Tags # Etikett - Att vara en god värd - Champagne-älskare.
Champagne tilltugg, Snittar, Aptitretare, Champagne tillbehör
Champagne frukost
Tapas, Cicchetti
Afternoon Tea,
Cava, Prosecco,
Champagnedrinkar

Bubbelprovning MED TILLTUGG på möhippan i Stockholm i mysig miljö! Köp presentkort!
Champagnedrinkar - Drinkar med champagne - Champagne cocktails för Champagne-älskare
Tips och råd på champagnefrukost/champagnebrunch 2024!

Champagneälskare boka Er egen provning!
Ni får prova och analysera champagnerna under avspända former
och med ett personligt bemötande i läcker miljö.
Inga förkunskaper är nödvändiga. Även cava och proseccoprovning!
Ostronets dag infaller första lördagen i september varje år. Boka bubbel & ostronprovning

Champagne tilltugg/tillbehör/Amuse-bouche/Aptitretare/snacks…smårätter smördeg

Cava tillbehör:Tapas-pinchos/pintxos Plockmat, Prosecco + cicchetti Buffé, Ost och Champagne -Snittar

The-King-Mothers-favourite - Elizabeth II:s - in memoriam - drink: Favourite in Heaven:

1. En Champagnekopia - ‘Great British Classic Method’- helst Windsor Great Park blend; hälls först försiktigt i ett högt glas.
2. sen en blandning av 2 delar Dubonnet röd och 1 del Gordons gin - eller deras egen Buckingham Palace Gin !
3. sist häll försiktigt mörk-svart ale typ Malheur Dark Ale eller Guiness Extra Stout. Testa er fram till bästa förhållanden mellan ingredienserna.
Drinken skapades av barskötaren Jop B på Bagguskällaren i Stockholm för att sörja Elizabeth II:s bortgång och fira Charles III, tillträde!
Man dricker först den mörka alen "sorg" sedan kommer då "minnen" gin..sedan "fest" när champagnen kommer och sedan en skål för den nya kungen Charles III.

Förslag på lättare mat meny som passar som tilltugg till prat-champagne samt cava och prosecco.

  • Krämiga ostar: Brillat Savarin, L’affiné au Chablis, Langres, Chaource, Brie de Meaux, Melun, le Carré de l'Est, le Coulommiers, le Gratte Paille, le Caprice des dieux, l'Époisses, - våga prova även annat..Pecorino, Vully, Vacche Rosse-parmesan, Comté Extra, Kaltbach etc! - Bästa osten till champagne är Mimolette, hävdar PC:s guru - Den bjuder på den “perfekta” sältan som expanderar njutningen hos de flesta cuvéer.

  • Ost+choklad+bubblor kan vara en rolig combo. Prova med Manchego eller krämiga ostar med chokladdoppad frukt..prova er fram

  • Gåslever och Ostron passar förstås !

  • Parmesan och pecorinochips – riven ost som läggs i ”små högar” och smältes i ugnen.

  • Tunnbröd med löjrom och lite vispad Crème fraiche passar utmärkt.

  • Lufttorkad spansk skinka, Jamón Serrano, är delikat att servera som tilltugg tillsammans med oliver eller chevreost – rulla ihop med fyllningen inuti.Tryffelsalami…

  • Parmarullar fyllda med chèvre/fårostkräm

  • Minisnittar med ankleverpaté och äppel/päronconfit..tryffel

  • Carpaccio på sotad tonfisk med ört-mandelolja

  • Crostini med hemgjord tapenade

  • Halstrad pilgrimsmussla med limedressing

  • Rökt laxrulle med pepparrots Cremé Fraiche

  • Fikon/fikonmarmelad/Confit med parma eller serranoskinka
    Det skall vara papperstunna skivor av äkta skinka till det här receptet och fikonen måste vara riktigt söta och mogna.

  • Laxrillette - Mosa 200 g varmrökt röding med 2 msk crème fraiche, 2 msk majonnäs, 1 tsk fransk senap, 1 gnutta salt och lite svartpeppar. Rör tills det blir lite fluffigt. Lägg på tunna skivor av surdegsbröd som du rostat. Variera röran med finhackad gräslök, chili och lime.

  • Knäcke med parmesansmör - Mixa 100 g rumsvarmt smör med 1 gnutta havssalt, 1 gnutta paprikapulver och 1 dl riven parmesan. Servera rumsvarmt till ett gott knäckebröd. Ska det vara lite tjusigare dekorera med hackad gräslök och en romklick.

  • Om man ska servera champagne till ostron, måste man välja vinet med omsorg. Den viktigaste faktorn i valet av vilken champagne man ska bjuda på till ostron ligger i hur ostronen serveras. Till exempel passar färska ostron som äts direkt ur skalet bäst med en Blanc de Blancs, då champagnens lätta syrlighet framhäver ostronets smaker. Om man tänker tillaga ostronen; pochera, gratinera, etc passar det bättre med en fylligare champagne med mycket Pinot Noir druvor.

    Champagne till ostron:

    • Servera Blanc de Blancs med färska eller ångkokta ostron, den lätta syrligheten är det perfekta komplementet.

    • Servera inte starka såser tillsammans med champagne och ostron, då de kan övermanna vinets smaker.

    • Champagne passar perfekt till friterade ostron, då syran i vinet tränger igenom frityrsmeten och oljan.

    Ett av många skäl till att champagne och ostron passar så bra ihop är att druvorna växer på döda skaldjur (belemnit) och mineralerna som kan smakas i de flesta champagner kompletterar havets mineralitet som är så tydliga i de flesta ostron…och att de båda innehåller umami!

Bubbelprovning MED TILLTUGG

Att tänka på för Champagneälskare och andra!
Champagnens ”smaker” balanseras med:
Söta – möter jag med sötma i maten
Syrliga – möter jag med syra i maten
Beska – möter jag med krämiga konsistenser, fett, salt, syra och sötma
(Strävhet – möter jag med fett och salt)
Smakintensitet – möter jag med hög smakintensitet i maten
Alkohol – möter jag med fett, salt, syra och sötma
Aromrika – möter jag gärna med liknande smakaromer ..om det går!
Matens ”smaker” balanseras med champagner:
Sötma – möter jag med sec och doux
Syra – möter jag med syrliga
Beska – då undviker jag beska och hög alkohol
Sälta – möter jag med mer struktur...mer av allt
Umami – då är jag försiktig med beska och strävhet..mer av sötma+syrlighet
Smakintensitet – möter jag med smakintensiva bubbel
Krämighet/fett – möter jag med mer struktur och gärna med  mycket bubblor...yngre champagne
Chili-pepprighet – undviker beska, alkohol, strävhet och kolsyra och möter med sötma och syra
Aromatisk – möter jag gärna med smakrikt bubbel

OBS! Söt mat fungerar bra till sött bubbel eller doux champagne. Sötma i maten gör nämligen att drycken upplevs mindre söt och istället friskare och torrare. Ett torrt mousserande vin till söta tilltugg riskerar däremot att upplevas som alltför syrligt och torrt… men undvik sötsaker…dessa förstör din kropp och gör dig fet!

Frasig liten förrättsvåffla/blini

Ingredienser
1/2 dl bovetemjöl, 1/2 dl vetemjöl, 1 dl ljummen gräddmjölk, 5 g jäst, 1/2 tsk salt,
1 äggula, 3 äggvitor, smör till stekning
Passar till förrätt, drinktilltugg och kvällsgott. Serveras med Smetana/crème fraiche,
hackad charlottenlök, dill och löjrom/kaviar…

Crème Ninon – grönaktig ärtsoppa med champagnebubbel

Hacka löken och fräs den i smör. Rör ner mjölet och tillsätt buljong, grädde och citronsaft.
Låt sjuda i 10 min. smaka av med salt och peppar och rör ned ärtorna.
Mixa soppan slät, värm på och servera med en skvätt champagne i tallriken.

3 dl gröna ärtor (frysta)
1-2 hackad schalottenlök
1 msk mjöl
0,5 l hönsbuljong
3 dl grädde
Saft från en halv citron/lime
Smör, salt, peppar, champagne/cremant

ninon.jpg

En lyxigare variant till 4–6 personer
100 g palsternacka
1 medelstor gul lök
1 msk hackad färsk timjan
75 g smör
2 dl vitt vin
1 l skaldjursbuljong
2 dl vispgrädde 40
salt
500 g frysta små gröna ärter
1 dl brut champagne
1½ dl vispad grädde
+ lägg till stekt pilgrimsmusslor om man vill lyxa till!

 

Laxröra med smak …!

  1. Strimla gravlaxen fint och blanda sedan med creme fraiche.

  2. Hacka schalottenlök och dill, lime, basilika fint sen lime, svartpeppar och salt, övriga kryddor
    efter smak ……vänd sedan ner i dem i blandningen.

  3. Sist tar ni romen då den kan vara känslig för att arbetas för mycket.

  4. Låt stå i kylskåp innan servering.

  5. Till denna röra serveras gärna ett sprött knäckebröd eller tunnbröd.

Pastejmousse på toast/pumpernickel

  1. Mixa 250 g gåslever till en slät puré i en matberedare.

  2. Tillsätt 3 msk grädde och 40 g varmt smör. Mixa till en mousse.
    Smaka av med 3 msk sauternesvin, salt och nymalen peppar.

  3. Tryck ut små rundlar av formbröd och stek dem i smör eller bara en pumpernickel.
    Forma moussen och lägg på.

  4. Toppa med en fikon- eller lökmarmelad/balsamvinägersylt och dekorera med körvel eller annat kryddgrönt och kokta aprikoser.

Smördegsinbakade tapas oliver

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Dela färdigkavlad smördeg i fyrkanter, ca 3×3 cm stora. Lägg en kärnfri ej för syrlig oliv (gärna smaksatt med sardell) på varje fyrkant.

  3. Tryck samman hörnen till ett paket och pensla med en uppvispad äggula.

  4. Strö över lite svarta sesamfrön och baka i 10-15 minuter.

Champagnesorbet

Champagnesorbet/Calva

Champagnesorbet som en mellanrätt är perfekt om man bjuder på flera huvudrätter!
Blanda 40 cl A. Clouet silver champagne med sockerlag till liten sötma. (Smaka möjligen av med lite pressad lime och ev. myntablad). Ställ det i en form i frysen i ca 1 timme, tills vätskan frusit till en halvfast massa. Vispa 3 äggvitor till hårt skum, tillsätt en msk vitt socker under kraftig vispning. Rör ner skummet i frysmassan med jämna tag till dess den har smidig konsistens, dock ej så länge att skummet förstörs. Eventuell några blomblad.
Frys blandningen i några timmar och ta ut den precis innan serveringen och rör då ner ytterligare lite champagne så sorbeten blir lite perlant ! -

Använder ni istället Marc de Champagne har ni skapat en “trou Champenois”. Denna kan även tas som en snaps om man inte orkar göra en sorbet. Cincin! Kan även vara en sorbet bara spetsad med Marc de Champagne eller Fine!
Vad är då "trou Normand"- normandiska hålet? Traditionen som kallas “det normandiska hålet” är enkel: mitt under en lång måltid, serverar man dig ett glas eau-de-vie/calvados - med eller utan en äppelsorbet delikat impregnerad med samma eau-de-vie. Du dricker/sörplar det på en gång och fortsätter sen den överdådiga måltiden... Bra idé att smälta en rejäl bröllopsmåltid!

Champagnesoppa (inte samma som Soup of the Day/Dagens soppa)
"La soupe champenoise"
är en traditionell champagneaperitif - med ursprung från "Soupe Angevine" - sammansatt av citrus, Cointreau och flytande rörsocker samt Champagne. se nedan!
200 ml Cointreau
750 ml champagne
50 ml färsk limejuice
50 ml färsk apelsinjuice
50 ml sockersirap...kan uteslutas… eller blanda efter behag!
Inte världens bästa soppa men får duga!

Tips: hur man använder kvarvarande/överbliven/avslagen champagne?!
Förmodligen är kvarvarande champagne ett mått på en "dålig" fest eller dålig planering;
många känner scenariot väl: någon korkar upp fler innan det är slut i de halvfyllda flaskorna bubbel. 
Här är några sätt att använda ditt överblivna bubbel ...
Frys till iskuber..för drinkar och annat
Såser: För såsrecept med vitt vin
Poacherings vätska, till fisk..frukt m.m.
Vinägrett, blanda med din vinäger så blir den bättre, skölj ditt hår, eller använd till fotbad, eller badet!
eller gör som George "Beau" Brummell, (1778-1840); - "Den perfekt polerade skon/stöveln är fortfarande ett gott tecken på karaktär”. Brummell begärde att hans stövlar skulle poleras med champagne för finaste finish!

Mandelbotten
Vispa äggvitor till ett fast skum. Blanda i socker, fortsätt vispa i en minut.
Blanda i mandelmjöl och citronrivet. Spritsa ut en eller fler bottnar, ca 10 mm tjocka.
Mousse
Lägg gelatinbladen i vattenbad ca 10 minuter.
Vispa äggula och socker pösigt över ett vattenbad. Smält i gelatinbladen i äggsmeten.
Vispa grädden lätt. Vispa mascarpone med champagne och sauternesvin, blanda i äggsmeten och vänd ner vispgrädden.
Till jul kan den färgas med hallon t.ex.
Lägg i formar, ställ i frysen till 40 minuter före serveringen.
Servering
Skär ut mandelbottnar som passar moussen. Placera moussen på mandelbotten, blanda hallon, socker och citronsaft. Garnera med hallontoppingen + färska bär!

Mousse au champagne sur la base d'amandes
Mandelbotten:
3 äggvitor
2,5 msk strösocker
1,5 dl florsocker
100 g mandelmjöl + några aprikoskärnor
0,5 citron, rivet skal
Mousse:
1 dl vispgrädde 40%
100 g mascarpone
0,5 dl champagne eller cremant
1 msk sauternesvin eller sött vitt vin
2 gelatinblad
1 äggula
0,5 dl strösocker
1 tsk vatten
Lite vanilj
Garnera med:
1 msk citron, pressad
0,5 dl strösocker
100 g hallon - och/eller körsbär, smultron, jordgubbar mynta eller som du vill.

champagne_bubblor_stockholm.gif

Tips och råd på champagnefrukost/champagnebrunch!
Champagneälskaren Sir Noël Coward: ”Varför jag dricker champagne till frukost?
Jo, men gör inte alla det?”

Monsieur-Bulles-Champagne.gif

Hur många glas räcker champagneflaskan till !?

  • en piccoloflaska räcker till två glas..

  • en halvflaska till 3 till 4 glas

  • en standardflaska till 7 till 8 glas

  • en magnumflaska till 15 glas

  • en methusalem-flaska till ca.60 glas

  • Det är ca. 87 kalorier i ett glas Champagne BRUT uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein. Champagne DOUX har ca. 100 kcal mer!

    Rätt temperatur!
    Tempen är viktig, inte minst när det kommer till mousserande drycker.
    Oavsett om det handlar om alkohol eller alkoholfritt är en rätt kyld flaska bubbel som gäller.
    Här fem regler:
    Mousserande vin: Champagne, 8–12 grader. Äldre champagne 12-14. Halvtorra eller söta sorter, 6–8 grader.
    Sött och halvtorrt vitt vin: kylskåpskallt, alltså 5–10 grader.
    Torrt vitt vin: 10–14 grader.
    Lättare rött vin: 14–16 grader.
    Medelfylligt och fylligt rödvin: 17–20 grader.

För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten…hurra!

champagnefrukost / champagnebrunch / studentfest

“Champagne is the one thing that gives me zest when I’m tired.” – Brigitte Bardot,

Tips på champagnefrukost

Champagne Tillbehör

Antipasto med melon
Krabba Benedictine
Tryffel omelett
Seafood Quiche - att prova; krabb, räk, laxquiche och mer…
Karamelliserad banan med bacon
Crêpes /Pannkaka/Våfflor med fyllning..
Havets frukter
Sushi, sashimi
Ostar.. undvik svenska dito.. om du inte har svensk smak (gräddost).....Brillat Savarin gott!
Frukter inte för syrliga...
Sötsaker; éclairs, gräddpuffar (petit-chou), amaretti morbidi, luxemburgerli, macarones undvik mörk choklad
och för syrlig frukt.

....och undvik vanliga frukosttillbehör ..de förstör smaken på champagnen som serveras under brunchen eller är för smaklösa!
Förslag på champagne; Laurent-Perrier, Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs, Chardonnay Spumante, Palmer Blanc de Blancs. På morgonen är det ofta godare med ett lättare bubbel med inte så mycket alkohol typ De Vergy.
Ok alkofritt bubbel: Richard Juhlin Nr 1979 - Blanc de Blancs Non-Alcoholic. Doftar inte så gott men smaken svenskt OK!

Tips och råd på champagnefrukost/champagnebrunch!

Bubbelprovning MED TILLTUGG på champagnefrukosten/möhippan
i Stockholm i mysig miljö!

champagne_bubblor_stockholm.gif

The blue-drawing-room

Afternoon Tea - med bubbel/British Fizz!?

Afternoon Tea-traditionen började med Maria Russell 1783-1857, hertiginna av Bedford med titeln "Lady of the Bedchamber" hos drottning Viktoria i England. Under 1800-talet var det vanligt att äta två huvudmål: en tidig frukost och sedan en sen middag.
Anna Maria startade sin egna ritual “at Home” på Woburn Abbey då hon intog te, sandwiches, scones, kakor och snacks i sin boudoir, The blue-drawing-room/sitting room, bland soffor och fåtöljer på eftermiddagen runt klockan 16. Så småningom tog hon med sin Afternoon tea till London och nr 6 Belgrave Square där denna ceremoni blev en tradition för överklassen och ett tillfälle för dem att träffa kärestan, vänner och bekanta (inte att förväxla med medelklassens High Tea).

Gentlemen's Afternoon Tea

Gentlemen's Afternoon Tea

Devon-Cream---Cornish-Cream_-champagne.jpg

Numera ingår champagne i en bättre "Sparkling Afternoon Tea"!
Men det finns många Afternoons; Traditional Afternoon Tea, Luxury Afternoon Tea, Champagne/Sparkling Afternoon Tea, Gin Afternoon Tea ( ‘G & Tea’ ), Gentlemen's Afternoon Tea, Chocolate Afternoon Tea, Cream Tea. (En Cream-te sittning är en lätt “måltid” bestående av scones, fruktsylt, hårt vispad grädde och nybryggt te.)

- Beställ en spännande Afternoon tea i Gamla stan för två
med champagne: 700 kr
....
eller varför inte byta ut teet mot en riktig kopp choklad!
eller en
Bubble-tea eller Black pearl tea, Green pearl tea….Bubble Cha Café

Afternoon Tea - med bubbel i Gamla stan

Afternoon Tea - med bubbel i Gamla stan

"Champagne får dig att känna att det är söndag och att det finns bättre dagar runt hörnet." – Marlene Dietrich

champagne_bubblor_stockholm.gif

Några champagne drinkar/“Soupe champenoise”
- du bara måste prova om du ska vara konnässör ...

chp2.jpg

Tips på bättre champagne drinkar/cocktails och sämre med Mousserande, Cremant eller..prosecco och cava!

Det är 87 kalorier (65-90) i ett glas Champagne brut uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein. Fyll på med kalorier…

Barbotage: Ta Cognac VSOP och Grand Marnier rouge och häll i ett flûte-glas och fyll på med rosébubbel.
Bellini: Andra alternativ är Bellini, där man bottnar ett champagneglas med aprikospure och fyller upp med söt (sec) champagne eller prosecco. Kan spetsas med lite hallonpure! Uppfunnen av Giuseppe Cipriani 1948 på Harry's Bar i Venezia..men obs! hemsk där numera!!
Blanc-cassis: (Kir efter Félix Kir (1876–1968): Cremant de bourgogne/vitt vin med 3 cl crème de cassis (svartavinbär),
Blanc de mûre (björnbär): i stället för Cassis
Kir Royal: med 9/10 delar champagne och 1/10 del crème de cassis
Kir Impérial: med hallon likör...kan toppas med respektive bär!
Kardinalen: Mixa 50 g jordgubbar och 200 g hallon och pressa purén genom en sil så du blir av med kärnorna. Blanda i några droppar lime och lite florsocker. Låt det stå i kylen i en timme. Tillsätt 2-4 matskedar av blandningen i botten av ett glas och häll på rose' champagne.
Edward, Prince of Wales: 1 stycke färsk ananas, 4,5 cl Pure pot still Irish whisky eller rågwhisky, stänk av maraschino likör, stänk av Angostura bitter, Champagne Brut NV efter behag.

Royal Baggus Cocktail

Royal Baggus Cocktail

Royal Baggus: 2 cl Cognac Frapin Grand champagne, 1-2 cl koncentrerad flädersaft eller St. Germain fläderlikör och 1-2 cl Sauternes vin som toppas med champagne blanc de blanc t.ex. Launois P&F eller en “zero dosage rose” i ett snyggt flûte-glas och sen lite frysta fläderblommor på topp - fräscht!
Golden Millennium: Lägg bladguld i botten på en flûte, sedan 3 cl Licor 43 och fyll upp med bubbel helst Armand de Brignac Brut Gold.
Grand Chambord Fizz: 2 cl mörk hallon likör, + 2 cl Frapin XO cognac, fyll upp flûten med Langlois Crémant de Loire Brut Rosé och dekorera med hallon/björnbär ..
(ev. kan lite Amaretto tillsättas)
Serendipity ("pleasant surprise"): Krossade myntablad, 2 cl äppelkoncentrat, 2 cl Calvados Pays d´Auge 12 ans, 4 cl Champagne Brut. Skapad på -90 talet av Colin Peter Field på Bar Hemingway i hotel Ritz- Paris.
Barbotage 2 cl. VSOP cognac, 1/2 cl. Grand Marnier, 12 cl brut champagne..eller efter behag
Mustique Pirate: 3 cl passionfrukt juice, 2 cl Orange Curacao likör, 2 cl Martinique (JM) eller Haiti rom, Champagne blanc de noir./Basil Charles
Rata Fiat: 5 cl vit druvjuice,  2-3 cl Marc de Champagne, (kan spädas med bubbel om man vill och smaksättas med ananasjuice, Crème de Framboise eller Crème de Mûre). Servera med melon, blå mögelost och/eller foie gras.
Allt är ratificerat/undertecknat - nu en Ratafià skål ! Det finns 120 producenter av färdig "Ratafia de Champagne" PGI. - Ratafia är ett sött "vin" på 17-18% gjort på druvmust där man tillsatt alkohol för att stoppa jäsningen. Det är för de flesta champagnemakare en restprodukt som görs på de sista 10% från pressningen. Därefter tillsätts Marc/Fine de Champagne (eau-de-vie - brandy gjord av champagne). Doften är från druvmusten och runda toner av gul frukt, vanilj och mandel. Serveras väl kyld till ankleverterrine eller till desserter med choklad, vanilj och röda bär. Passar även som avec.
J’aime Paris 3.0: Päronpure, 2,5 cl vanilj likör, 15 droppar rabarbersirop. Champagne efter behag.
Älska en anka: Blanda 15 ml Chambord likör,  15 ml röd Curacao och is i en shaker. Sila sen detta i ett svalt flute-glas och fyll upp med champagnen Canard Duchene (trä-ankan) Extra Brut Bio för bästa upplevelsen.
Black Velvet är en cocktail gjord av mörk ale och vitt mousserande vin, traditionellt champagne. Drycken skapades först av bartendern på Brooks Gentlemens Club i London 1861 för att sörja prins Alberts bortgång. Den ska symbolisera de svarta eller lila tygarmbanden som bars av de närmast sörjande. Champagnen först sen alen! Man dricker först den mörka alen "sorg" sedan "fest" när champagnen kommer.
Blå fågeln variant 1,5 cl Curaçao bleu, 3 cl gin + champagne. Myntablad.
Ritz Fizz skapades första gången i baren på hotell Boston Ritz-Carlton som dess signaturcocktail år 1934, efter upphävandet av förbudstiden i USA ( 17 jan. 1920 – 5 dec. 1933).
1,2cl Disaronno Amaretto, 1.2 cl De Kuyper Blue Curacao, 1.2 cl lime Juice. Toppa med Champagne. Garnera med rosenblad!
Alla drinkar måste anpassas efter den som ska dricka den...så mängderna måste kanske modifieras men undvik citrusfrukter, för starkt smakande ingredienser och billig sprit som vodka, gin, vit Bacardi m.fl...håll alla ingredienser så naturliga som möjligt när ni gör champagnedrinkar - annars Crémant/Prosecco!/ Maître Nez

"“Soupe Angevine": lite citron eller lime, Cointreau, ev.lite rörsocker/cocossocker sirap, angostura bitter + några hallon och kyld Crémant de Loire, efter behag.
Marquis de Sade den gudomliga drinken ...om du vågar - den ultimata libertin-cocktailen. 2 cl merlotvin,  2 cl apelsinjuice,  2 cl Grand Marnier, champagne efter behag.  Blanda ihop vin, apelsinjuice och likören, toppa sen med helst champagnen Marquis de Sade Brut. Hmmm…??
Mimosa: - “Champagne and orange juice is a great drink. The orange improves the champagne. The Champagne definitely improves the orange.” – Philip, Duke of Edinburgh …vad ska man säga?
Engelska kungahuset inte känt för sin goda smak! - UNDVIK DENNA DRINK!
Sbagliato (misstag) = 2 delar Bitter + 2 vermouth + 2 bubbel t.ex Prosecco.

Saudi "champagne": Thinly slice apple, orange, and lemon; place in a large pitcher. Add mint sprigs. Pour in the apple juice/Juhlins alkoholfria and club soda. Stir. Serve cold on a hot day. För dagar i öknen...eller då man har öken i strupen!
Judisk "champagne": “שמפנייה”, - shampanya: kylt Seltzer sodavatten; den fattiges champagne !

“Bara den fantasilösa kan inte hitta en anledning till att dricka champagne.”– Oscar Wilde,

champain
kir.gif
Edward, Prince of Wales

Edward, Prince of Wales

Death afternoon.jpg
death.jpg
Ritz-Fizz
...Jul-Vinbär

...Jul-Vinbär

Black velvet

Planera din bubbelfest/Mousserande, Cremant fest ..
och gör så mycket som möjligt i förväg. Vicknings Buffé ..
Finns det gäster som måste ha någon form av speciell diet? Glöm inte dem.
Det bästa är att be gästerna anmäla detta redan i svaret på inbjudningskortet om dom vill ha någon specialkost.

Glöm inte snygga inneskor. Det är inte så roligt att gå i strumplästen till kostym eller annan festklädsel. Med ett par eleganta skor känner man sig välklädd.
Placera bubbel/champagne i isbad: ordentligt med is och kallt vatten i ishink. Vattnet gör att flaskan kyls ännu bättre än med enbart is. Torka av med en snygg handduk inför serveringen. Men förkyl i kylskåp om möjligt!
(Blanda olika sorters glas på champagnebrickan, det ger ett roligt och spännande intryck?)
Använd dina gamla silverbestick och ärvda tallrikar, de gör ingen nytta i skåpen. Ta extra sköljmedel när du kör porslinet i diskmaskinen, så får du upp glansen men efterskölj med rent vatten!
Använd duk och servetter i grovt linne, det behöver inte strykas och du spar tid.
Lägg en mjuk bords-filt under duken. / P-C Champagne-älskaren

duka_champagnebordet.gif

Mönstrat porslin – enfärgad duk. Brokig duk – gärna vitt porslin.
Pynta med glas i olika form, till exempel gamla glasflaskor och mycket grönt. Ta bort jorden från lökar och placera dem bland vackra stenar eller sand. Murgröna är också fint att pynta med.
Fina placeringskort och stämpelset finns på Panduro och Presentbutiker.
(Placera ut roliga attribut på bordet åt gästerna. Det är inte maskerad, men små hattar eller annat ökar feststämningen ytterligare och bryter av det högtidliga anslaget i dukning och klädsel.)
Om du vill ha musik, låt en lämplig spellista på Spotify ljuda i bakgrunden. Lite lugnare med maten, brassa på med "dansvänliga" toner senare under kvällen.
Spar tid och köp färdiga tilltugg till välkomstdrinken som med fördel kan vara Royal Baggus..se ovan!
Matmagasinen har ofta färdiga festmenyer inklusive dryckesförslag.
Laga så mycket mat det går i förväg och stoppa i frysen.
Till desserten, bjud på ett sött vin med eller utan alkohol. Har du en chokladdessert kan du välja ett sött vin. Systembolagspersonalen ger ibland goda råd.
Skriv upp allt som ska ingå i middagen på en lapp, så du inte glömmer kvar något i kylen.
Efter middagen kan det vara dags för drinkar. Annars samma vin..eller öl.
Gör i förväg i ordning en drinklista till gästerna, så vet du att allt som behövs finns hemma.
Låt inte gästerna röka inomhus!
Bjud på riktig men lite billigare prat-champagne  (200-300 kr) när gästerna kommer och medan smaklökarna och huvudet är med på noterna. (Vid ett tolvslag kan du servera Cremant, Prosecco eller Cava, det finns ok sorter både med och utan alkohol, för just över hundralappen.)
Fira inte tolvslaget framför tv:n. Gå ut på balkongen, gården eller trädgården ...umgås och ta del av fyrverkerierna.
Ha vickning på lut i kylen. Gör en Jansson i förväg eller rör i ihop en gubbröra och servera med knäckebröd och ost, olika tapas, pizza med rökt skinka, tomatsallad och oliver, ost- och skinkpaj med sallad, små kantarellpajer med dill och fetaost, korv i nåt gott bröd eller något från OVAN!    Lycka till! / Mr P - champagneälskare!

chp2.jpg

Champagne drinkar - Drinkar med champagne för Champagne-älskare
- Champagne cocktails - Soupe champenoise
Tips och råd på champagnefrukost/champagnebrunch!

Tags:#Champagne, Cava, Prosecco, bubbel, tilltugg, tillbehör, småplock, vad passar, snittar, snacks, gott, drinktilltugg#

Goda ostar hör till bra bubbel..Champagne tilltugg

Goda ostar hör till bra bubbel..Champagne tilltugg

tapas_champagne_stockholm.jpg
Lax tartar

Lax tartar

Pilgrimsmusslor med rökt anka

Pilgrimsmusslor med rökt anka

Laxfile-rulle med ost

Laxfile-rulle med ost

Champagne Gelée

Champagne Gelée

Champagne tilltugg

Champagne tilltugg

soup.gif

Brillat Savarin gott till...

sabrera mera!! på möhippan

sabrera mera!! på möhippan

afternoon tea 1800-tal

" Le doux chuchotement " När någon öppnar en flaska champagne, kallas ljudet från den luft som kommer ut ur flaskan för "Den söta viskningen".

" Le doux chuchotement "
När någon öppnar en flaska champagne, kallas ljudet från den luft som kommer ut ur flaskan för "Den söta viskningen".

is-skulptur.jpg

Champagnekylare

Sabrera

Sabrera

bröllops_champagne.jpg

Cava tillbehör:Tapas-pinchos/pintxos - Buffé

Matochresebloggen.jpg
87 kalorier (65-90) i ett glas Champagne

87 kalorier (65-90) i ett glas Champagne brut

http://www.champagne.fr

TAGGAR: Etikett- Att vara en god värd, Champagne tilltugg Champagne tillbehör, Champagne drinkar - Drinkar med champagne - Champagne cocktails - Soupe champenoise, Amuse-bouche, Tapas, Champagnefrukost, Champagnebrunch, caviar, kaviar, aromer, Champagneälskare, Afternoon tea Stockholm
— Mr Saten