Popping Champagne in Stockholm: Expertguiden för Dig att öppna bubbelflaskor säkert!
Sabrage - att öppna en champagne med en sabel är en sällsynt och nobel konst
som kan utgöra en samlingspunkt vid alla speciella tillfällen eller event!
Med stil och elegans kan detta vara "det annorlunda" du letar efter och ger stort intryck på åskådarna!

 
#sabrera #bubbel #stockholm
 
 
kontakt: info@alltomprovningar.se

Mejla vår Sommelier/
Master Sabreur

 

Så sablar du en champagne! - Lär dig det ultimata partytricket/champagne hacket - The Champagne Bottle Trick - Sabrering!
Möhippa i Stockholm 2025 med SABRERING - den bästa aktiviteten i säker miljö!
Champagne / Bubbelprovning Stockholms mysigaste historiska miljöer!

#sabrera #Stockholm #sabrage #sabragemaster #champagne #artofsabrage, tiktok, #luxurysabrage # tutorial - #🍾⚔︎🥂
⚔️🍾🥂💘👌🏻💯💛👈🏴󠁳󠁥󠁡󠁢󠁿SE-AB

"Champagne med sina skummande virvlar
Lika vita som Kleopatras pärlor."
Lord Byron


Lär dig sabrera elegant med sabel som ett super proffs!
/Sabrering eller Sablering av champagne?
Sabrage SOMMELIER de France!
Din guide till sabrering! Kurs - Lär dig sabrera!
Sabrera på bröllopet, möhippan, studentfesten..

”Slik sablerer du en champagne”

Lär dig Sabrera champagne och cava i Stockholm

#artofsabrage Sabrering - Sabrera - #Sabrage Stockholm

#artofsabrage Sabrering - Sabrera - #Sabrage Stockholm

prova-champagne, boka champagne,-stockholm.jpg

Att öppna en flaska välkyld champagne med sitt skummande innehåll är kanske ingen konst i sig. Tillvägagångssättet och de rätta handgreppen finnas på nätet och beskrivna i bättre vinlitteratur.. Där kan stå hur man först avlägsnar ”le muselet” (men den kan även vara kvar) som håller korken på plats. Sedan hur man fattar flaskan med ett stadigt grepp i botten med ena handen och håller korken i den andra med tummen på toppen. Så lutar man hela bouteillen i 45° graders vinkel och vrider på flaskan, inte på korken, samtidigt som man håller emot korken.
Med ett lätt pysande kommer så korken ur flaskan.
I de flesta champagnesammanhang är detta det vanliga sättet att öppna en flaska med den bornerande drycken.
Men det finns också ett annat, effektfullare, konstfärdigare, roligare och farligare sätt som mycket snabbare gör det eftertraktade innehållet åtkomligt…. och det är att öppna flaskan med ett sabel-hugg - att SABRERA en flaska med en Sabre à Champagne/Champagnesabel!
Sabrera forehand eller backhand som passar personligheten bäst!
OBS! andra och fulare sätt att hugga bort korken kallas Champagne- (abattage, coupage, rompre) och kan utföras hemma i köket och kan inte liknas vid Sabrage!)

Sabrering - Sabrera - Sabrage - Sabering - God champagne

Själva sabelföringstekniken med sabelen vid dekapiteringen
av bouteillen kallas för
SABRAGE
/səˈbrɑːʒ/.

Napoleon sabrerade - aldrig!

Det finns flera teorier ...
om sabreringens uppkomst och de börjar alla spridas i vidare kretsar under första halvan 1800-talet. Här är några!
En teori går ut på att Napoléons ledande officerare efter en framgångsrik batalj försåg sina officerare med champagne, som en segergest och som dessa sabrerade … för segern, till livet, viriliteten, kvinnorna och La France m.m.
Flaskorna öppnades med en iögonfallande och avgörande rörelse
med sabeln - Sabre champagne!
Skall ha börjat, under slaget vid Smolensk 16-18 augusti 1812.
- Baron de Marbot (1782-1854), en fransk general och memoirist som tjänstgjorde under Napoleon skriver i ett brev, daterat den 10 januari 1813, hur han och hans officerskamrater firade sin seger efter slaget vid Smolensk genom att sabrera champagneflaskor med sina sablar.
Han skriver: “Vi hade inga glas men prinsen av Neuchâtels adjutant, som var med i sällskapet, sa att han skulle visa oss hur man dricker champagne i “kampanjstil”. Han tog en full flaska i sin vänstra hand och med sin högra hand drog han sin sabel; sedan slog han med bladets baksida mot flaskans hals med sådan kraft, att den flög av, och lämnade flaskhalsen slät och ren; sedan presenterade han den för mig och sa: ”Drick, general; så här gör vi i Italiens armé.”
Eller var det så att  kosackerna stal fransmännens bubbel och förolämpade dem genom att hugga huvudet av flaskorna - eller var det vid slaget om Reims (12–13 mars 1814…se nedan) ?

En del säger att sabrering startade redan 1811, då Charles-Henri Heidsieck red på en vit hingst, strax före Napoleons framryckande armé, hela vägen till Ryssland med massor av bubbel som ett reklamstunt. I Moskva behövdes sen mycket tröst - snabbt!

Det är troligast att sabrage redan var en vanlig praxis bland främst Kyrassiärer och Kavallerister och ev. andra militära enheter redan före Napoleons tid.

Oavsett den faktiska ursprunget, innebär denna spektakulära handling att man glider med sabeln längs med den vertikala sömmen på flaskan (på Nappes tid fanns ingen söm) för att nå halsen och sedan slå av denna med den trubbiga sidan av bladet. Tanken är att separera korken och flaskkragen från flaskan, för att skapa en öppning att hälla upp från.

Full karriär mot champagnen - "A la hussarde"

Full karriär mot champagnen -
"A la hussarde"

*Kyrassiärer med svärd (pallasch)..ej sabel.

*Kyrassiärer med pallasch..ej sabel.

Sabrera stilfullt..Lyckad sabrering!

Sabrera stilfullt..

CHAMPAGNEDRICKARE - målad av Carle Vernet.

Eller så drack man champagnen innan bataljen för att gjuta mod i barm!
Men de behövde nog starkare saker då som pot-valiance/ brandy (brännvin!)
Sanningen är nog att det började hos de hårdföra franska *cuirassiers/  kyrassiärerna som hade speciella invigningscermoniel där det ingick att så snabbt som möjligt tömma tre flaskor champagne - perfekt att då sabrera, ( på denna tid var korken förseglad med ett snöre som måste skäras av..struligt!) sedan rida tre mil på tre hästar..och m.fl. onämnbara upptåg på det heliga talet tre…på högst tre timmar!
Sabreringen fungerade då förmodligen även som en rudimentär form av dégorgement (avlägsnande av fällningen i flaskan - inte uppfunnen då). Genom den plötsliga kraften av sabeln på flaskhalsen så släppte trycket i flaskan och depositionen sköt ut liksom eventuellt glassplitter och lite bubbel.

Napoléon sabrerade dock aldrig själv

Napoléon sabrerade dock aldrig själv!?

Napoléon I (1769-1821) var personlig vän till Jean-Rémy Moët sedan deras första möte 1782 på militärakademin. Han besökte flera ggr Épernay där familjen Moët byggde ett eget litet hus åt “kejsaren”!
Napoléon sabrerade dock aldrig själv....han drack aldrig mycket och var vulgär och en tråkmåns i det sociala livet..om sanningen ska fram! ( ev. skall han ha sabrerat efter “bataljen om Sainte-Geneviève”-kullen i Reims 1814 då tillsammans med generalerna: Berthier, Ney, Lefebvre, Drouot.)

iNITIATION AU SABRAGE

Reklambild för champagne Mansard-Sabrage

Det finns bara två makter i världen, svärdet och anden: på lång sikt beseglas svärdet alltid av anden.” N.B.
Makten är min älskarinna. Jag har arbetat för hårt på hennes erövring för att tillåta någon att ta henne ifrån mig. N.B.

Napoléon & Jean-Rémy Moët - chef de cave - i champagnekällaren hos Moët & Cie. (1833 Moët & Chandon).
N.B.
beställer 300 bouteilles av Moët. - Caveau de sabrage.

Napoléon Jacquesson

Nappe uppskattade även Jacquesson och källarna där!

Napoléon/Nabulione Buonaparte gillade i sin ungdom att dricka vinet Saint-Péray utspätt med vatten..då dock ett stilla vin! Numera ett okänt vin + bubbel gjord på druvorna Marsanne och Roussane från Côtes du Rhône (AOC).
Napoléon var väldigt varsam med drickandet och drack helst röd Bourgogne utspätt med vatten.....som vuxen!
Vinmakarna i Saint-Péray var de första efter “les Champenois” att bemästra jäsning av sina viner med "champagne metoden". Ett dokument fastställer med säkerhet datum för denna händelse; ett brev daterat den 11 mars 1829.
“År 1826 utvecklade Louis-Alexandre Faure ett mousserande vin, så mycket att 1829 kunde den första sprudlande Saint-Peray-korken poppas upp vid foten av Château de Crussol”.
I mitten av 1800-talet var Saint-Peray på höjden av sin popularitet. Hela Europa njuter av detta vita vin, särskilt i dess gnistrande version och åtföljer måltiderna hos de största dåtida monarker, från de ryska tsarerna till drottning Victoria. Vinlusen satte sen stopp för fortsatt popularitet!
Kända SP-bubbel drickare: drottning Victoria, kejsaren Frans Joseph, tsarerna samt Richard Wagner, Baudelaire, Maupassant var inspirerade av dess aromer.

Sabrera Saint-Peray... var inget för Napoléon ...

Sabrera Saint-Peray... var inget för Napoléon ...

Läskedrycken Pommac från 1919

Läskedrycken Pommac från 1919

I närheten av Saint-Péray ligger byn Champis..inte att förväxla med denna Champis som man dricker efter badet i Sverige ...och som från början såldes under namnet Champagneläskedrycken men som efter Versaillefreden måste döpas om till Champis.
Läskedrycken Pommac från 1919 lanserades som en dryck riktad till vuxna. Namnet är en kombination av det franska ordet för äpple – Pomme och drycken Cognac. Men förr kallades allt som bubblade Champagne!
En del gör det fortfarande om de finns i fattiga länder.
Les Champenois bryr sig inte…för låg kvalitet på bubblet i de fattiga länderna!

Exempel på andra svenska "champagner" i början av förra seklet!  Tidig GULDKULA - Goldkuhl !

Exempel på andra svenska "champagner" i början av förra seklet!
Tidig GULDKULA - Goldkuhl !

En annan teori berättar om Madame Nicole-Barbe Clicquot, som gärna understödde Napoléons soldater i utbyte mot att de skyddade hennes dyrbara druvor och källare. De skall ha haft informella sabel/sabreringstävlingar på vingården för att imponera på den unga damen som blev änka vid 27 års ålder. Innan soldaterna red iväg försåg Madame Clicquot dem med champagne. - “Sittandes på hästryggen använde de sina sablar för att öppna flaskorna”…. men detta är inte troligt eftersom soldaterna svårligen kunde dricka ur de sabrerade flaskorna… utan att skära sig! Champagnen var då dessutom en dyr och sliskigt söt dryck som man knappast kunde få i sig om den inte var riktigt isad och som troligen bara dracks av officerarna som näppeligen ville solka ner sina uniformer genom att slaska med bubblet i de tunna flaskorna som dessutom lätt sprack.
Madame gjorde sig en förmögenhet efter kriget precis som Charles-Henri Heidsieck - den berömde - som 1811 red på en vit hingst, precis före Napoleons framskrittande armé, hela vägen till Moskva som en publicitetsstunt och anlände med lådor av champagne och sin orderbok.

Caveau de sabrage - Sabrage - L'art de Sabrage - The Nobel Art of Sabrage

Serge Alexandrovitch Wolkonsky

Det som eventuellt gjorde sabreringen känd i vidare kretsar inträffade då ryska husarer/kosacker började dricka sabrerade flaskor.
Före och efter Napoléons Champagne-kampanj våren 1814 fanns dessa överallt i regionen. Kosackerna som fungerade som Alliansens fribrytare härjade ganska fritt i champagnedistriktet ända tills
Prins Serge Alexandrovitch Wolkonsky (“Prinsen av Champagne”) kom att styra i området från 22 mars 1814 och i tre månader. Kosacktrupperna fick, enligt dåtidens vittnesmål, för vana att göra täta räder in i källare och tömma mängder med flaskor, som de öppnade "A la hussarde" - med ett sabelslag för att det gick snabbare - Sabrage. För att inte ryssarna inte skulle röva så mycket ur champagnekällarna försågs officerarna ofta med gratis champagne/dvs gratis reklamprover! Härefter fortsatte även de franska och preussiska husarerna beteendet.

"A la hussarde" sabrera

Ryssarna gillade att dricka (de drack det mesta) varm rom blandad med rövad champagne - ur sina pistoler! (N.B en plunta kallades ofta förr för fickpistol eller pistolet..jämför ”ta sig en shot”)!
Сабраж, или как открыть игристое шампанское саблей.

Kosack -  "A la hussarde"

Kosack som vill lära sig sabrera!

Как открыть бутылку шампанского с саблей. Holy rituals!!

Как открыть бутылку шампанского с саблей. Holy rituals!!

Sabreringen kan också ses i förlängningen av traditionen där man efter att ha skålat krossar/kastar glasen - en gammal sedvänja bland rika i Europa och som levde (lever) kvar längst i Ryssland.

Dock ska man veta att fransmännen sablerade redan från 1600 talet.
Att "sablera ett glas vin", detta uttryck användes av vissa personer för att säga ”dricka upp i ett drag” – göra botten upp - "cul sec".
På samma sätt som man kastar den nedsmälta glasmassan i formen så kastar man vinet i strupen och det är därför man säger ”kasta in sanden” eller ”sanda” (sabler) ett glas.” enligt César-Pierre Richelet (1626-1698).
I början av 1800-talet hade betydelsen av sabler förändrats, vilket framgår av denna post i den franska ordboken Le petit Robert: Uttrycket “sabler le champagne” betyder att dricka mycket champagne för att fira".
(norrmän & danskar sablerer fortfarande…när de sabrerar! - sablar vin)
Sabrelerons! – dvs. låtom oss dricka den sab(l)rerade champagnen i en slurk!
Några hävdar dock att engelsmännen var först även på detta område!

sablera champagne, cava, prosecco
SABRERA/NAPOLEON - “ Döden är ingenting…..utan champagne "

SABRERA/NAPOLEON - “ Döden är ingenting…..utan champagne "

"Tjänaren fumlade när han skulle öppna en ny flaska champagne. Den franska veteran översten ... drog sabeln. Med ett vetenskapligt hugg slog han av nacken på champagneflaskan utan att väsentligt skada den eller störa innehållet.
Detta militära sätt att dekantera champagnen skickade flaskknoppen i en virvel upp i luften innan den föll ner framför den nakna dragna sabeln. " 
Incidents of Travel inJohn Lloyd Stephens (1805-1852)
- Första omnämnandet av sabrage i skön litteraturen i bokform!?

Annars Baron de Marbot 10 januari 1813 omnämnade hur man dricker champagne!!

SABRERA CHAMPAGNE - BUBBELPROVNING -
STOCKHOLM - GAMLA STAN RING: 0762 543074

Sabrering - Sabrera - Sabrage -Sabering - Stockholm

Titta snygg Sabrering - Sabrera - Sabrage -Sabering - Stockholm

Les Onze Mille Champagne Club

Att Sabrera "korrekt" – konsten att öppna en champagneflaska med en sabel
- är ett roligt & spektakulärt sätt att börja
frukosten, lunchen, festen, bröllopet, studentfesten på!  OBS! använd dock inte köksknivar, yxor, glas, mobiltelefoner (kallas telefånera), golfklubbor eller whatever! - Endast fånigt och resultatet oftast dåligt dessutom INTE stilfull sabrering..då måste man ha en sorts “sabel” - se nedan!
Använd olika sabeltyper som; basmodellen Sabre Briquet (dock för fotfolket), antika ryska och franska sablar som ger den där riktiga känslan när man sabrerar!
OBS! Välj en ung NV eller årgångschampagne/Cava som  fortfarande har bra tryck på korken. Förbered flaskan genom att kyla den till ca. 6 grader C.!
Annars kan det bli problem med för högt tryck!

Sabre champagne
champagne sabel

Sabre à Champagne med guldhandtag!

..men helst ska de väl se ut som dessa från Napoleons tid!

Sabrera med silver sabel i Stockholm

Sabrera med omsmidd rälspik!

Den folkliga varianten..men med stil..

Pierre/Maitre-Sabreur/ P-C-Club

PCSS - logo Sabrerings Sällskap

PCSS - logo Sabrerings Sällskap

"Jag kan inte leva utan champagne...
I seger förtjänar jag den, i nederlaget behöver jag den." Winston Churchill till Odette Pol-Roger 1946 -
(WC satte i sig 42.566 flaskor bubbel under sitt liv har någon räknat ut!)
Osäkert ursprung Napoléon B?: ”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma och för att söka tröst i nederlagets stund.” ("Jag kan inte leva utan champagne, i händelse av seger förtjänar jag det; i händelse av nederlag, behöver jag det") ... Napoleon gillade inte bubbel men drack den ibland med smaksatt vatten och kallade den för “limonde”- Champagne vid denna tid var lika sött som saft….
Han drack förståndigt nog helst lite röd
Bourgogne ...utspätt med vatten!

Kurs i sabrering - Sabrera i Stockholm

Kurs i sabrering med provning av Champagne och Crémant. Låt oss guida er genom champagnens historia, tillverkning, vinifikation och om sabreringens myter & sanningar.
- Sanningen är som en champagnebubbla, den kommer alltid upp till ytan.
Sabreringen är perfekt när det inte finns glassplitter, hugget är rakt, ingen skadat sig ... och ingen champagne har spillts.
OBS! Nybörjaren kan tappa flaskan och detta är vanligt om de inte har ett bra fast grepp. Tänk på att alltid torka av flaskan med en servett innan du hugger champagnen. Om detta olycksfall sker, men du har tur och flaskan inte exploderar försök då aldrig hugga flaskan med ett nytt försök - vänta..och kyl den igen. Den lugnar ner sig efter ett tag och då kan man försöka..om den inte poppat i kylen. Kolla noga hur halsen ser ut...extra försiktighet alltså!
Helst ska den ha en flyttad grimma kvar runt korken.

Det ultimata partytricket/champagnehacket
- The Champagne Bottle Trick - Sabrering - Ring: 0762 543074

Sabrera champagne i Gamla stan - Les Onze Mille Sabrage

*Den perfekta sabreringen ska kännas i hela kroppen och för att uppnå detta måste följande delmoment stämma.
Perfekt temperatur på MT-flaskan +6 eller under, bra grepp - handske, bra sabel med fin balans, perfekt rakt snitt utan spill, rätt sabreringstillfälle - i rätt miljö med många åskådare!*
Fokusering utan stress - ... då upplever man flow och eufori!

ring.gif

För tuffa sabrerare..

..
"La bague - The Ring"..!

Boka er sabreringskurs eller sprutkurs!
Sabrera på svensexan, möhippan, festen.. eller bröllopet. Sabrera på studentfesten?
Vi lär er.. en stilfull sabrage.

Global Champagne Sabering Day - June 20th!
Journée internationale du sabrage - 20 juin
Sabrieren Schampus mit Champagnersäbel
Champagne sabrage con sciabola di champagne
- Académie de Sabrage/ Sabreringsakademin i Stockholm
https://www.youtube.com/watch?v=NWJUx_RWaX0

Gamlastan - Sabrering - Sabrera - Sabrage -Sabering - Stockholm

#Gamla stan - Sabrering - Sabrera - Sabrage -Sabering - Stockholm

Sabrera som en jedi eller Luke Skywalker.......

Sabrera som en jedi eller Luke Skywalker.......

Sabrera med Glas sabel...50.000 kr eller glassar-sabel?

Sabrera med Glas sabel...50.000 kr eller glassar-sabel?

static1.jpg

Se på dessa spektakel….
Varning1: Sabrage - Varning2: Allt görs fel….
3. Bara avslagen fest!
4. se fler…
La magie de champagne

#sabrera i stockholm, sabreringskurs, how to saber
#artikel/sabrera-champagne#

Huvudlös sabrering!

Kan man sabrera behöver man inte slösa bort gott vin!
Ring: 076 254 30 74
så lär vi er!

champagne provning med middag

…av allt sabrerande blir man sugen på lite goda tilltugg!

sabrera mera -

ja man blir riktigt trött o slut..helt kaputt!

           TIDER FÖR MÖHIPPOR OCH SVENSEXOR 2025
Lördagar: 11:00-12:30 13:00-14:30
15:00-16:30
17:00-18:30
ÖVRIGA DAGAR ..VALFRITT
Hyr en sabrerings mästare - De kommer till Ert event
och förhöjer stämmningen!

OBS! Normalt sker sabreringar innan en champagneprovning!
Ring och beställ: 076 254 30 74

Kontakta oss för en sabreringskurs

Lär dig sabrera - Kontakta oss för en sabreringskurs.

Annat sätt att öppna champagne.

***Trippelsabrage! 🍾🍾🍾

Sabrera en magnum! Ingen konst...

Sabrera en magnum! Ingen konst...

prova champagne, champagne, bubbelstockholm.jpg

Välj rätt Champagnesabel/ Sabre à Champagne eller köp en antik riktig sabel! - El ritual del Sabrage
”Ictum ut potum” - Hugget som/
och drucket — “Ictum et potum” -
Circumcisio utrem campaniae!
Cum bibo, cogito; et cum cogito, bibo.

Sabrera mera! soft spot


SOFT SPOT

Koldioxiden som uppstår under den andra jäsningen i flaskan skapar ett betydande tryck (620 kilopascal). Flasköppningen är bara cirka 18 millimeter och följaktligen så känner korken av en kraft på cirka 160N som försöker trycka ut den ur flaskan.
Vid flaskringens underkant och den vertikala sömmen som löper nedför kroppen skapas en stresskoncentration (soft spot). Vid den punkt där dessa två spänningskoncentrationer skär varandra försvagas glaset med upp till 50 % , vilket stressar den att explodera när som helst. När denna svaga punkt träffas av ett sabelslag bildar stöten en spricka som fortplantar sig runt flaskhalsen med hjälp av trycket i flaskan. Den överförda rörelsemängden från sabeln och trycket inuti flaskan får toppen att flyga i cirka 5-10 meter. Kul eller hur om man nu inte...!? - TITTA HÄR!

sabrera med sabel i stockholm

den flyttade grimman räddar situationen…

Det ultimata partytricket/champagnehacket
- The Champagne Bottle Trick - Sabrering

Tony.jpg

Lyckad sabrering!

Ictum nil vino Sabreringssällskap
..spruta champagnen!

☆INITIATION AU SABRAGE☆
Världsrekordet i snabbsabrering ligger
NU (2023) på 68 eller 71? fl./minut....
vad det nu ska vara bra för! Man tar dock inte hänsyn till utseende på flaskan efter sabreringen och inte hur mkt som är kvar av innehållet!
- Vill du sabrera i grupp; gå med i: Confrérie du Sabre d'Or Sverige - Grönkapporna eller Confrérie des Sacres de la Champagne - Blåkapporna
Så här blir du en Grand Commandeur ...hos Confrériet !
1. Om du aldrig har sabrerat en flaska champagne förr så blir du först
en Sabreur/Sabrör/Sabrös. (inte samma som scabreuse!)
Därefter flyttar du upp genom flaskstorlekarna....
2. Om du sabrerat en Magnum blir du Chevalier.
3. Och efter Chevalier, om du saberar en Jeroboam så blir du en Officer.
4. Och efter det, om du hugger en Rehoboam - sex vanliga flaskor - blir du en Commandeur.
5. Slutligen om du sabrerar en Metusalem - åtta vanliga flaskor -blir du Grand Commandeur/ Lycka till !
*Bli en Champagne Sommelier ….. Ambassadeur de sabrage./ Swashbuckler
Sabrera/
Sabrage Champagne Canard-Duchêne!

☆OBS! 2025 - Tentative de record du monde de sabrage * /Stockholm 6 of June 2025 - Outside Sjöhistoriska Muséet, Djurgården - Sabreur B. Antonsson

Sabreurs - Confrérie du Sabre d’Or + Confrérie des Sacres de la Champagne

Några kända tillfällen där man sabrerat

Kungliga bröllop: Champagnesabrage har varit med vid flera kungliga bröllop, inklusive prins Harrys och Meghan bröllop 2018, då en sabrageceremoni utfördes av en medlem av den brittiska försvarsmakten.
Presidentinvigningar: Champagnesabrage har varit med vid flera presidentinvigningar, inklusive invigningarna av presidenterna John F. Kennedy och Barack Obama.
Sportevenemang: Champagnesabrage har varit med vid flera sportevenemang, inklusive Tour de France, Franska öppna och Wimbledon tennisturneringen.
Film och tv: Champagne sabrage har varit med i flera filmer och tv-program, inklusive James Bond-filmen "Skyfall" och HBO-serien "Game of Thrones".
Särskilda middagar och evenemang: Champagnesabrage har också presenterats vid speciella evenemang, som Vita husets korrespondentmiddag och Golden Globe Awards.
Kändishändelser: Champagnesabrage har varit med vid flera kändisevenemang, inklusive Oscarsgalan och filmfestivalen i Cannes, Stockholms filmfestival och Filmfestivalen i Venedig då man sabrerade en Franciacorta!

Mindre lyckade sabreringar med sabeln! - För mycket sprut..

Mindre lyckade sabreringar med sabeln! - För mycket sprut..

Massabrering - Reklamjippo - 487 st flaskor samtidigt!!

Massabrering - Reklamjippo - 487 st flaskor samtidigt!! Rekordet är 623 st…

champagne sprut

MUMM GILLAR MER champagne sprut ÄN LYCKADE SABRERINGAR!

Dopceremoni med champagne….SUPER SPRUT - 1811

Dopceremoni eller bara Champagne..SUPER SPRUT - 1811

Dopceremoni med champagne och annat flytande…
Att döpa båtar och andra tyg med en flaska champagne.

Ditt namn ska vara nn, må lycka och välgång följa dig på de sju haven”…

Att krossa en Champagneflaska mot bogen som “dop/namngivning" av båtar, (senare även andra skapelser) började komma i bruk först i slutet av 1700-talet i Frankrike; troligen därför att det såg häftigare ut med allt skummet.

Christening-boats-with-champagne.jpg

Tidigt använde man vanligt rött vin som dracks och stänktes på båten. Sedan tyckte kyrkan att det skändade riterna i nattvarden….då blev det vitt vin eller annat.

Vikingarna använde grisblod….säkrare än vin från C.

Vikingarna använde grisblod….säkrare än vin från C.

En vinoffersrit var som en önskan/bön till havs/vädergudarna att vara nådiga!
År 1843 döptes SS Great Britain, världens första moderna transatlantiska järnliner, med champagne. Queen Mary, Queen Elizabeth och QE2 döptes dock innan sjösättningen med "Empire wine" dvs. vitt vin eller bubbel från Australien...konstigt de inte gått till botten! Titanic fick ingen flaska alls! Hangarfaryget HMS Queen Elizabeth döptes med en flaska Islay malt whisky ..hon var ju byggd i Skottland!. Men även madeira, cognac och vatten och oceanrullad akvavit - oceanrullad cognac har använts. Under förbudstiden i USA 1920-1933 döptes amerikanska krigsfartyg med vatten, juice och äppelcider istället för vin. Båtar får döpas endast en gång sägs det, annars vredgar man de gudomliga havs och vind entiteterna.
Kändisar som är gudmödrar åt fartyg: Kronprinsessan Victoria vakar över briggen Tre Kronor. The Rockettes deltog i dopceremonin för fartyget Norwegian Breakaway från Norwegian Cruise Line. Storbritanniens drottning Queen Elizabeth är gudmor åt det kända rederiet Cunards skepp Queen Mary 2.

FUNNY!?

FUNNY!?

Allt om sabrering av champagne vin...sabrage!

Allt om sabrering av champagne vin...sabrage!

"Empire wine"

"Empire wine"

進水式 ( Shinsuishiki )

進水式 ( Shinsuishiki )

Dop-påse

Dop-påse

se roligt klipp - Klicka

se roligt klipp - Klicka

Att spruta champagne...flaskor efter en stor vinst har nu blivit tradition i många sporter, men bakgrunden är denna!
Men första kontakten mellan Grand Prix och Champagne daterar sig till 1950, när den första någonsin franska Grand Prix tävlingen hölls på Gueux-banan i Reims och då "El Chueco" Fangio vann. Eftersom racet gick bland de gröna vingårdarna och kullarna i regionen Champagne så presenteras vinnaren med en flaska för sin seger. Men för att se segraren spruta på publiken måste du gå framåt i tiden...över ett decennium till -66. I likhet med många stora traditioner, hände det för första gången av fullständig slump. Efter att ha vunnit Le Mans 24-timmars lopp 1966, sprutade Jo Siffert av misstag publiken med en flaska champagne som hade stått och blivit varm ute i solen, vilket gjorde att trycket ökade inuti magnumflaska och poff... Året därpå ska racerförare Dan Gurney medvetet ha kopierat Seifert gest när han och A. J. Foyt vann samma race och en tradition föddes! Flaskan finns nu hos All American Racers - AAR.

Medan den ursprungliga, löst korkade flaskan var en magnum av Moet & Chandon, har dagens vinnare inte bara en uppgradering av storleken till en Jeroboam - det är en dubbel-magnum att spruta på publiken - men man har också bytt sponsor.. till champagnehuset Mumm. Från 2000 var alla Formula 1 race leveranser av flaskor från GH Mumm´s Cordon Rogue.
Moet & Chandon tog dock under 2016 över F1-sprutet efter Mumm men sedan 31 juli 2017 har nu champagne CARBON fått ansvaret att spruta! Champagne CARBON är gjord i en
flaska med kolfiber precis som bilarna i F1 och är extremt dyr då den är specialgjord!

f1-british-gp-2017-podium-second-place-valtteri-bottas-mercedes-amg-f1-race-winner-lewis-h.jpg

Bubblet Ferrari Trento har tagit över 2021 som huvudsponsor för F1 cirkusen!

spruta champagne stockholm.jpg
Mumm-Jeroboam specialdesignades för sprutning och reklam..texten uppochner 2000-2016! M&C 2016.

Mumm-Jeroboam specialdesignades för sprutning och reklam..texten uppochner 2000-2016! M&C kom 2016; numera är det Carbon-flaskor och Ferrari!

f1.gif

…nu CARBON sen 2017.
Carbon görs anonymt av
Champagnehuset Bertrand Gisele Devavry

bugatti.jpg

Grande Fête -
110-årsjubileumet för Bugatti
firades i Molsheim i september 2019 med champagne CARBON

CHAMPAGNE CARBON
FIBER ƎB.01 for BUGATTI

€280,00€550,00
= 3000-6000 Sek

2021 - F1-chefer har träffat en överenskommelse med en italiensk mousserande vinproducent som heter Ferrari i Trento för att vara den "officiella skålen för Formel 1-firandet" i Italien. Det betyder att Ferrari, snarare än Champagne, kommer att serveras på pallen i slutet på en del av F1-tävlingarna. Cin Cin!
Men Moet har även kommit tillbaka och köpt in sig på en del kända biltävlingar under devisen “all reklam är bra reklam” - MOET REKLAM-CHAMPAGNEN Nr.1

Bubblet Ferrari i Trento firar Formel 1 Grand Prix “Made in Italy e dell’Emilia-Romagna” 2024 för att minns Ayrton Senna.
På trettioårsdagen av förarens död under Imolas Grand Prix, har Ferrari skapat en vinnar Jeroboam för att hedra den föraren.
Flaskan undertecknas på prispallen och auktioneras ut, och alla intäkter går till Instituto Ayrton Senna.


Ferrari firar också den berömda banan med deras F1- Imola-flaska, med bankonturen och tävlingsnamnet på flaskan.

Ryder cup golfspray

Ryder cup golfspray

5755855952bcd025008c7072.png.jpg
sabrering champagne, spruta champagne
Fake champagne usa

Fira Internationella Saberingsdagen 20 juni
Celebrate Global Sabering Day June 20th
Fêtez la journée internationale du sabrage 20 juin 2025

Fêtez le jour mondial du Champagne: October 24 2025

Champagne sabré
FOPS…sabrera bubbel

FOPS…

Troligen började (o)vanan på 1700-tal då teatraliska uppsluppna snobbar i Europa (s.k.Fops/Sprättar) började dricka sött bubbel ur dansösernas skor framför orkesterdiket på teatrarna och i operahusen.
Populärt blev det sen i Ryssland i slutet av 1800-talet. Det var på Moskvas Bolshoi teater där fansen (ryska fops) drack, inte nödvändigtvis champagne, men också vodka, ur sina favoritballerinors skor.
Samtidigt i Belle Époquens (10 May 1871 – 28 July 1914) Paris skulle Folies Bergères dansöser servera champagnen ur sina dansskor till sina “beundrare” för dyra pengar.
Sedan spred det sig till Amerika och framför allt till “bättre förlustelseställen” och lyxbordeller som Chicago’s Everleigh Club senare till "Champagne rooms"/ "Golden rooms". Här serverades det dock mest "american champagne" kopior av riktiga varan dock till höga priser. Dessa “rooms” lever kvar i USA 2024. Hollywood hängde förstås tidigt på!

Om man inte vill dricka ur skor kan man istället göra som den kände dandyn/snobben George "Beau" Brummell, (1778-1840); -
The perfectly polished shoe is still a good sign of character and Brummell famously requested that his boots should be polished with Champagne.”
Men så dog George "Beau" Brummell åxå utfattig 1840…

Vid Garda sjön, på Via colombare 39 piano 1, Colombare di Sirmione, 25019 Sirmione, Italien kan ni bo i Champagne rooms, borde kanske heta “Saten rooms” eller Camere Satinate! (Franciacorta)

"Champagne rooms"/ "Golden rooms". Här serverades det dock mest "american champagne"
shoey.jpg

Företeelsen spred sig så småningom även till andra länder, skor och drycker. Ukrainare skulle stjäla brudens sko för att shotta vodka ur. Tyska soldater sågs dricka öl ur varandras stövlar för att få lycka före/i striden - eller kanske fira seger efter den. Aussies har länge haft en supövning kallad "shoey", som består av att hinka öl från sina kompisar sneakers. osv....

Paradestiefel FYLLD MED TYSKÖL..KAN FYLLAS MED SEKT! NOG GODARE.

Allt som oftast försöker någon, någon gång, nånstans att återuppliva den.
1999 skapade fashion designern Christian Louboutin och champagnemakaren Piper-Heidsieck ett presentpaket för den amerikanska publiken som innehöll en flaska av de senares bubbel och den tidigares kristallklackade sko. Det såldes exklusivt i utvalda Neiman Marcus-butiker och kallades för Le Rituel.

Några år senare samarbetade den brittiske designern Rupert Sanderson med champagne Perrier-Jouet för att lansera "The Rupert Sanderson Champagne Slipper", ett silverpläterat kristall campagneglas i formatet (mycket) högklackat. Historien lär fortsätta…
Je ne peux vivre sans champagne…

Rupert Sanderson Champagne

Rupert Sanderson Champagne

Skaffa din egen ‘Route des Douches Dorées’!! - Höjden av allt sprut!!

Skaffa din egen ‘Route des Douches Dorées’!!

Priserna börjar på 20 000 euro för en lätt magnum-dimma av Laurent Perrier, upp till 150 000 euro för en full-dusch med en Salmanazar av en 80-åriga Krug. Med Moët & Chandons "Prestige sprinkler"-paket kommer du att se källarmästaren Benoit Gouez faktiskt klä ut sig till Dom Pérignon för att spraya kunder, tillsammans med lättklädda PR-damer som nunnor.

#Prova-Champagne#Sabrage-Stockholm.jpg

L'accademia del Sabrage - Sabrage academy - Sabreringsakademin/Gamla stan

“I hans blå trädgårdar kom och gick män och flickor som nattfjärilar bland viskningarna och champagnen & stjärnorna”. / Scott Fitzgerald - The Great Gatsby

Célébrez la journée Internationale du Sabrage 20 juin
Boka in Champagnedagen Oktober, 2025

"artikel/sabrera-champagne/ #sabrera mera i Stockholm

#SABRERA CHAMPAGNE - BUBBELPROVNING - STOCKHOLM - GAMLA STAN - BÄST I TEST - BÄSTA PARTYTRICK

SABRERA CHAMPAGNE - ALLT OM SABRERING - VINPROVNING - STOCKHOLM - GAMLA STAN

⚜ The ultimate guide to sabering champagne 🍾like a champion ⚜

Posted in Prova-champagne Tagged #Sabrera champagne, så gör du! #sabrera, #med glas, #öppna champagne med sabel, #sabrera kniv, #sabrera prosecco, #hur sabrerar man, #sommelier #champagne sabel, #Lär dig sabrera champagne #Lär dig sabrera cava.#Sabrera, #Champagne, Sabering, #Lär dig sabrera, sabel, #Sablering, Sabrage SOMMELIER, #Allt om Champagne, L'art de Sabrage, Din guide, Kurs, Lär dig, på bröllopet, möhippan, studentfesten, sablerer, Sjampanje, Sabrieren, mit Champagnersäbel, Sabraggio. #