut Impérial 399:- - undvik!

De bästa champagnerna 2018 enligt
FINE Champagne Magazine

1 Dom Pérignon Rosé 2006
2 Piper-Heidsieck Rare 2002
3 Dom Ruinart Rosé 2004
4 Dom Pérignon 2008
4 Louis Roederer Cristal 2009
4 Deutz Cuvée William Deutz 2006
7 Pol Roger Rosé 2008
7 Krug Grande Cuvée NV (162nd Edition)
9 Charles Heidsieck Vintage Rosé 2006
10 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004
De har även utsett:
TOPP 10 of the DECADE!
1 Piper-Heidsieck Rare 2002
2 Krug Clos du Mesnil 2000
3 Louis Roederer Cristal Rosé 2002
4 Krug Clos du Mesnil 2002
5 Dom Pérignon 2002
6 Dom Pérignon Rosé 2000
7 Louis Roederer Cristal 2002
8 Taittinger Comtes de Champagne 2002
9 Louis Roederer Cristal Rosé 2004
10 Dom Pérignon Rosé 2005

Läs champagnenyheter och skvaller:
Fine-magazines eller på Facebook

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru (2739), 299 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Frukt, strama äppelgröna toner med inslag av karamell, kola och bröd.
Omdöme: Trevlig
Lombard Extra Brut Premier Cru Cru Blanc de Noir (7921), 299 kr.
Druvor: 100% pinot noir,
Smak: Torr, medelfyllig. Äppelfruktig, generös smak med karamellinslag, lätt rostad och smak av gröna äpplen.
Omdöme: Enklare champagne
Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut (7734), 349 kr
Druvor: 43% pinot meunier, 30% pinot noir, 27% chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Karamell, vanilj, rostade fat och gul frukt. Godissöt eftersmak - 9 g/l socker.
Omdöme: Mogen stil med lätt smörig vaniljsmak.
Pol Roger Brut Réserve (7549), 415 kr
Druvor: Pinot noir, pinot meunier, chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig och koncentrerad. Mineral, karamelltouch, inslag av bröd. Lång ...eftersmak.
Omdöme: bra val!
Louis Roederer Brut Premier (7602), 419 kr
Druvor: 40% pinot noir, 40% chardonnay, 20% pinot meunier
Smak: Torr, medelfyllig. Grön, frisk, syrlig och stram med bra driv och koncentration. Finstämd stil.
Omdöme: Koncentrerad med stram äpplig finish.

Champagne i MAGNUM-FLASKOR ofta bra val - Roliga att sabrera!
Årgångar..men drick inte för unga!
Normalt måste de vara minst 10 år...

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007.  95544 Pris 1299 kr
2010 Duval Leroy Cuvée MOF, Meilleurs Ouvriers de France-Sommeliers. 
90645 och pris: 399 kr för 750 ml.
Launois Vintage Blanc de Blancs Brut
2010
(7329), 349 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Smörig, rostad  karamell. Gula äpplen och en hint mineral.
Omdöme: Generös, gulfruktig och rostad.
Louis Roederer Brut Vintage 2009 (76510), 575 kr
Druvor:  70% pinot noir, 30% chardonnay
Smak: Torr, medel/fyllig. Fruktig, nyanserad och tät komplex smak av mineral, nötter, grön frukt och gul citrus. Den rostade tonen är balanserad. Ung!
Omdöme: Toppval men för att spara!
Bollinger La Grande Année Brut 2007 (7579), 959 kr
Druvor: Chardonnay, pinot noir
Smak: Torr, fyllig. Rostade, söta mandlar, rostat bröd, generös smak av mogen frukt, inslag av mineral, kaffe och kakao. Nyanserad. Krämig textur fin bornyr.
Omdöme: Kan sparas men ok att dricka nu.
Henriot Brut Millésimé 2006, nr 90144. 539 kr. Brödigt, rökigt aromer, vit persika, aprikos, röda äpplen och mineral.
Omdöme:Gott nu..
Amour de Deutz Deutz 2008, nr 95028. 1649 kr.  Årgången, syran och smakerna av flinta, vit persika, havtorn, rosa grape och citrusfrukter gör Amour till ännu ett måste men blir bättre ....Omdöme: VÄNTA..
Amour de Deutz Rosé 2008, nr 92437. 2499 kr. Grandiost ! Rosa grapefrukt, tranbär, granatäpplen, lingon och fint dju. En ung och vackert packad dryck!
Omdöme: VÄNTA..
Duval-Leroy Cuvée des Meilleurs Ouvriers de France Sommeliers 2010, nr 90645. 399 kr. Krispigt och flintigt med citrusstinna smaker av citron, lime, grapefrukt, rök och stendamm. Omdöme: Vänta..Ungt.
Pierre Gimonnet Special Club 2012, nr 97021. 549 kr. En ungdom med rökiga mineraler, sten, flinta, salt, pomelo och grape. Omdöme:Lagra minst till  2020.
Cristal Brut 2009 (95538), Louis Roederer, 1650 kr
Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay
Smak: torr, fyllig och komplex smak inslag av mogna äpplen och gula mirabeller, mogen citrus, rostat bröd, aprikos, kryddor.
Omdöme: Bra... blir bättre!

              Annat bubbel!
Gramona Imperial Brut Gran Reserva 2012, nr 91008. 199 kr. Ren och mineralmättad Cava, som bjuder oss på grillad citron, vit persika och ett gäng rostade nötter. Livlig syra med fräschör finns det gott om.
Gramona III Lustros Cava Brut Nature Gran Reserva 2009, nr 93127. 299 kr. Syran kommer med rostade nötter, aprikos, vit persika.
Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut 2012, nr 94028. 199 kr. 100 % chenin blanc och samma procent på smakerna och stilen. Aprikos, persika, rök, himalayasalt och krispiga syror.

Försök hitta dessa utomlands!
Domaine La Croix Montjoie, Crémant de Bourgogne
Antech-Limoux, Crémant de Limoux, Cuvée Eugénie, 2014
Domaine de l'Idylle, Pétille Idylle, Savoie
Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne, BdeB
Philippe Michel, Jura, France, 2013

Fransmännens konsumtion backar 6:e året i rad! - Pétillant Naturel -
I Paris och utanför går budgetmedvetna franska konsumenter över till billigare bubbel från andra regioner, som crémantviner från Bourgogne, Loire, Alsace eller Jura. Av särskild betydelse är den snabbt växande vinkategorin känd som méthode ancestrale, Pétillant Naturel.
Pétillants Naturels, PN eller pét-nats för kort, är flask-fermenterade “mousserande” viner som produceras  utan tillsats av socker, som i champagnemetoden används för att göra en sekundär jäsning. Ofta har pet-nats flaskor ingen tillsats av svavel eller använder filtreringsmetoder. PN har sällan champagnens karaktäristiska finess med hög syra. Men pét-nats är beundrade för sin rena fruktighet och för deras relativt låga produktionskostnader, vilket gör dem tilltalande och slutpriset tilltalar allt fler!
Några bra tillverkare av Pet-Nats: Les Capriades, Lise & Bertrand Jousset, Martin Texier, Ludovic Chanson, Quentin Borse/ Le Sot de L'Ange, Marie Thibault, Philippe Tessier, Laurent Barth, Jean-Baptiste Menigoz/ Les Bottes Rouges, Damien Delecheneau /La Grange Tiphaine, Moussamoussettes, Dominique Joseph/Le Petit Saint Vincent, Michel Autran o Sébastien Brunet.

Skörden i Champagne 2017 blev en stor utmaning. Hagelstormar, röta och mögel i vingårdarna. En mindre skörd med varierande kvalitet över hela regionen.
Champagne-producenterna har dock tillgång till reserv-viner, alltså vin som sparats från
föregående års skördar. Reserverna används inte bara för att blanda ihop
standard champagner, utan kan även användas för att hålla upp produktionen vid dåliga år. Det som säkert blir lidande av den mindre skördeuttaget är antalet årgångschampagner från 2017.

Visste du att det finns:
2 platser som heter Champagne i Belgien.
2 platser som heter Champagne i USA.
( och ett Rheims inte Reims som i La France )
2 platser som heter Champagne i Haiti.
1 ställe som heter Champagne i Sydafrika.
1 ställe som heter Champagne i Schweiz.
1 ställe som heter Champagne i Kanada.

 Champagne finns även här i Frankrike!
Champagne - Rhône-Alpes - Frankrike
Champagne - Poitou-Charentes - Frankrike
Champagne - Picardie - Frankrike
Champagné - Pays de la Loire - Frankrike
Champagne - Limousin - Frankrike
Champagne - Ile-de-France - Frankrike
Champagne - Franche-Comté - Frankrike
Champagne - Centre - Frankrike
Champagne - Bretagne - Frankrike
Champagne - Bourgogne - Frankrike
Champagne - Aquitaine - Frankrike

men bara en Champis!! - i Ardèche

Champagnehuset Taittinger i Reims med flaggskeppet Comtes de Champagne tilldelades äran att förse nobelgästerna med sin Taittingers Brut Millésimé 2013 vid Nobelbanketten i Stadshuset 2018..Dock drack man champagnen ur Orrefors glaset "Nobel 21cl", ett högst otidsenligt, och oförnuftigt dito när man ska njuta av livets goda vatten!

Om att prova/dricka/smaka Champagne eller annan MT - ett kulturarv
1. Spara det till ett viktigt tillfälle som man vill minnas!
2. Alla champagne-fester måste inte vara glada: Ett glas champagne är kopplat till en extraordinär händelse, något avgörande, något viktigt.
3. Blanda inte i något: Med Cristal och Dom Pérignon talar vi om det bästa. Du häller inte något annat in i det.  Det är inte som Coca-Cola.
4. Drick "mindre bra" Bubbel/Champagne då och då: Jag tycker att variation och mångfald alltid är bra, för det är så du lär dig att uppskatta det bättre. Att alltid dricka varierat hjälper dig, utbildar dig..tar dig framåt. Du måste lägga lite ansträngning för att lära och förstå, det kommer inte till dig av sig själv. När du lärt dig att mäta/förstå skillnaderna är du redo för det bästa.
5. Vet vad du dricker/ drick medvetet: Om du inte är beredd att uppskatta vad du har i ditt glas föreslår jag dig att dricka Coca-Cola eller fakeöl...!
6. Drick måttligt...två glas bubbel lagom efter det brukar livsandarna avta!

DU NYA UNDERBARA VÄRLD: “Nigeria is our biggest market”, säger Moet & Chandons afrika ambassadör … mest säljer den söta varianten.

Ett annat sätt att se på saken...
Gigglewater: "Vi har skapat en rad moderna viner som är relevanta för de som är födda på 2-tusentalet ...
Vi anser att det måste finnas mer fokus på hälsa och balans i alkoholhaltiga industrin och i människors liv i allmänhet- detta är kärntemat och grunden för varumärket Gigglewater." Bubblande vin utan hänsyn till produktionsställe eller specifika regler..Snart i Sverige… bäst i test?

Om korken..och skogar!
Kork är barken av (Quercus Suber L), vilket innebär att det är 100% naturlig växtvävnad. Träden kan skördas i cykler om 9 år efter trädets löptid (25 år). Korken skördas av specialiserade yrkesverksamma, alltid mellan maj och augusti, när trädet är i sin aktivaste tillväxtfas och det är lättare att lossa utan att skada stammen. Korkeken är det enda träd vars bark regenererar, vilket ger en mjukare konsistens efter varje skörd. Under sin livstid, som i genomsnitt varar 200 år, kan korklagret avlägsnas runt 17 gånger.
Dessa träd finns främst i Medelhavsområden som Spanien, Italien, Frankrike, Marocko, Algeriet och i synnerhet i Portugal har 50% .
Med 2,7 miljoner hektar skogar över hela världen, ger kork-eks-trädet en vital livsmiljö för en mängd flora och fauna och står för regionens rika biologisk mångfald, förutom att behålla miljontals koldioxid årligen, vilket gör dem avgörande för kampen mot global uppvärmning.
Kork ekar kan också hittas i Sydafrika och är ett arv av nästan två århundraden, planterade under en tid då samling av exotiska träd var modernt bland eliten. Hela Cape, och även i Kruger National Park, finns fortfarande hundratals ursprungliga träd.
Korkträd behöver inte bevattnas, inga kemiska herbicider eller gödningsmedel. Kork bark är en vegetabilisk vävnad 100% naturlig. Den består av en bikupetruktur av mikroskopiska celler fyllda med luftliknande gas och belagd huvudsakligen med suberin och lignin. Andra föreningar som identifieras i sin kemiska sammansättning finns polysackarider, ceroider och tanniner. En kubikcentimeter kork innehåller nästan 40 miljoner celler - cirka 800 miljoner i en enda naturlig vinkork.
Kork har egenskaper som ljusbeständighet, ogenomtränglighet för vätskor och gaser, elasticitet och kompressibilitet. Det är också en bra termisk och akustisk isolator och mycket nötningsbeständig.
Champagnekorken: Producerad från en kropp bildad av agglomererade granuler av kork, till vilken en, två eller tre skivor av utvald naturlig kork är fästa vid en av ändarna. Champagnekorkar har en större diameter än genomsnittliga korkar. Deras större diameter är avgörande för att hålla höga inre tryck i vinflaskor som innehåller gas. För att få bästa möjliga kemiska och fysiska prestanda är Champagnepropparna föremål för noggrann tillverkning och en “tätkvalitetskontroll”.
Champagnekorkar finns i alternativa format: 0 + 2 eller 0 + 1, eller bara enkla agglomererade eller mikrogranuler, utan skivor. Champagnekorkar på vilka skivor används brukar falla i följande klasser: Extra, Superior, 1: a och 2: a, och är förknippade med skivans kvalitet.
Svampformen” utvecklas eftersom korken absorberar koldioxiden i flaskan. Trycket i en flaska mousserande vin är sex till åtta bar vilket gör det till en mycket annorlunda miljö än en vanlig vinflaska. Korkskivorna på botten av en mousserande vinkork är mer elastiska än korkgranulaten som utgör resten av korken, så de absorberar koldioxid och expanderar mycket mer än granulatdelen, alltså blir det en svampform på korken. Om du har stilla viner i en Champagne-flaska, kommer champagnekorkarna aldrig att bilda svampformen!? Allt enligt korkexperten Paulo Lopes..om jag nu tror på det.

England producerade nästan 6 miljoner flaskor vin år 2017, varav 68% eller 4 miljoner mousserande vinflaskor - British Fizz. Detta förutspås bli 40 milj. flaskor år 2040.
Det finns cirka 160 vingårdar i England och Wales och 502 kommersiella druvproducenter. Engelskt mousserande vin går tillbaka till 1662 -(inte vinet..som var importerat)...!?
Engelsk mousserande vin produceras ofta med samma metod som används i Champagne - MT. Franska champagnehus äger vingårdar i England - Taittinger i Kent och Vranken-Pommery i Hampshire.
Du bör alltid hålla ett vinglas i stjälken annars kommer värmen från handen att värma upp vinet. .

pommery.jpg

Vranken-Pommery har blivit det första av champagnehusen att släppa ett engelskt mousserande vin/ British Fizz. VP lanserade sin debututgåva från sydkusten I England under sin nya Louis Pommery-etikett nu i mars 2018.

Försäljningen av champagne hos engelska detaljhandlare minskade med 20% år 2017 och den totala brittiska marknaden för franskt fizz har krympt med cirka fyra miljoner flaskor de 12 månaderna. Samtidigt rapporteras en 15% försäljningsökning av engelskt mousserande vin förra året.

Bevara champagnen med en stopper och kyla!

Bevara champagnen med en stopper och kyla!

engelska_kungahuset_bubbel.jpg

Engelska kungahuset inte bara gillar Fizz de gör numera även sitt eget bubbel -  Windsor Great Park estate. (inte att förväxla med Windsor Brut, North Coast, American Fizz). Man har gjort mer än 3000 flaskor redan och hoppas komma upp i närmare 20.000 st. Har man tur kan man kanske komma över en flaska för 400 kr.

“-the best of the Fizz from England” Nyetimber Classic Cuvee Brut N.V., Chapel Down Vintage Reserve Brut N.V., Ridgeview Bloomsbury Brut N.V., Ancre Hill Estates Blanc de Noirs, Gusbourne Brut Reserve, Camel Valley Brut, Bolney Wine Estate Cuvée Noir Brut, Hattingley Valley Classic Cuvée, Breaky Bottom Winery Seyval Blanc Brut N.V., Henners Brut, Hambledon NV, Langham Rosé Brut, Wiston Estate Blanc de Noirs, Hoffmann & Rathbone Blanc de Blancs Brut, fler bra kommer…men dyra!

Lidls Crémant de Bourgogne Blanc NV fick priset "Silver Outstanding" vid International Wine & Spirits Competition. En flaska kostar bara 90 kr och har nu i juni utsetts till en av de bästa i världen.
Den bedömdes tillsammans med champagner som kostar mycket mer, inklusive Veuve Clicquots 2008 vintage champagne, som säljs för ca 700 kr.

Deus som blivit känt som ett av världens godaste öl tillverkas med både öl- och champagnemetod. Det här är en tradition som funnits långt tillbaka i tiden, särskilt i gränsområdet mellan Belgien och Frankrike. Först bryggs det ljusa, överjästa ölet med champagnejäst och transporteras sen till La Champagne där det behandlas som en champagne. Resultat blir ett årgångsöl som är eftertraktat i hela världen.
Två andra Brut de Flandres om ni hittar:
Malheur Bière Brut (Brut Reserve), Savour Sparkling Beer Brut.

Malheur-Bière-Brut-Reserve-.jpg
Savour brut.jpeg
Chand on

Chand
on

Moët Hennessy, dryckesdelen av gigantiska LVMH, har en onlinebutik i England som heter Clos19 och säljer där sina champagner, viner samt Ardbeg och Glenmorangie .
I Amerika gör Chandon Winery ett "roligt och äventyrligt" rött bubbel. Pinot Noir blandas med Zinfandel och får gifta sig i denna ovanliga blandning med det mousserande vinets sköna vitalitet. Det är förbjudet att göra röd Champagne i La Champagne!! Chandon finns i: Argentina, Australien, Brazil, Kalifornia, Kina och Indien. Ingen höjadare..men funkar!?

Champagne billigare än munvatten i England...Tesco’s "Louis Delaunay" Champagne säljs för ca 100 kr flaskan. CIVC är oroade för prisutvecklingen och för champagnens ryckte som exklusivt.

I motsats till LVMH/Veuve Clicquots senaste lanseringar av sötare Champagne under "Rich"- etiketten har nu det kända huset introducerat sin första "officiella" lågdoserade cuvée kallad "Extra Brut Extra Old". Den kommer med en dos av 3 g / l och placerar blandningen i Extra Brut-kategorin, som används för Champagne med 6 g / l socker eller lägre. Extra Brut Extra Old har dessutom färre bubblor; 25% lägre tryck än normalt: 4,5 bar jämfört med standard 6 bars tryck.

När vinmakaren Dominique Demarville blev källarchef hos Veuve Clicquot 2009 ville han göra något annorlunda, någonting speciellt.
Efter 2008 års fina skörd av Pinot Noir fattade han beslutet att skapa varumärkets nya prestige cuvée och ändrade La Grande Dame från en blandning med 60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay till en som är nästan 100 procent Pinot Noir.
LGD 2008  kommer att vara 92 procent Pinot Noir och bara 8 procent Chardonnay och man har sänkt från 8g/l socker till 6g/l.  LGD lanserades först 1962!

Champagne Deutz har för första gången gjort en "lieu dit" Blanc de Noirs på nästan 40 år. "Hommage à William Deutz" 2010 Parcelles d'Aÿ”, kommer från fyra "små åkerlappar" av Pinot Noir, direkt bakom vingården i Aÿ. Vingårdens källare ligger i kritkullarna under vinstockarna. Parcelles d'Aÿ är en 100% Pinot Noir, 100% Montagne de Reims och 100% biodynamisk" enligt Deutz.

Lanson, som för närvarande är det nionde största Champagnehuset använder certifierade ekologiska druvor för en ny cuvée Green från 13 hektar vingårdar i Marne-dalen runt byn Verneuil. Dessa vingårdar förvärvades 2010 från Leclerc Briant.

Champagne Pol Roger har släppt sin 2008 Brut Vintage, som huset har hyllat som en av sina 12 största årgångar sedan grundandet 1849. Husets vintageblandning är 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, från 20 Grands och Premiers Crus vingårdar i "Montagne de Reims" och "Côte des Blancs" har åldrats i åtta år på sin fällning innan det släpptes.

champagne_graphics.jpg
lyssna på bubblorna....

lyssna på bubblorna....

Champagnebubblornas akustik, ljud samt storleksfördelning kan kanske ge detaljer om vinkvaliteten! Det klassiska mousserande vinet som har poppat vid otaliga nyårsslag kan ha mer än sina bubblor. Champagne har åxå bubbelakustik (bubbelljud) som man tror spelar en nyckelroll för att bestämma hur dyr en flaska ska (kan) vara/Science News- december-17

Men koldioxiden är inte bara där för att behaga ögat och örat: det gör också skillnad i smaken. Förvånansvärt nog kommer den mousserande, uppfriskande effekten inte från kölden med koldioxiden som bildas i glaset - den kommer faktisk från tungans kontakt med kolsyran i själva vinet.

I munnen tränger det mousserande vinet till de nedre lagren av den grova ytan av tungan. Där kommer det i kontakt med ett enzym i kroppen som förbättrar koldioxidbildning. Det är denna förbättrade/kylande reaktion som gör att våra nerver svarar och registrerar den stickande känslan vi associerar med mousserande vin. Människor som tar läkemedel som hämmar produktionen av detta enzym rapporterar att även den bästa champagnen smakar platt och unken.

Att hälla champagne i ett glas får sina följdverkningar med avseende på sin upplösta CO2-koncentration. Mätningar av förluster av upplöst koldioxid under servering gjordes av ett flaska Champagne som ursprungligen innehöll 11,4 ± 0,1 g L-1 av upplöst CO2.
Mätningar gjordes vid tre temperatur nivåer (dvs 4, 12 och 18 ° C) och för två olika sätt att servera (d.v.s en champagneliknande och ett ölliknande sätt).
Det ölliknande sättet visade sig påverka koncentrationen av upplöst koldioxid betydligt mindre. Ju högre champagne temperaturen är desto högre är dess förlust av upplöst koldioxid under upphällningen, vilket utgör det första analytiska beviset på att låga temperaturer förlänger och hjälper till att bibehålla sin bubbligheten under upphällningen. Diffusionskoefficienten för CO2-molekyler i champagne och champagneviskositeten (båda starkt temperaturberoende) misstänks vara de två huvudparametrar som är ansvariga för dessa skillnader.
Dessutom användes en nyutvecklad dynamisk spårningsteknik med IR-termografi för att visualisera molnet av gasformigt CO2 som strömmar ner från champagneflaska och glaset under själva hällprocessen, vilket bekräftar det starka inflytandet av champagnens temperatur på dessa förluster av upplöst CO2.

rapphöna.jpg

"Oeil de Perdrix - rapphönsöga" är ett vitt vin med färgämnen (grå-rosa) som kommer från väldigt mogna Pinot Noir-druvor och är den klassiska färgen som många viner från Champagne hade förr i tiden. Tidigare var färgen faktiskt  inte gjord för att de ville ha den, men för att den ofta inte kunde undvikas när de sorterade druvorma. Vissa druvor sprack oundvikligen och färgämnen i skalet gav färg till musten, något som många av de stora Champagne-företagen försökte få bort genom olika tricks. Numera namnet på fin lagrad rosé champagne! (att inte förväxla med saignée..)

Fake champagne Paul Masson - Oeil de Perdix ej Champagne bäst i test

Fake champagne Paul Masson - Oeil de Perdix ej Champagne bäst i test

frog.gif

Större bubblor kan göra att din champagne smakar bättre har forskning nu funnit ut!
Länge har man trott att en stadig ström av små bubblor (0.4mm-1,6 mm) i ett glas champagne var ett tecken på kvalitet. Men forskare i Frankrike har funnit att större bubblor faktiskt kan förbättra det sätt ett mousserande vin smaker.
Större bubblorsk. "oeil de crapaud, paddögon" ca 3,4 mm. överst på ytan - ökar dramatiskt frisättningen av aerosoler i luften ovanför glaset fann experterna. Det innebär viktiga aromatiska föreningar som ger champagne sin karaktäristisk lukt och smak slungas i drinkarens näsa när de tar en klunk. Professor Gérard Liger-Belair, fysiker vid universitetet i Reims, som ledde forskningen, sade: "Detta resultat är anmärkningsvärt eftersom det undergräver den populära uppfattningen att ju mindre bubblorna, desto bättre champagne. Små bubblor var sämst vad gäller frigörandet av arom ur vinet."

Under sin uppstigning laddar bubblan gradvis koldioxid i gasform (CO2); Det är här som den växer. Mätningar, efter att ha hällt champagnen i  en flöjt, gör det möjligt att bestämma hastigheten på champagnebubblan: den når 15 cm / s vid flöjtens topp, dvs 0,54 km / h. och storleken på bubblan multipliceras  en miljon ggr under sin stigning: den går från ca. 10 mikrometer till 1 millimeter i storlek.

Om du tycker att proseccoen du öppnar vid ditt skrivbord innan partyt på jobbet, och smuttar från en plastmugg, inte smakar så bra som det normalt gör hemma från en flöjtglas så har du rätt - serverar man mousserande vin i plastmuggar eller polystyrenglas uppför sig bubblorna annorlunda.
Anledningen till detta är att i engångsglas håller fast bubblorna  vid sidorna längre och de blir större som ett resultat. Så, om du måste dricka champagne ur en styrofoammugg, kommer bubblorna vara ganska annorlunda. Och  flöjtformad plast inte är bättre än en styrofoammugg. Bubblorna tar även upp bismaker från plasten..alltså förstklassigt glas ett måste! Normalt är större bubblor ett plus för doften av vinet!

Normala champagner - NV,  de enklare, tunnare och mindre autolytiska sorten av champagne, bör fortfarande sippas från glas som flöjter eller typen coupe. Båda hjälper aromerna att diffusa på olika sätt. Flöjten koncentrerar koldioxid överst i glaset, medan coupens stora öppning gör att bubblorna och aromerna sprids mera och försvinner snabbare. Så om du dricker ett NV vin, du kan lika väl göra detta i dina "snygga" gamla ärvda kristallglas. Skål!

Champagne mognar "sur lies" Äkta natur vara..

Våra smaklök känner igen salt, sur, söt och bitter smak och även umami. Ämnet som bestämmer umamismaken är mononatriumglutamat från aminosyraglutaminsyran. Den härrör från nedbrytning av proteiner under beredningen av kött eller fisk, under mognad av frukt och grönsaker eller under fermenteringsprocesser. (Aminosyror är byggstenar av proteiner vi hittar i animaliska och vegetabiliska proteiner) Som champagne är resultatet av en jäsningsprocess vi kan göra en vetenskaplig koppling mellan champagne och umami-smaken.
Champagne mognar "sur lies" (= på döda jästrester/proteiner). Gamla champagner, särskilt gamla årgångar, har länge kontakt med jästrester i flaskan. Därför finns det en viss släktskap mellan champagne och umami-smakande produkter som: sojasås, åldrade ostar eller sjögräs/tång. Numera är det också uppenbart att champagne är rikare i aminosyror än något annat vin. Eftersom det är svårt att beskriva smaker, här är några produkter som smakar umami: bujong, torkad tonfisk, makrill, ostron, anka, tomat, spenat, ärter, parmesan och ... bröstmjölk (lika dyrt som champagne). Så för många är umami den första smaken som de kom i kontakt med. Inte konstigt att champagne har blivit den mest kända drinken i världen ...

Ca 1 milj. bubblor bildas i det genomsnittliga glaset champagne, enligt Liger-Belair. De är ett resultat av upplöst koldioxid, som löses i vinet på grund av den andra jäsningsprocessen som sker inuti de förseglade flaskorna under produktionen.
Tvärtemot den allmänna uppfattningen, minskar trycket inuti en champagneflaska något om man skakar den . Denna effekt varar i ungefär en halv minut, trycket återgår sedan till normal nivå på cirka fem-sex gånger atmosfärers tryck . Orsaken till effekten är en omfördelning av koldioxid mellan bubblor och den flytande champagnen. Resultaten kan bidra till att förbättra metoder för lagring och transport av kolsyrade vätskor.
Kolsyrade drycker pressar alkoholen att absorberas uti blodflödet snabbare än i icke-kolsyrade drycker. På toppen av listan med mest kolsyra finns Champagne, Prosecco och mousserande viner. Den snabbare absorptionshastigheten kan leda till en värre champagne-baksmälla. Endast 20% av kolsyran försvinner i form av synliga bubblor...
Alkoholen och sockret förvärrar symtomen av CC = champagne-crapula!

C hampagne-crapula

Champagne-crapula

Se också upp för faran med "Prosecco-smilet" (tandhalsarna börjar smyga fram)..Kombinationen av kolsyra, syror, socker och alkohol kan skada dina tänder om du dricker i tillräckligt stora mängder. Det senaste är att dricka ur gigantiska glas! Trösten är att äkta bra champagne är torrare och ofta intas med mat och då minskar riskerna! (Italienarna sura..tror inte på larmet)

prosecco-tooth-smile.gif

Bör du undvika champagne/mousserande på flyget?
I ett flygplan är luften torrare än i många öknar. Detta påverkar vårt doftsinne ganska rejält. Enligt forskare på universitet i Bristol blir effekten att vinet doftar/smakar annorlunda i flygplanet än när du står på jorden. Hjärnan tolkar om doftsignalerna och ändrar den upplevda smaken. Detta gäller vin i allmänhet. När det gäller champagne i synnerhet är det än värre.
För några år sedan utförde Taittinger experiment som visade att doftspektrat i ett glas champagne på 10.000 meters höjd minskar. Champagnens doftbärare, bubblorna, de fastnar längs med glasets sidor istället för att stiga i en jämn pärlande ström mot ytan.
Betyder det här att du bör undvika att dricka champagne på flyget?

Piper-Heidsieck har presenterat sin första - Rare Rosé Millésime 2007 - som liknar vita Piper-Heidsieck - Rare Millésime  som kom första gången 1976 . Tillverkad av en blandning av 56% Chardonnay, främst från Montaigne de Reims området, och 44% Pinot Noir med en dosage av 9,5 g/l och lagrad i källaren i åtta år. Piper Heidsiecks källaremästare Regis Camus sade att det var ett "ovanligt år för vingården, med extremt tidig tillväxt men som sedan drabbades av en period av kallt väder", vilket gav upphov till endast ett fåtal vintage champagner. Pris strax under 3000 kr.

 Mumms Grand Cordon ska vara en hyllning till husets fina traditioner och dess motto; ” oser, gagner, sabre' et célébrer” (våga, vinn, sabrera & celebrera). Grand Cordon har 45% Pinot Noir, med kropp och struktur, 30% Chardonnay, med elegans och minerala toner samt 25% Pinot Meunier för rondör och balans. Sockerhalt: 8 gr/l. Mera Mumm!


CSWWC 2018

The Champagne & Sparkling Wine Guide CSWWC
CSWWC 2018 World Champion
Frankrike fick den största tilldelningen guldmedaljer med 47 guld och 36 silver, följt av Italien som reste hem med en total av 71 guld- och silvermedaljer med Franciacorta och Trento doc regionerna på topp. Domarna var också särskilt imponerade av kvaliteten på australiensiska, amerikanska och de engelska bidragen som tillsammans tog hem 24 guld.

    World Champion
    Classic Brut from a Non-Traditional Grape 2018
Kreinbacher 2013 Prestige Brut in Magnum
Rising Star 2018 – Carassia, Castelec, Romania
Classic Brut Non-Vintage Blend 2018 – Louis Roederer NV Brut Premier
in Magnum
Classic Blanc de Blancs 2018 – Ruinart NV Blanc de Blancs in Magnum
Classic Rosé 2018 – Louis Roederer 2010 Brut Rosé in Magnum
Library Vintage 2018 – Piper-Heidsieck 1998 Rare in Magnum

Sparkling Wine Producer of the Year – Ferrari Lunelli
Chairman’s Trophy – AR Lenoble 2008 Grand Cru Chouilly i Magnum
World Champion Blanc de Blancs – Hattingley 2011 Blancs de Blancs (Magnum) England
World Champion NV Brut Blend– Louis Roederer NV Brut Premier (Magnum) Champagne
World Champion Vintaged Brut Blend – Piper-Heidsieck 2008 Vintage
Best Australian Sparkling Wine – Howard Park Wines NV Jeté Brut Blanc
Best Chinese Sparkling Wine – Chandon NV Brut
Best English Sparkling Wine – Nyetimber 2009 Classic Cuvée (Jeroboam)
Best French Sparkling Wine – Dom Pérignon 1998 P2 (Magnum)
Best Italian Sparkling Wine – Maso Martis 2011 Brut Riserva (Magnum)
Best New Zealand Sparkling Wine – Hunter’s 2013 Mirumiru Reserve
Best South African Sparkling Wine – Klein Constantia 2013 Brut
Best Spanish Sparkling Wine – Vilarnau NV Vilarnau Brut Reserva
Best US Sparkling Wine – Roederer Estate NV Rosé

Grand Eminent har kommit 2018

Bourgogne producenterna godkänner nytt rankingsystem för Crémant de Bourgogne.
De lokala producenternas fackförening UPECB (Union des producteurs et Elaborateurs de Crémant de Bourgogne) fattade beslutet att göra om kategorierna år 2013. En provsmakning av "Les Eminents de Bourgogne" ägde rum i mars 2016 i Dijon.
Det nya klassificeringssystemet, vilket innebär att vid sidan av standard Crémant, kommer producenter efter vissa regler kunna lägga till "Eminent" eller "Grand Eminent" till sina etiketter. Standardversionen av det mousserande vinet kräver nio månader minimum lagring på fällningen. Crémant de Bourgogne Eminent viner måste åldras på bottensatsen i minst 24 månader.
Grand Eminent viner måste följa nya stängare regler
Dessa inkluderar:
Druvsorter kan bara vara Pinot Noir och Chardonnay för vita crémants, men upp till 20% av Gamay kan användas för roséviner; Man får bara använda endast 75% juice som utvinns under första pressningen och måste få minst 36 månaders lagring på bottensatsen;
Lägsta alkoholhalt på 10 %;
Minst tre månader måste gå mellan degorgering och säljstarten;
Dosering, och/eller restsocker, måste vara under 15 g per liter (Brut);
Uppskattningsvis en av tio flaskor vin som produceras i Bourgogne är Crémant de Bourgogne. Det lär vara 3,284 medlemmar i UPECB, inklusive odlare, vinproducenter och köpmän. Sjutton miljoner flaskor Bourgogne mousserande vin såldes globalt 2015, varav cirka en tredjedel exporterades.

De Fa'Bulleuses (engelska - the Fa'Bulous) består av sju kvinnliga champagne producenter som förra året beslutade att starta den första vinsammanslutning av vinodlare i Champagne för att dela sin passion för " le bulles - bubblorna" och även för att dela och utbyta erfarenheter och utmaningar som de har som champagne tillverkare. De har alla sju separata, individuella Champagne varumärken, men för detta tillfälle de har kommit tillsammans som en grupp - de Fa'Bulleuses - eller"the Fa'Bulous"! Deras namn och deras respektive varumärke är:
Helene Champagne Beaugrand, Laureen Champagne Baillette, Mathilde Champagne Bonnevie-Bocart, Florence Champagne Duchêne, Sophie Champagne Guy Mea, Claire Champagne Sessile,Charlotte Champagne DeSousa.

En annan kvinnogrupp i Champagne är " LA Transmission"

CHAMPAGNE_LA_TRANSMISSION.jpg

Från vänster: Alice Paillard (Champagne Bruno Paillard), Maggie Henriquez (Champagne Krug), Floriane Eznack (Champagne Jacquart), Delphine Cazals (Champagne Claude Cazals), Evelyne Boizel (Champagne Boizel), Chantal Gonet (Champagne Philippe Gonet), Anne Malassagne (Champagne AR Lenoble), Mélanie Tarlant (Champagne Tarlant), Vitalie Taittinger (Champagne Taittinger), Marie Gillet (Champagne Veuve Devaux).

Senaste glasen ser ut så här... /Experten!

Nya namn på Boutique champagnehimlen 2017-18: "Champagne lover’s Champagnes"; 
Bourgeois-Diaz,  Francoise Bedel,  Charlot-Tanneux,  Déhu Père et Fils,  Jacques Lassaigne, J. L. Vergnon, Guillaume Sergent, Bérêche et Fils, Mouzon-Leroux, Champagne R. Geoffroy,  Maurice Grumier, Tristan Hyest,  Pascal Doquet från Le Mesnil-sur-Oger, Jerome Dehours, Champagne Lamiable, Champagne Heucq Père & Fils, Vincent Couche, Jerome Coessens, Champagne Remy Massin Et Fils, Domaine Dhondt-Grellet Champagne Fleury..
Amateurs de Champagne Champagnes.... att utforska...
/Monsieur Bulles - er bubbel guide

Lidl har tagit fram en "Comte de Senneval" Champagne för en dryg hundralapp!
Med inslag av krusbärsblad och garvsyra, körsbär, fat med en krämig konsistens och en vass finish, skulle vara en anständig dryck till jul o nyår. Den har den klassiska champagnesmaken. Den är dock inte en torr BRUT utan med söt dosage i övre registret men en fullt drickbar flaska skumpa. Kan dock inte köpas i Sverige...naturligtvis!

 Unescos världsarvskommitté, har fattat beslutet att inkludera Champagnedistriktets "sluttningar, hus och vinkällare" på sin världsarvslista.
Det "exceptionella universella värdet" av kulturlandskapet Champagnes vingårdar och födelseplatsen för drycken champagne,
har nu äntligen blivit erkänt ...den 4 juli 2015.
Vive la France et le Champagne!
...eller blev UNESCO mutade..?

Champagne Roederer anlägger sin egen plantskola!

Champagnen Louis Roederer har blivit godkänd som “pepiniériste privé”, alltså som privat plantskola för vinrankor. Roederer ska odla sina egna amerikanska vinstockar och på dessa ska man ympa sticklingar som man tagit från sina egna vingårdar. Det är mindre vanligt att en producent gör allt detta själv. Det vanliga är att man köper sina vinrankor. Vinrankorna är då ympade och färdiga för jorden. Idag finns det ett få som hellre vill använda sticklingar från egna vingården men kanske har de vissa rankor som ger extra fina druvor. Men även i dessa fall görs ympningen för det mesta av en plantskola.  Läs mer på  decanter.com

Res till Champagne med proffs -2018
mer om att resa till och i Champagne

-briant-rubis-de-noirs-rose--champagne.gif

Egentligen får man inte göra för mörk rosé eller rouge-champagne men se på Leclerc Briant Rubis de Noirs & Larmandier- Bernier t.v. eller Piper-Heidsieck.

Den blandning som MCIII Brut 001.14 bygger på är en tredjedel av 2003 årgång (50% Chardonnay och 50% Pinot Noir) och lite mer än en tredjedel av tre årgångar (2002, 2000 och 1999), som vinifieras i tankar och lagras i 5-7 månader i ek på 5000 liters "foudres".. Moet´s nya prestige!
Pris runt 3000 kr.
Dom Pérignon var den första prestigechampagnen men nu en av ca. 2000 prestigecuvéer som görs mest av husen!

Lite fakta om champagnen - Den 170 år gamla drycken som hittades vid Åland; Med nästan 150 g socker / liter  i denna skeppsbrutna champagne motsvarar det de tyska och franska sötma preferenserna från tiden. (Ryssarna ville ha ännu sötare viner som innehöll upp till 30% socker, en jättestor dos 300 g /l.) Den funna skeppsbrutna champagnen innehöll också ovanligt höga halter av järn 118 µg (1 µg idag) bly 554 µg (27), koppar 1400 µg (27)  och arsenik 415 µg (82) jämfört med moderna årgångar..det var en annan smak det!!
I Champagne använder man normalt mellan 22 mg och ca 50-60 mg SO2 vid tillverkningen av bubblet!

Vve.jpg

Varumärket Veuve i Champagne
Mer än 10.000 varumärken används i marknadsföringen av Champagne. Var och en av dessa måste först registreras som varumärke och få ett kodnummer utfärdat av Champagne kommittén..Visste du att det finns minst 30-talet Champagne Veuve eller Vve; Veuve Amiot, Veuve Barrier & Fils, Veuve Bonneval, Veuve Chabert, Veuve Cheurlin, Veuve Emille, Veuve Fourny, Veuve J. Lanaud, Veuve Doussot, Veuve Clémence, Veuve Edouard, Veuve Durand, Veuve Delaroy, Veuve Duroy, Veuve Devanlay, Veuve A. Devaux, Veuve Doussot, Veuve Elisabeth, Veuve Kamendy, Veuve Lorinet, Veuve Monsigny, Veuve Maurice Lepitre, Veuve Hennerick, Veuve Heringer, Veuve Godart, Veuve Maitre-Geoffroy, Veuve Marie Blanche-Delescaut, Vve Morlay- & Fils, Veuve Olivier et Fils, Veuve Lorinet, Veuve Galien, Veuve M. Page, Vve. Pasquier & Fils, Veuve Pelletier, Veuve Renard de Beaumont, Veuve Rayer, Veuve Reuther, Vve Viray .... Mest känd är ju Veuve Clicquot (Ponsardin, Gula änkan). ..många änkor i C - Den halvtorra -Sec -(inte torra) - gula änkan som är vanlig i Sverige har en dosage på 20 g socker per liter, den torra -Brut - standardchampagnen 8-9 g och den tydligt halvsöta demi-sec ligger på 45 g..

Champagne & Sponsring

Champagne & Sponsring
Champagne och prisutdelningar, campagne och sport evenemang går hand i hand.
Massor av champagnehus sponsrar stora idrottsevenemang. GH. Mumm har varit officiell sponsor av Formel 1 i mer än 15 år men 2016 har Moet tagit över igen!
Lanson har varit officiell sponsor av Wimbledon dvs. England Lawn Tennis Club i över 35 år.
Även Pol Roger sponsrar tennisevenemang men även rugby!!.

mumm_champagnes_collection_melbournecup_5.png

Concours of Elegance, ett internationellt känt historiskt motorist-event sponsras av PR och nu även Land Rover Burghley Horse Trials...
Champagne Taittinger var officiell sponsor av fotbolls VM i Brasilien. Andra sponsrar stora skådespelar- och filmfestivaler:
Champagne Taittinger har varit officiell "Champagne Partner" till British Academy of Film and Television Arts i över 12 år samt nu även Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Piper Heidsieck har varit officiell sponsor av filmfestivalen i Cannes i över 20 år. Champagne Canard-Duchêne sponsrar Regent’s Park Open Air Theatre i London.

Moët & Chandon har varit den officiella Champagnen på Golden Globes över 24 år.
Champagne spelar en stor roll i en värld av hästkapplöpningar.  Pol Roger har blivit den officiella Champagne-leverantören till Event Rider Masters, en ny "CIC *** Eventing competition" och stärker sin sponsringsroll i ryttarsektorn. Mumm sponsrar Kentucky Derby, USA's mest kända galopptävling. Champagne Bollinger är nu "Den officiella Champagnen" i Ascot och Royal Ascot som en del av en överenskommelse med långsiktig sponsring. Champagne Bollinger är även officiella sponsorer av The Oxford och Cambridge Boat Race, en av Storbritanniens mest historiska idrottsevenemang.
Många event missar inte att ha en Champagne sponsorer:
Heidsieck Monopole har tecknat ett 3-årigt Champagne partnerskap för Barclays BST Hyde Park festival.
Ruinart Champagne är den första officiella champagnen att sponsra New York City Ballet.
Champagneföretagen är de största sponsorerna inom vinvärlden! / Peter Pandit

Därför är det bra att dricka champagne!   Ny forskning visar att dricka ett till tre glas champagne i veckan kan motverka demens. Enligt forskning på University of Reading motverkar fenoler i vinet att vi människor drabbas av demens. Det beror på att fenolerna stimulerar signalerna som människans hjärna behöver för att minnas saker. Peter Pandit   Champagne test 2019 - Tips på bra och god Champagne, Mousserande,   Cremant, Cava, Prosecco, British Fizz, Champers, skumpa.. - Bubbel guide 2019

Därför är det bra att dricka champagne! Ny forskning visar att dricka ett till tre glas champagne i veckan kan motverka demens. Enligt forskning på University of Reading motverkar fenoler i vinet att vi människor drabbas av demens. Det beror på att fenolerna stimulerar signalerna som människans hjärna behöver för att minnas saker. Peter Pandit

Champagne test 2019 - Tips på bra och god Champagne, Mousserande, Cremant, Cava, Prosecco, British Fizz, Champers, skumpa.. - Bubbel guide 2019

Champagne Tips - Bubbel tips 2018
Top skumpa - champagnetest
Mousserande viner
champagne sablar

1 cru - Finest bubble
Sabreringssablar
Champagnefrukost
Champagne drinkar Champagneflaskor
Champagneresa Champagnevisp

Antique viner
Champagne bars Paris
Champagne Tips - Bubbel tips 2019
Top skumpa - champagnetest
champagne sablar

1 cru - Finest bubble
Sabreringssablar
Champagnefrukost
Champagne drinkar Champagneflaskor
Champagneresa Champagnevisp

Antique viner
Champagne bars Paris
Livets vatten - Livets goda
Champagne bäst i test 2019

Champagne bäst i test

Champagne
bäst i test

År 2017..snusk med bubbelsmak..
osmakligt

Krugrygga 50.000 kr

fjoll champis-Mignon

fjoll champis-Mignon

Korkad Marilyn

Korkad Marilyn

Fördröjd njutning!

Fördröjd njutning!

Champagne bäst i test

Champagne
bäst i test

Det är  87 kalorier  i ett glas Champagne brut uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein.

Det är 87 kalorier i ett glas Champagne brut uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein.

Varning för skador av Brochet-Hervieux… Korkar kan skjuta ut ur en flaska i hastigheter upp till 90 km /t, med potential att orsaka en rad allvarliga ögonskador.. näthinneavlossning, blödning, blindhet m.m. Längsta skjutlängd för en kork är dela 54.17 meter.

Varning för skador av Brochet-Hervieux… Korkar kan skjuta ut ur en flaska i hastigheter upp till 90 km /t, med potential att orsaka en rad allvarliga ögonskador.. näthinneavlossning, blödning, blindhet m.m. Längsta skjutlängd för en kork är dela 54.17 meter.

Champagnevisp, helst i guld, kan användas men med försiktighet

Champagnevisp, helst i guld, kan användas men med försiktighet

Att sätta champagne i kylen med en sked i och den kommer att förbli bubblig - är en myt...bara kyleffekten i kylskåpet gör koldioxiden mer  löslig och då stannar den lättare kvar i vinet. Sked är helt , tyvärr, överflödigt.
Numera finns Stoppers! Se ovan!

sked-i-champagne.jpg
Kändis skumpa!

Kändis skumpa!

James Bond I:es favvo - Tattinger

James Bond I:es favvo - Tattinger

Film champagne

Film champagne

De bästa filmerna! James Bond 007
Breakfast at Tiffany’s (1961)
Champagne Charlie (1936)
Champagne (1928)
Wayne’s World(1992)
Gigi (1958)
An Affair to Remember (1957)
The Seven Year Itch (1955)
Casablanca (1942)
The Great Gatsby (2013)

007 Bond Bollinger film champagne

007 Bond Bollinger film champagne

Rosé Champagne film - An Affair to Remember 1957

Fransk kunga cuppa

Fransk kunga cuppa

Ryske tsarens coupe för "Cristal"

Ryske tsarens coupe för "Cristal"

Kate Moss champagneglas - för grund & obalanserad!

Kate Moss champagneglas - för grund & obalanserad!

JIPPO - Claudia Schiffer - Lagerfeld - œnotheèque

JIPPO - Claudia Schiffer - Lagerfeld - œnotheèque

Marie-Antoinette mjölk coupe

Marie-Antoinette mjölk coupe

Mastos -vinbägare

Mastos-vinbägare

Blanc de Blanc himmelskt gott

Crémant är inte Champagne...

cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
Mousserande vin - tips på gott bubbel ...
cremant
cremant

....men Cramant!

mumm-champagne.gif

Supernova champagne

Viva il vino spumeggiante

Champagne galoppen!

Champagne galoppen!

Mousserande vin - guide till gott bubbel

Champagne test 2018 - Tips på bra och god Champagne, Mousserande vin - Cremant, Cava, Prosecco, British Fizz, skumpa.. - Bubbel guide Nyheter 2019

Nyårstips - mousserande vin - Champagnenyheter - Prova champagne - Tips - Test - Bubbel - Top skumpa - Drinkar - Champagne finest - Viva il vino spumeggiante! - De salubri potu vinum effervescentia