Tips för resa på egen hand/
Semester i Champagne regionen 2019

Internationella champagnedagen den 19/10 2018

Internationella champagnedagen den 19/10 2018

petit-train.jpg
original_krug.jpg

Vinturism/Oenotourisme Champagne på egen hand 2018/Semestra i Champagne
TGV - Train à Grande Vitesse (höghastighetståg) förbinder Paris (Gare de l’Est) med Reims och resan tar bara ca. 50 min. Paris Charles de Gaulle flygplats har även en förbindelse. Boka enkelt här: voyages-sncf.com
Hyr en bil och res runt: Reims Champagne-Ardenne TGV Car Rental eller hyr en cykel!

I staden Reims ligger den berömda katedralen S:t Remi där de franska kungarna kröntes och Palais du Tau där ärkebiskoparna bodde och förstås finns där även många av de större champagnehusen som Krug, Louis Roederer, Taittinger, Ruinart, Mumm, Charles Heidsieck, Henriot, Lanson Père et Files.
Det är en stor stad och vi rekommenderar er istället att bo i Épernay eller ute i byarna. Eller så skäm bort er själva genom att bo på hotell Chateau Les Crayères i Reims omvandlat till ett lyxhotell . Härifrån behöver ni inte ta er någon annanstans om ni inte önskar. Troyes, ca. 100 km söder om Reims med sitt vackra välbevarade historiska hjärta av medeltida gator, korsvirkeshus och eleganta offentliga byggnader, har mer än bara champagne att erbjuda besökare.
I Épernay längs Aveny de Champagne finns ett flertal kända champagnehus; Perrier-Jouët, Moët et Chandon, Mercier, Pol Roger, de Castellane, Boizel, Vranken m.fl. Med mer än 332 km källare och tunnlar i jorden under staden, är Épernay också staden för att göra källarturer. I de underjordiska källarna vilar miljontals flaskor i väntan på att så småningom poppas och drickas upp eller sprutas. En imponerande syn verkligen! 
I slutet av 2019 öppnar ett nytt museum ägnad Le champagne och regional arkeologi.
Det nya Musée du Vin de Champagne et d'Archéologie Régionale är inrymt i en magnifik byggnad i Epernay. Château Perrier byggdes 1852 på den prestigefyllda Avenue de Champagne som ett lyxigt residens och mottagningsplats för Champagne-huset Perrier-Jouët. Det är en anmärkningsvärd arkitektonisk skapelse. Varje sida har en annan arkitektonisk stil, inspirerad av några av de mest kända byggnaderna och palatserna i Paris, med exceptionella stiliga golv och fina skulpturer. Stängdes 1998 av säkerhetsskäl och slottet klassificeras  som en "historisk monument".
Restaurang L'Assiette Champenoise***, på 40 Av Paul-Vaillant-Couturier i Tinqueux i Reims är en upplevelse!  Andra: Brasserie Le Progrès, 5 Place de la République, Épernay, La Cave à Champagne; 16 Rue Gambetta, 51200 Épernay.

Lär er om La Champagne och Le Champagne på en specialprovning inför resan - Klicka här…….!

champagne.se resa

champagne.se resa

champagne-res med Baggus

champagne-res med Baggus

Perfekt semestermål med cykel

Perfekt semestermål med cykel

Lär er om bubbel-drycken på Musée de la Vigne i Verzenay. Öppet 10.00–17.00.  Inträde: 80 kronor för vuxna och 40 kronor för barn mellan 6 och 16 år. www.lepharedeverzenay.com eller
Musée de la Vigne et du Vin i Mesnil-sur-Oger Inträde: 120 kr inkl.drycker. Champagne LAUNOIS Père & Fils (http://www.champagne-launois.fr/en/the-museum) har även ett litet ställe i Mesnil-sur-Oger som är öppet mån-fre: 10 till 15.

Champagne består av fem distrikt och de tre första är mest intressanta, ur ett snävt vinintresse, att besöka.
Montagne de Reims

Huvudort i Champagne är Reims, med mycket av Frankrikes historia bakom sig.Vingårdarna i Montagne de Reims består mest av Pinot noir; druvor som ger viner som är tanninrika och smakrika. Trevliga byar är Aÿ, Bouzy och Ambonnay.
Côte de Blancs
Epernay är till skillnad från Montagne de Reimns odlingsområde för nästan uteslutande Chardonnay. Druvorna ger friska viner, med en syrlig struktur. De kända byarna är Chouilly, Avize, Cramant, Oger och Mesnil sur Oger. I Avize kan ni besöka den kända familjen Selosse på L'hôtel restaurant Les Avisés..
Vallée de la Marne
I Marneflodens dalgång finner du vingårdar med Pinot meunier. Druvan används för att tillföra vinerna fruktighet. De mest kända vingårdarna i Champagne ligger längs Marnes brantaste partier i fint söderläge. Här växer druvorna till Philipponnats Clos des Goisses. Värt en omväg. Här kan ni sitta och njuta av utsikten över dalgången och sippa champagne.En av de vackrast godaste platserna i Marne.
Aube & Côte de Sézanne
 Druvorna som odlas här får inte samma syrlighet som i norr. De flesta vinbönderna säljer sina druvor till de stora champagnehusen, men många producerar numera egen champagne med bra och billigt resultat.

Champagnekorkar i choklad

Champagnekorkar i choklad

Chocolaterie Thibaut
Kakao sänker nivån av potentiellt skadligt kolesterol och ökar nivån av det goda kolesterolet. Så det kanske är en bra idé att växla mellan champagneprovningar med ett besök hos Chocolaterie Thibaut i Pierry.
Ta en guidad tur och upptäcka hela processen från böna till kaka eller snarare kork... prova specialiteten i huset: en choklad champagnekork fylld med marc de champagne eller ratafia, ej champagne..
Chocolaterie Thibaut är öppet måndag till lördag från 09:00 till 11:00 och från 14:00 till 18:00!
Annars finns La Petite Friande med "L'art du chocolat"och macarons i Reims. Öppet vanligen 10-17.00

Kryssning
Borda båten "Champagne Vallée" i Cumières för en eftermiddag eller kvällskryssning och upplev känslan av en Mississippi-ångbåt.
Upptäck floden Marnes flora och fauna från panoramarummet, baren eller det rymliga soldäcket. Eller bara njut av turen eller/och njut av en härlig måltid i restaurangen. Se till att boka denna oförglömliga kryssning i tid eftersom platserna är begränsade och kryssningarna är mycket populära.
Mer info: www.champagne-et-croisiere.com eller ring: 03 26 54 49 51

Bra att dricka champagne! Ny forskning visar att dricka ett till tre glas champagne i veckan kan motverka demens. Enligt forskning på University of Reading motverkar fenoler i vinet att vi människor drabbas av demens. Det beror på att fenolerna stimulerar signalerna som människans hjärna behöver för att minnas saker...

cave

Boende: Det finns en mängd boenden att välja på i Épernay; La Villa Saint Pierre på 1 rue Jeanne d'Arc eller La Villa Eugene på 82/84 Avenue de Champagne, Parva Domus B&B, 27 avenue de Champagne, Epernay m.fl. Nån mil söder om Epernay i Étoges kan man bo på gammalt slott: Chateau d’Etoges med fin mat. Vinmakaren Jean-Claude le Brun i byn Monthelon gör både bra vin och erbjuder Chambre d’hôte (rum & frukost). I byn Mareuil-sur-Ay finns ett charmigt boende, Le Muratière, och i Hautvillers le chambre d'hôte La Chevalée som vi kan rekommendera. Château de Rilly Hotel i Rilly-la-Montagne och l’Hostellerie La Briqueterie i Vinay är fina men dyra! Mera B&B i Champagne.
Champagnes första moderna lyxhotell - Royal Champagne Hotel & Spa i Champillon 16 km från Reims

Vingårdar att besöka med bra och prisvärda viner är Marguet Père & Fils i Ambonnay, Paul Déthune Grand Cru - Ambonnay, Roger Brun i Aÿ, Jean Vesselle i Bouzy, Henri Goutorbe i Aÿ, Karine och Jean-Baptiste Geoffroy, 4 Rue Jeanson, Aÿ, Lilbert-Fils i Cramant, Jean Milan i Oger, Remy Massin et Fils i Ville sur Arce och A Chauvet i byn Tours-sur-Marne. På små vingårdar behöver man inte boka besöket i förväg. Avståndet mellan byarna och vingårdarna är inte så långa. Man kan även hyra cyklar i området. Baren Au 36 i Hautvillers, 36 rue Dom Pérignon är riktigt trevlig. HÖR MED TURISTBYRÅN I OMRÅDET!
Några bra stora Maisons att besöka..kostar en del men kan vara värt det. Ring och kolla först!
Champagne Ruinart, 4 Rue de Crayères, 51100 Reims, +33 (0)3 26 77 51 51
Champagne Taittinger, 9 Place Saint-Nicaise, 51100 Reims, +33 (0)3 26 85 84 33
Champagne Geoffroy, 4 Rue Jeanson, 51160 Aÿ, +33 (0)3 26 55 32 31
Champagne De Sousa, 12 Place Léon Bourgeois, 51190 Avize, +33 (0)3 26 57 53 29
Mer info HÄR!

Shoppa och prova Champagne i Reims:
La Cave Colbert, Le Vintage, Cave des Sacres, La Vinocave,
Trésors de Champagne, La Boutique, 2 Rue Olivier Métra
Att besöka champagneodlare och hus kan vara svårt, eftersom de flesta inte är öppna som gårdar i andra regioner. Ett modernt provsmakningsrum och vinbutik i Reims är ett steg i rätt riktning, initierad av odlaren Angéline Templier. Detta delade projekt av 28 odlare av Champagne Special Club  där besökare kan delta i en "mästerklassprovning", köpa vin från 170 odlare och smaka ett stort urval. Som med alla besök i Champagne, var noga med att boka på förhand.
och i Epernay: Cave Salvatori, La-Fine-Bulle, C Comme Champagne, Grands Vins de France.. och i Troyes; Cellier Saint-Pierre,  prova även Prunelle de Troyes!
Vill du ta en paus från Champagnes mat o dryck finns mycket annat att göra i området.  Museum of Modern Art  och Maison de l'Outil et de la Pensée Ouvière i  fina Troyes. Reims har ju katedralen och en del shopping, eller varför inte göra en whiskyprovning hos Distillerie-guillonPré en Bulles,  ett "boutiquemuseum" och avsmakningsställe på 2 rue du Stade i Trépail. Besök La Cave Aux Coquillages, 39 rue du Bourg de Vesle i Fleury la Riviere. Mer än 5,000 km med utmärkta stigar finns i området ..om man orkar. Inte långt härifrån ligger Marne och Verdun som stod i centrum för många slag och med många minnen från första Världskriget. Paris är ju också nära .....

Några förslag på turer- önoturism (oenotourisme) resor -i Champagne området

Ni kommer att upptäcka att champagne är mer än en bubblande festdryck utan framför allt ett högklassigt vin och det finns inget som går upp mot att uppleva detta på plats!
SPRUDLANDE HÖSTRESOR 2019 TILL CHAMPAGNE
Res till Champagne med proffs; BK vinresor Champagne 22-26 april 2020. eller sugen på att följa med Kåre till Champagne 3-6 oktober?
Medlemsresan till Champagne går av stapeln den 3-6 oktober (tors-sön).
Är du intresserad av att följa med,mejla då en intresseanmälan direkt till Kåre på kare.hallden@spruceup.se
Ditt mejl blir inte bindande, men alla som anmäler intresse har första tjing på platserna….
Studera och utbilda er på plats: Avize Viti Campus - 13 rue d'Oger, 51190 Avize

Kolla in:  www.oenovasion.com/en, www.c-comme.fr, mopo3.com, www.chateau-fort-sedan.fr/en

logo_artdevivre.gif
Perfekt semestermål med cykel eller luftballong!

Perfekt semestermål med cykel eller luftballong!

www.reims-tourisme.com
Reims Turistbyrå (nära katedralen): 2 rue Guillaume de Machault, Reims, Tel: +33 (0) 8 92 70 13 51
www.ot-epernay.fr
Epernay turistbyrån: 7 Avenue de Champagne, Épernay, Tel: +33 (0) 3 26 53 33 00.
www.tourisme-troyes.com
Troyes turistbyrån (för staden): 16 Boulevard Carnot, Troyes, Tel: +33 (0) 3 25 82 62 70
www.tourisme-troyes.com
Troyes regionkontor för turister: Rue Mignard, Troyes, Tel: +33 (0) 3 25 73 36 88
www.tourisme-en-champagne.com
Webbplats för departementens turistinformation.
www.umc.fr
www.champagnesdevignerons.com
Den "Allmänna föreningen av vinodlare", fackförbundet för odlare i Champagne.
Häftigt museum: http://mopo3.com/en/fullscreen/home-page/
Besök Napoleons gamla militärskola i Brienne-le-Château !!

Vanlig turistsäsong: juli–aug
Bäst tid att resa: augusti–september - skördetiden!
Valuta: 1 euro = ca 10,50 kronor.
Tidsskillnad: ingen alls
Religion: katoliker, mixed

 Champagne-fakta - Champagne-Ardenne
Yta : 25 606 km2 (som Småland)
Invånarantal: 1,3 miljoner
Landsnummer: 33
Riktnummer 03 - slå inte nollan när du ringer internationellt
Språk: franska
Champagne Houses hemsida www.champagne.fr/fr/les-maisons-de-champagne. får du en lista med 31 stora köpmannahus och några små som erbjuder besök genom sina kontaktuppgifter och öppettider.

För något utöver det vanliga... Vissa odlare anordnar speciella "skördedags" resor under skörden i mitten av september. Man får möjlighet att plocka och pressa vindruvor och även prova champagne gjord av några små producenter. Kompletta listor över vinodlare, som erbjuder "druvskördsdagar",
är tillgängliga från Aube (tel: + 33 (0) 3 25 42 50 00) och Marne Turist Boards (tel: + 33 (0) 3 26 68 37 52) .

Ta sig runt:  med cykel; www.pays-champagne-velo.fr/ang/louer.html,  buss eller med limo eller varför inte ta båten - the Champagne Vallée !!

Förbered er här!

Internationella Champagnedagen den 19/10, Internationella Sabreringsdagen 20/6 - Alla andra… bara champagnedagar!

Skaffa en app: https://itunes.apple.com/us/app/360-champagne/id1064062217?mt=8 eller https://itunes.apple.com/pg/app/champagne-ardenne-france-detailed-offline-map/id1103314376?mt=8
— dante

Semestra i charmiga Champagne - Resa i Champagne - 2019
Perfekt semestermål med cykel - Champagne på egen hand

Franciacorta bästa bubbel

Res i Franciacorta, en vinregion i Lombardiet i Italien
Franciacorta: land of slow food qualities and elegant sparkling wine…Satèn

Besök Franciacorta i norra Italien..ett fantastiskt fint område o fantastiska men okända viner…
Italiens bästa mousserande viner gjorda enligt Metodo Classico dvs som en champagne
Small Group Tours in Franciacorta DOCG