Guide och Tips på bra och god champagne, cremant, effervescence, skumpa, British fizz, Cape classic, svensk champagne m.fl.
PC Champagne Club, Test av champagner..Champagne barer i Paris, Churchills favoriter...

chp_lusso.gif

Hur man bäst identifierar en flaska champagne:
     Lär dig regionens vindruvor och geografi
     Kolla klassificeringen; Grand Cru - Premier Cru?
     Vilka är de olika flaskstorlekarna?
     Tänk på dess mognad NV och vintage/ärgång
     Var medveten om sockerinnehållet - bäst 6-7 gr/l
     Kom ihåg blandningsstilarna - Cuvee, BdB, BdN, Rose'
     Kolla producent-identifieringen NM, RM, CM
     Nu finns även: "La coiffe”, kallad CLOE
Flera ledande champagneproducenter i Frankrike kommer att använda sig av ny en ny uppkopplad foliehätta utvecklade av Advanced Track and Trace för sina flaskor.
Den säkra foliehättan -"la coiffe”, kallas CLOE och har unika serialiserade koder och hologram som tillåter champagneflaskan att verifieras och spåras genom hela leveranskedjan antingen manuellt eller automatiskt.
En QR-kod är också inbäddad på utsidan, så att konsumenterna kan skanna den för tillgång till ytterligare information om flaskan, inklusive en presentationsvideo, vingårdshistoria, provsmakning etc.
Foliehättan har också en öppningståt med info som avslöjar var och en flaskas unika information, inklusive ett serienummer, signatur, meddelande och illustration av varumärket, och  förmåga att kontrollera flaskans ursprung.

Advanced-Track-and-Trace.gif

Applicering av Cloe på foliehättan
För att styra spårbarhetselementen hos foliehättan har en industriell databehandlingsenhet integrerats i tillverkningsprocessen med följande arbetsflöde:
     De två QR-koderna skrivs digitalt på folieomslaget.
     HoloSeal-hologrammet, som innehåller Seal Vector-koden, appliceras genom värmeöverföring;
     Den inre QR-koden läses av en kamera och identifierar därigenom de kapslar som för närvarande bearbetas.   Den yttre QR-koden läses av en annan kamera;
    Datatrix UV-koden för flaskans övre sida skrivs ut med en UV-bläckskrivare och läses sedan av en skanner för att kvalificera koden.   Eventuella foliehättor med felaktiga koder avvisas;

export.png

Konsumtion av champagne i förhållandet till folkmängd!
1. Luxemburg: 0,96 flaskor/person
2. Belgien 0,79
3. Schweiz 0,66
4. Storbritannien 0,42
5. Australien 0,35
6. Sverige 0,33 flaskor/person
7. Danmark 0,27
8. Hong Kong 0,25
9. Förenade Arabermiraten 0,21
10. Finland 0,21

Källa: Spruceup

Champagne - Bubbeltoppen på Svenska Systembolaget 2017 -  Mest sålda.

           Namn                             Försäljning i liter - 2017

1.Prosecco Pizzolato - 1,3 miljoner liter
2. Castelforte Prosecco
3. Charles de Fère Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut
Campo Viejo Cava Brut Reserva
Pizzolato Spumanté  d'Italia Bianco
Prosecco Vino Biologico
Mionetto Prosecco
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
P.Lex Prosecco Brut
Prosecco la Robínía Extra Dry
Chapel Hill Sparkling Chardonnay
Julià & Navinès Cava Semi Seco
Asti Cinzano
JP Chenet ICE Sparkling Rosé
Privat Brut Nature Reserva
Pizzolato Spumante d'Italia Rosè
Victoria Prosecco
Vilarnau Brut Nature Organic
Platino Blue Moscato
Platino Pink Moscato
JP Chenet ICE Sparkling
Freixenet Cordon Negro Brut
El Miracle Cava Brut
Rotari Brut Riserva
Törley Gála Sec
Törley Charmant Rosé
Ecoltura Prosecco
Gancia Prosecco Brut
Mia Moscato
Black Tower Sparkling Ice
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut
1. bland Champagnerna
Moët & Chandon Brut Impérial - 134 000 liter - undvik!

Black Tower Sparkling Ice Rosé
Pata Negra Brut
Freixenet Carta Nevada
Codorníu Clasico
2. André Clouet Grande Réserve - 120.000 liter ???
Marqués de Monistrol Brut
True Colours Brut
Freixenet Prosecco
Wild Strawberry Sparkling
Ca'Montini Prosecco Extra Dry
Pol Rémy Brut
3. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
4. Jeanmaire Brut
Gilloria Spumante Brut
Marqués de Monistrol Rosé
Cava Blanc des Noirs

Dessa märken dricker "grodorna" själva mest av!

1: Nicolas Feuillatte (pris på Centre Vinicole - pris: 19,95 €)
2: Alfred Rothschild (Lanson)
3: Canard-Duchêne (Thiénot)
4: Mumm (Pernod)
5: Charles de Cazanove (G.H. Martel)
6: Martel (G.H. Martel)
7: Heidsick Monopole (Vranken-Pommery Monopole)
8: de Castellane (Laurent-Perrier)
9: Mercier (Moët Henessy Diageo)
10: Chanoine (Lanson)

 Apogee,Barringwood,Clover Hill, Delamere, Freycinet Vineyard,Frogmore Creek,Ghost Rock, House of Arras, Jansz, Josef Chromy Wines, Moorilla, Pipers Brook, Pirie Tasmania, Stefano Lubiana,Spring Vale

Apogee,Barringwood,Clover Hill, Delamere, Freycinet Vineyard,Frogmore Creek,Ghost Rock,
House of Arras, Jansz, Josef Chromy Wines, Moorilla, Pipers Brook, Pirie Tasmania, Stefano Lubiana,Spring Vale

Mycket bra Prosecco: Boka Prosecco provning i Stockholm
Masottina Extra Dry, Rive di Ogliano, Conegliano- Valdobbiadene Prosecco Superiore
Perlage, Animae Brut, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Villa Sandi, Vigna la Rivetta Brut, Valdobbiadene Superiore di Cartizze NV
Bisol, Vigneti del Fol Extra Dry, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Merotto, Cuvée del Fondatore, Rive di Col San Mart ino, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Malibran, Cinquegrammi, Credamora Superiore, Valdobbiadene
Provat Colfóndo Prosecco ?: Casa Coste Piane, Cristian De Lucchi, Gatti Lorenzo, Costadila, Frozza och Bele casel.

DOCG, DOCG Rive, DOCG di Cartizze läs mer, lär mer!  Vino in Villa
Pga Stystembolagets regler finns de ej i Sverige

Tom Stevenson´s sex favoriter Non-Dosering (ej sötad) mousserande vin

2006 Uberti non Dosato Sublimis (Magnum)
En ren Chardonnay Franciacorta, med högar av bränt krut, citrus dofter och frisk, fin, kraftig frukt på gommen. Intensiv, lång och imponerande.
2005 Ca'del Bosco Cuvée Annamaria Clementi (Magnum)
En blandning av 55 procent Chardonnay, Franciacortas mest ikoniska cuvée i magnum är så komplett och skrikerfiness att någon ytterligare beskrivning är överflödig 25 procent Pinot Bianco och 20 procent Pinot Nero,: bara luta dig tillbaka och njut!
2006 Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Noll
Denna Francia-blandning av 70 procent Chardonnay och 30 procent Pinot Nero är så bedrägligt enkelt och gott att dricka att du skulle bli förlåtna för att ha underlåtit att inse vad ett fint vin är det.
2008 Il Mosnel Rosé Pas Döse Parosé
En 70 procent Pinot Nero och 30 procent Chardonnay från Franciacorta, har denna utsökta rosé en elegant blek-persika färg med brons reflektioner, härlig fin frukt, med en hopplöst lång och rak finish.
2007 Lo Sparviere Extra Brut Millesimato
Inte bara extra brut Brut Nature, men restsockret i denna rena Chardonnay Franciacorta blanc de blancs är ett gram lägre än vissa Zero Dosering Franciacorta. Av alla rostade mousserande viner som rekommenderas här, har detta överlägset största finess. Ett härlig vin.
2007 Este De Bortoli
En blandning av 62 procent Pinot Noir och 38 procent Chardonnay från Yarra Valley, undvik den här om du inte är en älskare av toast-infunserat bubbel.
Barone Pizzini NV.
Ferghettina Brut NV.

Divinity - Franciacortas svar på Ace of Spades: Divinity

Franciacortas svar på Ace of Spades: Divinity Golden Vintage Brut, 60% Pinot noir 40% Chardonnay-Divinity Supreme Rosè, 85% Pinot Noir 15% Chardonnay-Divinity Supreme Brut, 20% Pinot Noir 20% Pinot Blanc 60% Chardonnay . Pris runt 1500 kr

Italien: Först kom Asti och Franciacorta sen Prosecco; nu är det dags för metodo classico mousserande vin.

För tjugo år sedan var prosecco knappt en blip på radaren av italienskt mousserande vin. Det fanns då bara det ursprungliga mousserande vinet i Italien- Asti Spumante. Martini & Rossi gjorde  reklamkampanjer och sålde stora mängder av det söta mousserande vinet, gjorda med moscato-druvan och blev den perfekta partnern till fruktdesserter. Asti fick  sin DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, den högsta kvalitetsbeteckningen i italienska viner) redan 1993, jämfört med 1995 för Franciacorta mousserande från Lombardiet och 2010 för prosecco. Hur saker förändras.... Idag är Prosecco världens största mousserande vin försäljningsmässigt, med drygt en halv miljard flaskor sålda förra året och på kurs att dubbla det igen inom det närmaste decenniet. Försäljningen av Asti idag är 80 miljoner flaskor jämfört med 150 miljoner för ett decennium sedan. Försäljningen har fallit med 30 procent under de senaste tre åren. Asti-vinerna har misslyckats med att utvecklas på samma sätt som Prosecco gjorde.
Prosecco har fokuserat världens uppmärksamhet på italiensk framgång med mousserande vin. Mousserande vinproduktion är också en av traditionerna även i Piemonte. Piemonte var nyligen den första italienska vinregionen att få Unesco World Heritage erkännande för sitt landskaps skönhet, och dess barolo och barbaresco viner är bland de mest eftersökta röda i världen.
Asti, som en gång kallades den fattige mannens champagne, genomgår sin egen makeover, släpper nu Spumante från sitt namn och inför nya regler som tillåter en torrare stil, kallad Asti secco (ja, "secco" i Prosecco betyder torr) för att möta dagens smak för skarpare, renare viner. En bra flaska Asti erbjuder nu smaker av perfekt mogna persikor och aprikoser, snarare än de mycket söta stilarna för 20 år sedan.
Men det finns en annan typ av mousserande vin som tillverkas i bergen i Piemonte som borde göra ännu mer effekt under de närmaste åren. Om du vill komma först leta efter mousserande viner med metodo classico-stilen. Producenter med  metodo classico mousserande viner under Alta Langa beteckningen använder huvudsakligen chardonnay och pinot nero druvor.
 Detta innebär en andra jäsning i flaskan för att skapa bubblor (som champagne), till skillnad från Asti som gör hela jäsningsprocessen i tankar och fångar koldioxidbubblorna så fort det går in i flaskorna. Många av de bästa MC görs med DOCG Alta Langa-etiketten av producenter av god kvalitet som Giulio Cocchi, Ettore Martini, Castello Banfi och Fontanafredda och nu även Cuvage.
Piemonte i allmänhet har en historia som går tillbaka åtminstone 200 år men har alltid producerat endast små mängder och aldrig gjort så stort intryck som det borde ha kunnat göra....

Cava-first.jpg

Ny Cavaklassificeringen - Cava de Paraje Calificado - Cava med klassificerad växtplats
Bättre cava ska sätta ut en speciell märkning på etiketten. Cava-producenternas styrande organ har nämligen godkänt en ny klassificering som kallas Paraje Calificado eller Qualified Single Estate Cava och de första flaskorna lär komma 2017-18.
Reglerna för denna nya klassificering kommer att omfatta produktionsmetoder, klimat och jordmån och en minsta lagringstid på jästfällningen på 36 månader precis som bättre champagne. Man uppskattar antalet blivande Cava PC till 1,5 miljoner flaskor vilket motsvarar 1,2 % av den totala antalet flaskor. Cavor görs med den traditionella metoden, alltså med en andra jäsning i flaskan.  Lagringstiden på fällningen är viktigt för att få komplexitet på vinet. 250 miljoner flaskor görs i Spanien men bara 30 miljoner är av premium Cava kategorin.
Några bättre cavatillverkare: Gramona, Juvé & Camps, Cavas Recaredo och Casa Sala.
Några bra ställen att pimpla Cava i Barcelona!
Xampañería Can Paxiano, La Vinya del Senyor, La Deliciosa, El Rincón Del Cava, Monvínic

Boken för nördar; Krug by Krug Lovers berättar historien under nästan två århundraden; från den invandrade slaktarsonen Joseph Krug 1843 till Olivier Krug och naturligtvis champagnehuset Krugs storhet som makare av champagne. Den är skriven av Serena Sutcliffe och Olivier Krug direktören för Maison Krug - bli en "Krugist!
Få en försmak av flaskans insida, historien bakom varje flaska som produceras av Krug med deras ID-app. Skriv bara in den 6-siffrig ID-koden från din flaska på Krugs ID webbplats eller scanna etiketten med smartphone-appen och du kan omedelbart komma åt livshistorien i champagnen. Du får veta när flaskan korkades, när det lämnade källaren, provsmakning anteckningar, förslag på glas typ, matmatchning, alternativ och recensioner. En annan intressant funktion är att appen ger bästa musikval till din Krug flaska.

prova Bara champagne

Paul Bara i Bouzy. Den enda rosén bland Special Club görs av Paul Bara. Denna producent i den berömda Grand Crubyn är ett exempel på vilken god kvalitetsnivå som kan uppnås med kompromisslös ambition. Dottern Chantal sköter numera verksamheten med 11 ha odlingar med lågavkastande 35-åriga stockar. Endast tête de cuvée används, ingen malolaktisk jäsning, lång lagring på flaska på jästfällning och sockerdosage 8 g/l ger fin komplexitet. Paul Bara Special Club Rosé 2009 är komponerad med 75 % Pinot Noir och 25 % Chardonnay där druvorna jästs till vitt vin och sedan tillsats med 8 % Bouzy Rouge, det berömda stilla rödvinet från byn. Comtesse Marie de France 2004 Grand Cru Blanc de Noir är familjens prestigecuvée som bara görs riktigt bra år och i mycket begränsad upplaga med dosage på 6,5 g/l. Den är mycket eftertraktad och finns på listan över ”100 champagner du bör dricka innan du dör”.

 Buabblande  Donald Trump

Buabblande Donald Trump

champagne hemlighet

2016: Trumps vingård behöver mexikanska lantarbetare:: Trump Vineyard Estates har ansökt om visum för sex säsongsarbetare, i hopp om att få underbetalda mexikaner för jobb med beskärning av vinrankor.
År 2011 köpte den beryktade mr Donald Trump själv en 1300-hektar stor vingård (som sonen Eric nu äger). Den ligger bara ett par km. från vinälskaren Thomas Jefferson berömda hem Monticello.
Bland annat gör man bubbel - Méthode Champenoise Sparkling Blanc de Blanc, ... med franska ord på etiketten....American Fizzz! - Make America great again!
Ej testad...
En triumf eller ett debacel?
Det mest sålda mousserande vinet
i USA är en ”champagne” med namn André och som ägs av E&J Gallo. Det får kalla sig ”California eller American Champagne” som det står på etiketten. "André: Onaturlig doft och smak av smutsig äppelvinäger" (enl. amerikanskt smakomdöme). På 1800-talet döpte man några rukel som låg nära Great Western Winery i N.Y State till Rheims för att kunna skriva det på etiketten. se bild t.h. För några år sedan blev det dock förbjudet för vinproducenter i USA att kalla sina mousserande viner för något med ”champagne”. Förbudet ansågs som en viktoria för "the frogs" men egentligen är det inget värt då undantagna från förbudet är producenter som före 2006 använde ordet champagne. Dessutom är André en CHARMAT - metod bubbel/Sick ! Andra usla "champagner" från over there: Almondage, Cook's, J. Roget,  Korbel m.fl.
Bättre bubbel härifrån är Roederer Estate l'Ermitage Brut från Anderson Vally, Kalifornien och Caraccioli Cellar,s Santa Lucia Highlands.

champ_churchill.gif
champagne_auktion

 

En Pol Roger 1914 såldes nyligen på Bonhams auktionshus i London. Priset för buteljen slutade på 5,640 pund. Flaskan har förvarats i Pol Roger´s källare under de 100 åren.
Årgången ses som en av de främsta även om det var väldigt nära att den inte blev något vin alls eftersom tyskarna vid den här tidpunkten hade tagit över Eperney. Alla vapenföra män hade kallats in så de som skördade druvorna var de hemmavarande kvinnorna och barnen. En del av druvorna till vinet skördades tidigare än vanligt eftersom Maurice & Georges Roger trodde på ännu en tysk offensiv, varför basvinet fick en riktigt hög syra vilket ökade vinets livslängd.
Det sägs att årgången var Sir Winston Churchills favoritårgång.
Citat från Sir Winston: "A single glass of Champagne imparts a feeling of exhilaration. The nerves are braced: the imagination is agreeably stirred; the wits become more nimble. - A full bottle produces the opposite effect." För hans skull infördes flaskstorleken "Imperial Pint!  på 56.8 cl, lagom för två personer men sedan 1973 förbjuden enligt EU. Någon har räknat att WC drack ca. 42.566 flaskor bubbel under sitt liv mellan 1908 och 1965 - slå det!
Ett annat WC citat; " I must have a tumbler of sherry in my room before breakfast, a couple of glasses of Johnnie Walker Scotch and Soda ( the Papa’s Cocktail ) before lunch". “I only have time for one drink after work” ( the Churchill cocktail ). " Must have Champagne PR before dinner and a 90-year-old Hine cognac before I go to sleep at night." Han drack också “champagne at all meals & buckets of claret and so soda in between"  - “My religion prescribes as an absolute sacred ritual; smoking cigars and drinking alcohol before, after and if need be during all meals and the intervals between them.” En sann alkoholistsnob!

“One holds a bottle of red wine by the neck, a woman by the waist, and a bottle of Champagne by the derriere.”
Mark Twain

Champagne, if you are seeking the truth, is better than a lie detector. It encourages a man to be expansive, even reckless, while lie detectors are only a challenge to tell lies successfully - Graham Greene

Timo Räisänen – Champagne & Cigars
I just found out my cousin may not make it and the days they sure look grey
I just realised you walked out for freedom, will I even make it through the day?

Well it's been a shit year this far, so let's just wait a while before champagne and cigars

You just realised you gave up for nothing and the candle we once lit went up in smoke
And the feeling hell is breaking loose, well it's a feeling that you girl, you provoked

It's been a shit year this far, the pain and self-loathing far too hard
It's really been a shit year this far, my spirits too low for champagne and cigars ...

Efter några försök har Veuve Clicquot bestämt sig för att testa champagnelagring i vatten . Det sker utanför Silverskär på Åland. Buteljerna ligger i en stålbur som sänks till ca 20 famnars djup samma djup som den funna vrak-champagnen dvs det blir då samma tryck som finns i en champagneflaska. Veuve Clicquot kallar havslagringen för the "Aland Vault". Buren är fylld med NV Yellow Label (hel- och magnumflaskor), Vintage Rosé 2004 samt ett antal halvtorra champagner.
WILD SVENSK CHAMPAGNE - Lässt die Korken knallen! Let the cork fly!

/ Jop - Monsieur Bulles - Champagneexpert juli - 18

 Man blir minst 1/3 mer berusad av champagne! "Bubblorna stöter mot magmunnen, och den öppnas lättare och då kan mer av drycken gå ner snabbare och det möjliggör även en snabbare absorption i tunntarmen. Både magen och tunntarmen i slutändan får en större mängd alkohol snabbare."  Dom Perignon: Namnet  P2  ersätter benämningen Oenothéque. Namnet Oenothéque kommer hädanefter endast referera till platsen på vinhusets lagringsplats. Bokstaven P i P2 står för Plenitude och syftar på vinets andra (12 -15 års) (och tredje- 30 år) stadier av utveckling mot fullkomlighet.

Man blir minst 1/3 mer berusad av champagne! "Bubblorna stöter mot magmunnen, och den öppnas lättare och då kan mer av drycken gå ner snabbare och det möjliggör även en snabbare absorption i tunntarmen. Både magen och tunntarmen i slutändan får en större mängd alkohol snabbare."

Dom Perignon: Namnet P2 ersätter benämningen Oenothéque. Namnet Oenothéque kommer hädanefter endast referera till platsen på vinhusets lagringsplats. Bokstaven P i P2 står för Plenitude och syftar på vinets andra (12 -15 års) (och tredje- 30 år) stadier av utveckling mot fullkomlighet.

Tips på bättre champagne drinkar/cocktails och några sämre:

champagne_ retafia
 Det är  87 kalorier  i ett glas Champagne brut uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein.

Det är 87 kalorier i ett glas Champagne brut uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein.

  Golden Millennium

Golden Millennium

Barbotage: Ta Cognac VSOP och Grand Marnier rouge och häll i ett flûte-glas och fyll på med rosébubbel.
Bellini: Andra alternativ är Bellini, där man bottnar ett champagneglas med aprikospure och fyller upp med söt (sec) champagne. Kan spetsas med lite hallonpure!
Annars prova den hos Da Danieli
Blanc-cassis (Kir): Bubbel/vin med 3 cl crème de cassis (svartavinbär),
Blanc de mûre (björnbär): i stället för Cassis
Kir Impérial - med hallon likör. Kan toppas med respektive bär!
Royal Baggus: 2 cl Cognac Frapin, 2 cl koncentrerad flädersaft och 3 cl Sauternes vin som toppas med champagne blanc de blanc i en flûte och sen lite fläderblommor på topp - fantastico!
Golden Millennium: Lägg bladguld i botten på en flûte, sedan 3 cl Licor 43 och fyll upp med bubbel helst Armand de Brignac Brut Gold.
Grand Chambord Fizz: 2 cl Mörk Hallon likör, 2 cl Frapin XO, fyll upp en flûte med Langlois Crémant de Loire Brut Rosé och dekorera med hallon/björnbär (ev. kan lite Amaretto tillsättas)
Serendipity ("pleasant surprise"): Krossade myntablad, 2 cl äppelkoncentrat, 2 cl Calvados Pays d´Auge 12 ans, 4 cl Champagne Brut
Mustique Pirate: 3 cl Passionfrukt juice, 2 cl Orange Curacao likör, 2 cl Martinique (JM) eller Haiti rom, Champagne blanc de noir.
Rata Fiat: 5 cl vit druvjuice,  2-3 cl Marc de Champagne, (kan spädas med bubbel om man vill och smaksättas med ananasjuice, Crème de Framboise eller Crème de Mûre). Servera med melon, blå mögelost och/eller foie gras. Allt är ratificerat!
J’aime Paris 3.0: Päronpure, vanilj likör, rabarbersirop, Champagne efter behag.
Marquis de Sade den gudomliga drinken ...om du vågar - den ultimata libertin cocktailen.  2 cl Merlotvin,  2 cl apelsinjuice,  2 cl Grand Marnier,  champagne efter behag. Blanda ihop Merlot, apelsinjuice och Grand Marnier, toppa med champagne.
Death in the Afternoon var en av Ernest Hemingways favoriter..en simpel men fantasistimulerande drink med 4 cl Absinthe Vieux Pontarlier (eller Valkyria, Grön opal) och champagne Charles Heidsieck efter behag eller "tills den når rätt opalescenta mjölkaktighet", garneras med helt björnbär helst..annars citron eller lime.
Black velvet Champagne och Guinness på topp med lika delar av var sort. Skapad på Brooks´s gentlemen's club till prins Alberts ära när han gick bort för tidigt 1861.
I drink to make other people more interesting - Ernest Hemingway.

En annorlunda drink för fetischister: The Tallulah shoe drink!
2 cl shochu - 25%, 2 cl jasmine pearl te, 1 cl Cinzano bianco, 0,5 cl geranium essence, fyll upp med brut champagne.

 champagnekung

champagnekung

Grand tastico: 2 cl Durian juice - kanske utspädd med lite coccosvatten, 2 cl Lychee juice, 2 cl Golden Phraya rom och Gula Änkan efter behag..mind blowing !  Serveras med en Snö Mooncake med Champagne tryffel-ganache eller Mooncake med durian;  月饼
Alla drinkar måste anpassas efter den som ska dricka den...så mängderna måste kanske modifieras men undvik citrusfrukter, för starkt smakande ingredienser och billig sprit som vodka, gin, vit Bacardi m.fl...håll alla ingredienser så naturliga som möjligt när ni gör champagnedrinkar...annars ta Prosecco!

Champagne barer i top i Paris:

Le Dokhan’s Bar – 117 rue de Lauriston, 16 arrondissement
Le Baudelaire – 6-8 rue Duphot, 1 arrondissement
Bar 8/MOH – 251 rue Saint-Honoré, 1 arrondissement
Bar à Bulles i Galeries Lafayette - Boulevard Haussmann,
9 arrondissement
Bar Vendôme/Ritz -  15 Place Vendôme, 8 arrondissement
Le Bar/Plaza Athénée - 25 Avenue Montaigne, 8 arrondissement
Le Bar i L’hotel - 13 Rue Des Beaux-Arts, 7 arrondissement
Bubble Bar i Hotel du Collectionneur - 51 – 57, rue de Courcelles,
8 arrondissement
Call me Bubbles - Montmartre,  18:e arrondissement
Flûte Etoile - 19 rue de l'Etoile, 17 arrondissement
Pershing Hall lounge bar - 49 Rue Pierre Charron,  8 arrondissement
La Grande Dame - i Hotel Sezz, 6 Avenue Frémiet, 16:e arrondissement
nära Eiffel tornet ....OBS: Varning - sponsrad bar!
Le Bar à Huitres - 33 Bd Beaumarchais, 17 arrondissement
Paris Museum of Wine

Bo på det ultimata bubbel stället i Paris:
Hotel Les Bulles de Paris

 Ritz hotel, Bar-Hemingway

Ritz hotel, Bar-Hemingway

 Le Dokhans Paris

Le Dokhans Paris

Shoppa le champagne i Reims en La Champagne:

La Cave Colbert, Le Vintage, Cave des Sacres, La Vinocave, Trésors de Champagne
och i Epernay: Cave Salvatori, C Comme Champagne, Grands Vins de France
I Paris: Des bulles sinon rien, Dilettantes, La Dernière Goutte, Les Caves Augé,

Champagne barer i top i London:

Beaufort Bar - i The Savoy Hotel
Searcys - på St Pancras station
Texture bar - på 34 Portman Square
The Connaught Bar och Champagne room - i Mayfair
Bar Américain - på 20 Sherwood Street
Artesian - i The Langham Hotel
The Leopard Bar - The Montague on the Gardens
Kettner´s 29 Romilly Street
Vertigo 42 - Level 42, Tower 42, 25 Old Broad Street

På andra håll:

LE CHAMPAGNE BAR - Stockholm - Kommendörsgatan 23
Champagnebaren Södra Teatern - Södermalm
Cadier Bar - Södra Blasieholmshamnen

Feinschmeckerbar - KaDeWe 6:e våningen, Berlin
The Liberate - Berlin
Austernbar - Galeries Lafayette, Berlin

The Champagne Bar - i Grand Hyatt Hotel, Hong Kong
Champagne Gallery - i Hullett House Hong Kong
The Champagne Bar - i Mira Moon Hotel,  Hong Kong
Cabana - Lobby A Rooftop,  Hong Kong
L’Atelier de Joel Robuchon - Shop 315, Landmark Atrium,  Hong Kong

1-Altitude - 1 Raffles Place, Singapore
Dolce Vita - i Mandarin Oriental, Singapore
The Town - i The Fullerton Hotel, Singapore
Billiard Room -  i Raffles Hotel,  Singapore

Balthazar - D'Angleterre, Copenhagen
Nimb Bar - Copenhagen
Chez Dominique - Helsingfors
One Tiny Champagne Bar hos
Stockmann’s Department Store Helsingfors
Champagneria - Oslo
Champagneria Bodega - Oslo
Bar'Deaux - Oslo

La Champagnerie - Bar à sabrage  - Montreal

 
  The Leopard Bar

The Leopard Bar

 Vertigo London

Vertigo London

 Kettner´s

Kettner´s

  Cabana  - Lobby A Rooftop, Hong Kong

Cabana - Lobby A Rooftop, Hong Kong

Champagne Bar, Grand Hyatt Hong Kong

I USA kan ni överallt (utom på finare ställen) dricka deras "American Champagne eller California Champagne". Medvetna förfalskningar som bara amerikaner kan göra utan att straffas!!

Billigaste destinationerna för en flaska champagne på krog i pund räknat 2017
Tallinn, Estonia - £20.18
Barcelona, Spain - £24.22
London, England - £28.95
Paris, France - £31.40
Brugge, Belgium - £32.29
Ibiza, Spain - £32.29
Krakow, Poland - £39.56
Palma, Spain - £39.56
Berlin, Germany - £41.98
Marbella, Spain - £48.36

"Champagne without pain is like drinking prosecco.”

"My only regret in life is that I haven´t drunk enough Champagne".  Monsieur Champagne - Champagneexpert - Monsieur Bulles

kändis skumpa!

Tips på testad champagne, champagne sabel , champagnevisp, Nyårstips på god champagne, frukost, brunch, möhippa, champagnecocktails, champagnekung, Champagne Spray Party, Champagne war. Boka Champagne resa, La Voile Rouge, champagneflaskor, bubbel tips: 2018, shoppa, barer, Presentkort champagneprovning ! Nyheter! PC Champagne Club

 Mr Champange

Mr Champange

sabrera-sabrering.gif

www.kwvin.se

 Korkad Marilyn

Korkad Marilyn

Att sätta champagne i kylen med en sked i och den kommer att förbli bubblig - är en myt...bara kyleffekten i kylskåpet gör koldioxiden mer löslig och då stannar den lättare kvar i vinet. Sked är helt , tyvärr, överflödigt.

 James Bond I:es favvo - Tattinger

James Bond I:es favvo - Tattinger

 Film champagne

Film champagne

969fd38d205f339bbcc4df558f3e5c09.jpg
lagarfeld_domperignon.jpg
Blanc de Blanc himmelskt gott

cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant

....men Cramant!

Donald Trump

Viva il vino spumeggiante

 En ros vid namn champagne!

En ros vid namn champagne!

 Lär om bubbel i California ...

Lär om bubbel i California ...

Nyårstips - Proseccoprovning - Cavaprovning - Champagnenyheter - Prova champagne - Tips - Test - Bubbel - Top skumpa - Guide - Champagne finest - Viva il vino spumeggiante! - De Salubri Potu Dissertatio