Guide och Tips på bra och god champagne, 香槟小贴士, bubble tips, mousserande vin, cremant, effervescence, skumpa, British fizz, Cape classic, “Svensk champagne” PetNat m.fl.
PC Champagne Club, Test av champagner..Champagne barer i Paris, Churchills favoriter...
Tips på senaste nytt: Champagne Palmer avslöjar ny toppmodern vinanläggning med “Quality (HEQ) sustainably design klassning” utanför staden Reims. Den ligger nära husets Grand och Premier Cru vingårdar i Montagne de Reims. Kanske de kan höja sig ännu mer!
Evererybody goes cannabis: Cannabis bubbel från Terra Tech: De säger att fizzen har en smakprofil som liknar Champagne och kommer att marknadsföras i en lyxig förpackning som är lämplig att serveras på en nattklubb. Även hos CocaCola håller de på och blandar..många fler på G!

Top de luxe champagner Bästa av alla champagner…tro inte detta…men mest omskrivna..Lär dig på champagnevinprovning! Guide och Tips på bra och god champagne, 香槟小贴士, bubble tips

Köp Champagnehink ! Ishink ! Glöm inte ishackan…

Vad ser väl trevligare ut än en champagnehink med kvällens bubbel på kylning vid bordet? Här hittar du och även här..champagnehinkar i klassisk design med plats för både en och flera champagneflaskor till ett mycket bättre pris än i shopar och på nätet i allmänhet.

Hur man bäst identifierar en flaska champagne:
     Lär dig regionens vindruvor och geografi
     Kolla klassificeringen; Grand Cru - Premier Cru?
     Vilka är de olika flaskstorlekarna?
     Tänk på dess mognad NV och vintage/årgång
     Var medveten om sockerinnehållet - bäst 6-7 gr/l !?
     Kom ihåg blandningsstilarna - Cuvee, BdB, BdN, Rose'
     Kolla producent-identifieringen NM, RM, CM
     Nu finns även: "La coiffe”, kallad CLOE
Flera ledande champagneproducenter i Frankrike kommer att använda sig av ny en ny uppkopplad foliehätta utvecklade av Advanced Track and Trace för sina flaskor.
Den säkra foliehättan -"la coiffe”, kallas CLOE och har unika serialiserade koder och hologram som tillåter champagneflaskan att verifieras och spåras genom hela leveranskedjan antingen manuellt eller automatiskt.
En QR-kod är också inbäddad på utsidan, så att konsumenterna kan skanna den för tillgång till ytterligare information om flaskan, inklusive en presentationsvideo, vingårdshistoria, provsmakning etc.
Foliehättan har också en öppningståt med info som avslöjar var och en flaskas unika information, inklusive ett serienummer, signatur, meddelande och illustration av varumärket, och  förmåga att kontrollera flaskans ursprung.

Advanced-Track-and-Trace.gif

Applicering av Cloe på foliehättan
För att styra spårbarhetselementen hos foliehättan har en industriell databehandlingsenhet integrerats i tillverkningsprocessen med följande arbetsflöde:
De två QR-koderna skrivs digitalt på folieomslaget.
HoloSeal-hologrammet, som innehåller Seal Vector-koden, appliceras genom värmeöverföring;
Den inre QR-koden läses av en kamera och identifierar därigenom de kapslar som för närvarande bearbetas.   Den yttre QR-koden läses av en annan kamera;
Datatrix UV-koden för flaskans övre sida skrivs ut med en UV-bläckskrivare och läses sedan av en skanner för att kvalificera koden.   Eventuella foliehättor med felaktiga koder avvisas;

export.png

“Champagne is the wine of civilization and the oil of government”-Winston-Churchill - Syns nog i denna tabell…

Beräknade siffror för totala EXPORTEN under det senaste året -2018- visar att Champagne konsumeras mer på utländska marknader än i Frankrike för första gången på över 50 år. Detta trots att exporten SJUNKIT!!
Fransmännen dricker mer o mer PetNats!! Pet nat hamnar i allt fler vinglas även hos oss. Benämningen på vinet kommer från Frankrike – men pet nat produceras i olika länder. Pet nat, som ibland skrivs pét nat, är en förkortning av franskans pétillant naturel. Det är under jäsningen i försluten flaska som bubblorna utvecklas så att vinet blir "naturligt mousserande". Tekniken är gammal – men trenden med pet nat-viner är ny men den kommer nog för att stanna.

Prova Pet Nat och de luxe Champagne i Stockholm. Bäst i test

Konsumtion av champagne i förhållandet till folkmängd!
1. Luxemburg: 0,96 flaskor/person
2. Belgien 0,79 - EU
3. Schweiz 0,66
4. Storbritannien 0,42
5. Australien 0,35
6. Sverige 0,33 flaskor/person
7. Danmark 0,27
8. Hong Kong 0,25
9. Förenade Arabermiraten 0,21
10. Finland 0,21
Frankrike inte medräknad!!

Källa: Spruceup

Dessa märken dricker Fransmännen själva mest av!

1: Nicolas Feuillatte (pris på Centre Vinicole - pris: drygt 200 kr)
2: Alfred Rothschild (Lanson)
3: Canard-Duchêne (Thiénot)
4: Mumm (Pernod)
5: Charles de Cazanove (G.H. Martel)
6: Martel (G.H. Martel)
7: Heidsick Monopole (Vranken-Pommery Monopole)
8: de Castellane (Laurent-Perrier)
9: Mercier (Moët Henessy Diageo)
10: Chanoine (Lanson)

Tom Stevenson:
Vilka är mina personliga favoritstilar av Champagne / mousserande vin?
Vintage Champagne - årgångar vilket säkert måste vara det mest prisvärda av alla champagner….
Jag köper och dricker också magnum mer än jag någonsin har gjort. Magnum flaskor är alltid betydligt överlägsen 75 cl. flaskor och om du lämnar en halv magnum i kylen, blir den aldrig sämre och är ofta ännu bättre nästa dag om du försluter den bra!

Smaken i mousserande viner - enklare bubbelviner - kommer från den höga halten fruktsyra och kolsyra. Samtidigt är de också sötare än champagne, vilket balanserar den syrliga smaken. Ett mousserande vin kan uppfattas som inte så torrt trots den höga syrahalten.  Förutom dessa grundsmaker finns det förstås otaliga sekundära smaker som varierar från vin till vin.
Till exempel är följande ord vanliga för att beskriva mousserande viner: Jäst-Bröd-Äpple/Päron-Citrus-Grapefrukt-Smultron/Jordgubb-Kola-Fat-Mineraler

Har ni provat “Svensk” champagne: HATT et SÖNER eller GULDKULA som finns i olika varianter?? - Vad tyckte ni?
Guldkula Brut för 299 kr NV (Chanoine Frères)
Guldkula White för 399 kr BdeB (R & L Legras)
Guldkula Pink för 499 kr (Mailly)
Guldkula Black för 499 kr BdeN (Mailly)
Guldkula Diamond 1998 magnum för 9.300 kr (de Venoge)

Sydafrikas bästa bubbel: MCC är en officiell beteckning för dessa och för närvarande är regeln att vinet måste vara en vinflaska med minst 9 månader på jästfällningen. Det finns rörelser som MCC-föreningen för att få myndigheterna att ändra denna regel till en minimal tid på läsning 12 månader. Och det pratas om att skapa en ny, avancerad tappningskategori. För närvarande kan vin från ett år kallas vintage, men i Champagne är det en elitbeteckning och vintage champagner släpps bara goda år. Det skulle vara bra att se denna andra nivå för exceptionella MCC från extra bra år. Ett av problemen för MCC är det stora antalet billigt bubbel som tillverkas i Sydafrika, som tank-fermenteras och sedan injiceras med koldioxid. Det produceras cirka 12,5 miljoner liter av dessa varje år. Och det finns också icke flask-fermenterade viner som spenderar endast 3 månader på jästfällningen, vilket förvirrar konsumenterna, eftersom man fortfarande kan hävda att de är flask-fermenterade.
Några av de bättre MCC !
Med Chardonnay: Colmant Brut Chardonnay NV, Waterkloof Moon and Stars Astraeus Chardonnay NV, Saronsberg Brut, Cederberg Blanc de Blancs Brut, Graham Beck Blanc de Blancs, Simonsig Cuvee Royale Blanc de Blancs,
L'Ormarins Blanc de Blancs, Genevieve Blanc de Blancs La Bri Sauvage
Cuvéer: L'Ormarins Brut Classique NV, Thelema Brut, Graham Beck Brut NV, Kaapzicht Celebration, Le Lude Brut Reserve NV,
Longridge Vintage Reserve Brut, Tanzanite Brut NV, Spier Signature, Simonsig Kaapse Vonkel, Colmant Brut Reserve NV,
Alvi's Drift NV Roséer: Waterkloof Astraeus Pinot Noir NV, Le Lude Rosé NV, Graham Beck Brut Rosé, Charles Fox Rosé

PROVNING med Sydafrikas bästa bubbel: MCC
Apogee,Barringwood,Clover Hill, Delamere, Freycinet Vineyard, Frogmore Creek, Ghost Rock, House of Arras, Jansz, Josef Chromy Wines, Moorilla, Pipers Brook, Pirie Tasmania, Stefano Lubiana, Spring Vale

Apogee,Barringwood,Clover Hill, Delamere, Freycinet Vineyard, Frogmore Creek, Ghost Rock,
House of Arras, Jansz, Josef Chromy Wines, Moorilla, Pipers Brook, Pirie Tasmania, Stefano Lubiana, Spring Vale

Mycket bra Prosecco: Boka Prosecco provning i Stockholm

ITALIENSKT BUBBELVIN

Mycket bra Prosecco: Boka Prosecco provning i Stockholm
Masottina Extra Dry, Rive di Ogliano, Conegliano- Valdobbiadene Prosecco Superiore
Perlage, Animae Brut, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Villa Sandi, Vigna la Rivetta Brut, Valdobbiadene Superiore di Cartizze NV
Bisol, Vigneti del Fol Extra Dry, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Merotto, Cuvée del Fondatore, Rive di Col San Mart ino, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Malibran, Cinquegrammi, Credamora Superiore, Valdobbiadene
Provat Col Fóndo Prosecco ?
Prosecco är gjort på gleradruvor (till minst 85% av blandningen),+ Verdiso, Perera och Bianchetta Trevigiana; dessa tre sista är traditionella varianter från vinregionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia i norra Italien. Vinerna görs antingen som Prosecco DOC, Valdobbiadene DOCG eller Asolani DOCG. Sen finns ett stilla vin: Prosecco Fermo
Till skillnad från champagne så görs majoriteten av prosecco med den så kallade tank- eller charmatmetoden, lokalt kallad för för martinotti-metoden. Metoden innebär att den andra jäsningen sker i ståltankar i ställ för på flaska. Riktigt billig prosecco kan också vara gjord med tillsatt kolsyra. Utöver detta finns de som gör dem med traditionell metod TM, “rifermentazione” - andra jäsningen i flaskan men det är bara 1% av all prosecco.

casa-coste-piane-sur-lie-frizzante-prosecco-di-valdobbiadene-docg-veneto-italy-10489596.jpg

Sen finns Col Fondo. Den har i motsats till den mer välbekanta, filtrerade Proseccon mindre sötma.. den jäser andra gången på flaskan men till skillnad från Champagne finns det ingen “disgorgement”. Det resulterande vinet blir grumligt och har en speciell smak, jämn syrlig doft och smak, sediment av döda jästceller på botten av flaskan. Bitter, långvarig eftersmak. Col Fondo Prosecco viner är frizzante snarare än spumante. Prosecco håller tre atmosfärers tryck - champagne ca 6 atm.
Prosecco är i regel mer fruktiga i smaken, ofta med en ton av päron, gröna äpple, solmogen citrus och gula blommor. De ska också ha fräschör och en fin inte så stickande syra. De är vanligt att det finns en liten dallrande sötma i vinerna. Enklare och billigare prosecco tenderar dock att bli lite för söta och få en smak som inte är helt olik billigt fruktgodis..
Prova naturvinerna: Casa Coste Piane, Cristian De Lucchi, Gatti Lorenzo, Costadila, Frozza och Bele casel.

DOCG, DOCG Rive, DOCG di Cartizze läs mer, lär mer!  Vino in Villa
Pga Stystembolagets regler finns de ej i Sverige

Nya trender i Italien; Pignoletto viner som till 80% är frizzante, snarare än spumante…naturvin gjort med Martinotti metod från trakten av Bologna i Emilia-Romagna. Ska utmana Proseccon…verkar inte troligt men man vet…..!

champagne_bubblor.gif

Franciacorta-Satèn

Italiens mousserande vinFranciacorta är Italiens svar på champagne och är Italiens främsta bubbel.
Franciacorta fick den eftertraktade beteckningen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) 1995. Området ligger i Lombardiet, öster om Milano och norr om Verona . Franciacortas unika bidrag till mousserande världen är Satèn.
Det finns också många stilar av Franciacorta. Förutom de vanliga Cuvéerna (eller blandade) vinerna av Chardonnay, Pinot Nero och ibland Pinot Bianco, finns också en Rosé-stil (minst 35% Pinot Nero) och Franciacorta Satèn, varigenom vinet är vinified Brut och produceras med tryck av 4,5-5 atmosfärer. Slutligen finns det också Blanc de Blanc-stil viner som helt är baserade på Chardonnay.
Sockernivån varierar från Pas dosé (under 3 g / l) till Demi-sec (mellan 33-50 g / l), även om Millesimato-årgångsviner måste vara Extra Dry eller Dry (17 g / l eller mindre) och Riserva-viner måste vara Brut eller torrare (12g /l eller mindre).
Mattia Vezzola; filosof, delägare och vinproducent i Bellavista-vingården, är skaparen av Satèn som har en atmosfärs mindre tryck, vilket resulterar i en mjuk, silkeslen munkänsla. Det taktila uttrycket av 4,5 atmosfärstryck (jämfört med 5-6 för mousserande viner) uppnås genom att tillsätta mindre socker under "likör de tirage" / dosering. De lägre nivåerna av socker 18-20 (mot 24 g/l för Champagne) ger mindre alkohol och mindre CO2 vid sekundära fermenteringen, vilket resulterar i lägre tryck.

Reglerna för Franciacorta: Regionens engagemang för kvalitet är krävande; producenterna måste låta sina viner åldras i minst 18 månader innan jästcellerna tas bort. För Millesimato (vintage) viner går det kravet upp till 30 månader och Riserva hela 60 månader
.Hållbarhet: Franciacortas engagemang för hållbarhet är lovvärt. Av 117 tillverkare är 37 redan organisk certifierade , inklusive en bio-dynamisk producent - 1701 Franciacorta. Det ambitiösa målet är att bli 100% certifierat de närmaste 5-6 åren. Nu är det ganska utmanande företag, med tanke på att det tar minst tre år att konvertera. Franciacorta Barone Pizzini, den var första ekologiska vingården 2002 i Franciacorta. Genom en kombination av ekologiskt jordbruk och sval klimatfrukt uppnår vinerna i denna anmärkningsvärda vingård en balans och renhet av högsta kaliber.

Bara Moet Chandons champagnehus producerar ca 30 miljoner NV flaskor årligen, medan hela regionen Franciacortas årliga produktion uppgick till ca. 18 miljoner flaskor. Vem skulle du välja?? / Peter Satèn

Divinity - Franciacortas svar på Ace of Spades: Divinity

Non-Dosaggio (Pas dosé) Franciacorta

Uberti non Dosato Sublimis (Magnum)
En ren Chardonnay Franciacorta, med högar av bränt krut, citrus dofter och frisk, fin, kraftig frukt på gommen. Intensiv, lång och imponerande.
Ca'del Bosco Cuvée Annamaria Clementi (Magnum)
En blandning av 55 procent Chardonnay, Franciacortas mest ikoniska cuvée i magnum är så komplett och skrikerfiness att någon ytterligare beskrivning är överflödig 25 procent Pinot Bianco och 20 procent Pinot Nero,: bara luta dig tillbaka och njut!
Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Noll
Denna Francia-blandning av 70 procent Chardonnay och 30 procent Pinot Nero är så bedrägligt enkelt och gott att dricka att du skulle bli förlåtna för att ha underlåtit att inse vad ett fint vin är det.
Il Mosnel Rosé Pas Dose’ Parosé
En 70 procent Pinot Nero och 30 procent Chardonnay från Franciacorta, har denna utsökta rosé en elegant blek-persika färg med brons reflektioner, härlig fin frukt, med en hopplöst lång och rak finish.
Lo Sparviere Extra Brut Millesimato
Inte bara extra brut Brut Nature, men restsockret i denna rena Chardonnay Franciacorta blanc de blancs är ett gram lägre än vissa Zero Dosering Franciacorta. Av alla rostade mousserande viner som rekommenderas här, har detta överlägset största finess. Ett härlig vin.
Barone Pizzini NV. Ferghettina Brut NV.
Franciacortas svar på Ace of Spades: Divinity Golden Vintage Brut, 60% Pinot noir 40% Chardonnay-Divinity Supreme Rosè, 85% Pinot Noir 15% Chardonnay-Divinity Supreme Brut, 20% Pinot Noir 20% Pinot Blanc 60% Chardonnay . Pris runt 1500 kr

Italien: Först kom Asti och Franciacorta sen Prosecco; nu är det dags för Metodo Classico mousserande vin.

cartina_produzione.jpg

För tjugo år sedan var prosecco knappt en blip på radaren av italienskt mousserande vin. Det fanns då bara det ursprungliga mousserande vinet i Italien- Asti Spumante. Martini & Rossi gjorde  reklamkampanjer och sålde stora mängder av det söta mousserande vinet, gjorda med moscato-druvan och blev den perfekta partnern till fruktdesserter. Asti fick  sin DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, den högsta kvalitetsbeteckningen för italienska viner) redan 1993, jämfört med 1995 för Franciacorta från Lombardiet och 2010 för Prosecco. Hur saker förändras.... Idag är Prosecco världens största mousserande vin försäljningsmässigt, med drygt en halv miljard flaskor sålda förra året och på kurs att dubbla det igen inom det närmaste decenniet. Försäljningen av Asti idag är 80 miljoner flaskor jämfört med 150 miljoner för ett decennium sedan. Försäljningen har fallit med 30 procent under de senaste tre åren. Asti-vinerna har misslyckats med att utvecklas på samma sätt som Prosecco gjorde.
Prosecco har fokuserat världens uppmärksamhet på italiensk framgång med mousserande vin. Mousserande vinproduktion är också en av traditionerna även i Piemonte. Piemonte var nyligen den första italienska vinregionen att få Unesco World Heritage erkännande för sitt landskaps skönhet, och dess barolo och barbaresco viner är bland de mest eftersökta röda i världen.
Asti, som en gång kallades den fattige mannens champagne, genomgår sin egen makeover, släpper nu Spumante från sitt namn och inför nya regler som tillåter en torrare stil, kallad Asti secco (ja, "secco" i Prosecco betyder torr) för att möta dagens smak för skarpare, renare viner. En bra flaska Asti erbjuder nu smaker av perfekt mogna persikor och aprikoser, snarare än de mycket söta stilarna för 20 år sedan.
Men det finns en annan typ av mousserande vin som tillverkas i bergen i Piemonte som borde göra ännu mer intryck under de närmaste åren. Om du vill komma först leta efter mousserande viner med MT/MC-metodo classico-stilen. Producenter med  metodo classico mousserande viner under Alta Langa beteckningen använder huvudsakligen chardonnay och pinot nero druvor.
Detta innebär en andra jäsning i flaskan för att skapa bubblor (som champagne), till skillnad från Asti som gör hela jäsningsprocessen i tankar och fångar koldioxidbubblorna så fort det går in i flaskorna. Många av de bästa MC görs med DOCG Alta Langa-etiketten av producenter som Giulio Cocchi, Ettore Martini, Castello Banfi och Fontanafredda och nu även Cuvage.
Piemonte i allmänhet har en historia som går tillbaka åtminstone 200 år men har alltid producerat endast små mängder och aldrig gjort så stort avtryck som det borde ha kunnat göra....

Söthetsgrader hos italienskt bubbel
Brut natural, Dosaggio zero: 0-3 gram/liter restsocker
Extra-Brut, Very Dry; 0-6 gram/liter restsocker
Brut,Dry; 0-12 gram/liter restsocker
Extra Secco, Extra-Dry, Off-dry; 12-17gram/liter restsocker
Semi-Secco, Off-dry; 17-32 gram/liter restsocker
Abbocato; 32-50 gram/liter restsocker
Amabile, Dolce; mer än 50 gram/liter restsocker

OM CAVA

Cava-first.jpg

Ny Cavaklassificeringen - Cava de Paraje Calificado -
Cava med klassificerad växtplats

Bättre cava ska sätta ut en speciell märkning på etiketten. Cava-producenternas styrande organ har nämligen godkänt en ny klassificering som kallas Paraje Calificado eller Qualified Single Estate Cava och de första flaskorna lär komma 2017-18.
Reglerna för denna nya klassificering kommer att omfatta produktionsmetoder, klimat och jordmån och en minsta lagringstid på jästfällningen på 36 månader precis som bättre champagne. Man uppskattar antalet blivande Cava PC till 1,5 miljoner flaskor vilket motsvarar 1,2 % av den totala antalet flaskor. Cavor görs med den traditionella metoden, alltså med en andra jäsning i flaskan.  Lagringstiden på fällningen är viktigt för att få komplexitet på vinet. 250 miljoner flaskor görs i Spanien men bara 30 miljoner är av premium Cava kategorin.
Några bättre cavatillverkare: Gramona, Juvé & Camps, Cavas Recaredo och Casa Sala, Torelló, Cava de Paraje Calificado.

Clàssic Penedès är ett mousserande vin från Katalonien i norra Spanien sedan 2014. Mousserande vin har gjorts under beteckningen DO Penedès under en längre tid. Men 2014 reviderades reglerna och det lanserades som en ny beteckning under sitt nya namn. Ett av de nya kraven är att vinerna måste certifieras som organiskt. Druvorna är lokala Xarello, Macabeu och Parellada, och detta är alltså världens första appellation som är 100% organisk.

QUALIFIED ESTATE / COMPANY/ CAVA DE PARAJE CALIFICADO
    VINYES DE CAN MARTI / TORELLÓ / GRAN TORELLÓ and 225
    TURÓ D’EN MOTA / RECAREDO/  TURÓ D’EN MOTA
    SERRALL DEL VELL / RECAREDO / SERRAL DEL VELL
    VALLCIRERA / ALTA ALELLA / MIRGIN
    LA CAPELLA / JUVE & CAMPS / LA CAPELLA
    CAN SALA AGRÍCOLA / CASA SALA/  CASA SALA
    LA PLETA / CODORNIU / LA PLETA
    EL TROS NOU / CODORNIU / EL TROS NOU
    LA FIDEUERA / CODORNIU / LA FIDEUERA
    CAN PRATS / VINS EL CEP / CLAROR
    FONT DE JUI / GRAMONA / ENOTECA, CELLER BATLLE, III LUSTROS
    TERROJA / SABATÉ I COCA / SABATÉ I COCA RESERVA FAMILIAR
Några bra ställen att pimpla Cava i Barcelona!
Xampañería Can Paxiano, La Vinya del Senyor, La Deliciosa, El Rincón Del Cava, Monvínic

Buabblande Donald Trump

Buabblande Donald Trump

Trump Fizz drink - Combover

Trump Fizz drink - Combover

Donald Trump champagne

The american dream - cola + champagne…dock inte coke!!

The american dream - cola + champagne…dock inte coke!!

champagne hemlighet

Lite om amerikanskt bubbel…
2016:
Trumps vingård behöver mexikanska lantarbetare:: Trump Vineyard Estates har ansökt om visum för sex säsongsarbetare, i hopp om att få underbetalda mexikaner för jobb med beskärning av vinrankor.
År 2011 köpte den beryktade mr Donald Trump, sedemera president, själv en 1300-hektar stor vingård (som sonen Eric nu äger). Den ligger bara ett par km. från vinälskaren president Thomas Jefferson berömda hem Monticello i Virginia.
Bland annat gör man bubbel - Méthode Champenoise Sparkling Blanc de Blanc, (borde stå méthode traditionnelle) ... med franska ord på etiketten....American Fizzz! - Make America great again! Donald dricker inte själv (nästan bara Cola light) men säger att de är bäst/eller lika som väldens bästa..
De är väldigt tunna - amerikansk smak - och lättdruckna enligt kännare.
Ej testad av oss...
En triumf eller ett debacel?
Det mest sålda mousserande vinet
i USA är en ”champagne” med namn André och som ägs av E&J Gallo. Det får kalla sig ”California eller American Champagne” som det står på etiketten. "André: Onaturlig doft och smak av smutsig äppelvinäger" (enl. amerikanskt smakomdöme). På 1800-talet döpte man några rukel som låg nära Great Western Winery i N.Y State till Rheims för att kunna skriva det på etiketten. se bild t.h. För några år sedan blev det dock förbjudet för vinproducenter i USA att kalla sina mousserande viner för något med ”champagne”. Förbudet ansågs som en viktoria för "the frogs" men egentligen är det inget värt då undantagna från förbudet är producenter som före 2006 använde ordet Champagne.
Dessutom är André en CHARMAT - metod bubbel/Sick !
Andra usla "champagner" från over there: Almondage, Cook's, J. Roget, Korbel med flera.
Men efter tolv årtionden av internationella fördrag och handelsförhandlingar återstår exakt ett halvt dussin udda länder som vägrar att acceptera Champagnes AOC - Le Champagnes födelseplats. De kan "lagligt" producera billigare versioner och som rider snålskjuts på det berömda originalets namn och de sex udda är länderna är:
Argentina, Kazakstan, Ukraina, Vitryssland, Ryssland och USA - of course.
Bättre bubbel härifrån är Roederer Estate l'Ermitage Brut från Anderson Vally, Kalifornien och Caraccioli Cellar,s Santa Lucia Highlands. Annars är amerikansk fake-champagne bra att sabrera eller spruta..för effektens skull! Många länder i Asien och Sydamerika producerar “Champagnesoda”..men fransmännen verkar inte bry sig då..är för låg nivå!

  1. Bara för att etiketten säger Champagne betyder inte att det kommer från Frankrike. Äkta Champagne kommer att ha ursprungslandet på etiketten, och ursprungslandet ska aldrig vara Kalifornien, Niagara, N.Y., Ryssland.. ( i N.Y. state anlade man en plats med namnet Rheims för att kunna skriva ut det på etiketten) eller någon annan plats än Frankrike. (Finns dock minst tjugotalet platser med namnet runt jorden men de får ej använda sig av "champagne"..inte på vin i alla fall)
    2. Många regioner runt om i världen producerar också kvalitetsmousserande viner som Franciacorta och Prosecco från Italien, Cava från Spanien, British Fizz och högkvalitativa mousserande viner från Sydafrika CC, Australien, NZ och ibland USA. Men bara mousserande viner från La Champagne i Frankrike, betraktas som den sanna Champagnen.
    3. En flaska äkta champagne kommer alltid att ha producentens namn och adress på etiketten, inklusive namnet på staden eller byn. Det finns cirka 400 byar där Champagne kan produceras.
    4. Varje champagneflaska har en professionell registreringskod. De flesta flaskor äkta Champagne har antingen bokstäverna NM, CM eller RM i etikettets nedre del eller på baksidan för att visa på olika produktionssätt. Ibland kan du hitta andra symboler på etiketten som RC, SR, ND eller MA. Det här är klassificeringar för andra typer av producenter i Champagne mest gjorda för beställd produktion.

champ_churchill.gif
champagne_auktion

En Pol Roger 1914 såldes nyligen på Bonhams auktionshus i London. Priset för buteljen slutade på 5,640 pund. Flaskan har förvarats i Pol Roger´s källare under de 100 åren.
Årgången ses som en av de främsta även om det var väldigt nära att den inte blev något vin alls eftersom tyskarna vid den här tidpunkten hade tagit över Eperney. Alla vapenföra män hade kallats in så de som skördade druvorna var de hemmavarande kvinnorna och barnen. En del av druvorna till vinet skördades tidigare än vanligt eftersom Maurice & Georges Roger trodde på ännu en tysk offensiv, varför basvinet fick en riktigt hög syra vilket ökade vinets livslängd.
Det sägs att årgången var Sir Winston Churchills favorit.
Citat från Sir Winston: "A single glass (28cl.) of Champagne imparts a feeling of exhilaration. The nerves are braced: the imagination is agreeably stirred; the wits become more nimble. - A full bottle 70 cl. produces the opposite effect." För hans skull infördes flaskstorleken "Imperial Pint!  på 56.8 cl, lagom för två personer men sedan 1973 förbjuden enligt EU. Någon har räknat att WC drack ca. 42.566 flaskor bubbel under sitt liv mellan 1908 och 1965 - slå det! Dessutom drack han ofta bubblet ur en silver mugg/sejdel!
Ett annat WC citat; " I must have a tumbler of sherry in my room before breakfast, a couple of glasses of Johnnie Walker Scotch and Soda ( “the Papa’s Cocktail”, och han gillade att kickstarta dagen med vad han kallade "mitt munvatten" - en svag grogg på soda och whisky) before lunch". “I only have time for one drink after work” ( the Churchill cocktail ). " Must have Champagne PR before dinner and a 90-year-old Hine cognac before I go to sleep at night ( på ålderns höst: cognac l’Hertier de Jean Fremicourt.)" Han drack också “champagne at all meals & buckets of claret and soda in between"  - My religion prescribes as an absolute sacred ritual; smoking cigars and drinking alcohol before, after and if need be, during all meals and the intervals between them.” - The four essentials of life for WC were: “Hot baths, cold champagne, new peas and old cognac” En sann alkoholistsnob!

“One holds a bottle of red wine by the neck, a woman by the waist, and a bottle of Champagne by the derriere.” - Mark Twain

Champagne, if you are seeking the truth, is better than a lie detector. It encourages a man to be expansive, even reckless, while lie detectors are only a challenge to tell lies successfully - Graham Greene

prova Bara champagne

Paul Bara i Bouzy. Den enda rosén bland Special Club görs av Paul Bara. Denna producent i den berömda Grand Crubyn är ett exempel på vilken god kvalitetsnivå som kan uppnås med kompromisslös ambition. Dottern Chantal sköter numera verksamheten med 11 ha odlingar med lågavkastande 35-åriga stockar. Endast tête de cuvée används, ingen malolaktisk jäsning, lång lagring på flaska på jästfällning och sockerdosage 8 g/l ger fin komplexitet. Paul Bara Special Club Rosé 2009 är komponerad med 75 % Pinot Noir och 25 % Chardonnay där druvorna jästs till vitt vin och sedan tillsats med 8 % Bouzy Rouge, det berömda stilla rödvinet från byn. Comtesse Marie de France 2004 Grand Cru Blanc de Noir är familjens prestigecuvée som bara görs riktigt bra år och i mycket begränsad upplaga med dosage på 6,5 g/l. Den är mycket eftertraktad och finns på listan över ”100 champagner du bör dricka innan du dör”.

Timo Räisänen – Champagne & Cigars
”I just found out my cousin may not make it and the days they sure look grey
I just realised you walked out for freedom, will I even make it through the day?

Well it's been a shit year this far, so let's just wait a while before champagne and cigars

You just realised you gave up for nothing and the candle we once lit went up in smoke
And the feeling hell is breaking loose, well it's a feeling that you girl, you provoked

It's been a shit year this far, the pain and self-loathing far too hard
It's really been a shit year this far, my spirits too low for champagne and cigars ...”

Efter några försök har Veuve Clicquot bestämt sig för att testa champagnelagring i vatten . Det sker utanför Silverskär på Åland. Buteljerna ligger i en stålbur som sänks till ca 20 famnars djup samma djup som den funna vrak-champagnen dvs det blir då samma tryck som finns i en champagneflaska. Veuve Clicquot kallar havslagringen för the "Aland Vault". Buren är fylld med NV Yellow Label (hel- och magnumflaskor), Vintage Rosé 2004 samt ett antal halvtorra champagner.
WILD SVENSK CHAMPAGNE - Lässt die Korken knallen! Let the cork fly!

/ Jop - Monsieur Bulles - Champagneexpert juli - 19

Man blir minst 1/3 mer berusad av champagne! "Bubblorna stöter mot magmunnen, och den öppnas lättare och då kan mer av drycken gå ner snabbare och det möjliggör även en snabbare absorption i tunntarmen. Både magen och tunntarmen i slutändan får en större mängd alkohol snabbare."  Dom Perignon: Namnet P2 ersätter benämningen Oenothéque. Namnet Oenothéque kommer hädanefter endast referera till platsen på vinhusets lagringsplats. Bokstaven P i P2 står för Plenitude och syftar på vinets andra (12 -15 års) (och tredje- 30 år) stadier av utveckling mot fullkomlighet.

Man blir minst 1/3 mer berusad av champagne! "Bubblorna stöter mot magmunnen, och den öppnas lättare och då kan mer av drycken gå ner snabbare och det möjliggör även en snabbare absorption i tunntarmen. Både magen och tunntarmen i slutändan får en större mängd alkohol snabbare."

Dom Perignon: Namnet P2 ersätter benämningen Oenothéque. Namnet Oenothéque kommer hädanefter endast referera till platsen på vinhusets lagringsplats. Bokstaven P i P2 står för Plenitude och syftar på vinets andra (12 -15 års) (och tredje- 30 år) stadier av utveckling mot fullkomlighet.

Tips på bättre champagne drinkar/cocktails och några sämre:

champagne_ retafia
Det är 87 kalorier i ett glas Champagne BRUT uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein. DOUX har ca. 100 kcal mer!

Det är 87 kalorier i ett glas Champagne BRUT uppdelat på: 0% fett, 97% kolhydrater, 3% protein. DOUX har ca. 100 kcal mer!

Barbotage: Ta Cognac VSOP och Grand Marnier rouge och häll i ett flûte-glas och fyll på med rosébubbel.
Bellini: Andra alternativ är Bellini, där man bottnar ett champagneglas med aprikospure och fyller upp med söt (sec) champagne. Kan spetsas med lite hallonpure!
Annars prova den hos Da Danieli
Blanc-cassis (Kir): Bubbel/vin med 3 cl crème de cassis (svartavinbär),
Blanc de mûre (björnbär): i stället för Cassis
Kir Impérial - med hallon likör. Kan toppas med respektive bär!
Royal Baggus: 2 cl Cognac Frapin, 1-2 cl koncentrerad flädersaft och 3 cl Sauternes vin som toppas med champagne blanc de blanc i en flûte och sen lite fläderblommor på topp - fantastico!
Golden Millennium: Lägg bladguld i botten på en flûte, sedan 3 cl Licor 43 och fyll upp med bubbel helst Armand de Brignac Brut Gold.
Grand Chambord Fizz: 2 cl Mörk Hallon likör, 2 cl Frapin XO, fyll upp en flûte med Langlois Crémant de Loire, Brut Rosé och dekorera med hallon/björnbär (ev. kan lite Amaretto tillsättas)
Serendipity ("pleasant surprise"): Krossade myntablad, 2 cl äppelkoncentrat, 2 cl Calvados Pays d´Auge 12 ans, 4 cl Champagne Brut..eller Crémant.
Mustique Pirate: 3 cl Passionfrukt juice, 2 cl Orange Curacao likör, 2 cl Martinique (JM) eller Haiti rom, Champagne blanc de noir.
Rata Fiat: 5 cl vit druvjuice,  2-3 cl Marc de Champagne, (kan spädas med bubbel om man vill och smaksättas med ananasjuice, Crème de Framboise eller Crème de Mûre). Servera med melon, blå mögelost och/eller foie gras. Allt är ratificerat!
J’aime Paris 3.0: Päronpure, vanilj likör, rabarbersirop, Champagne efter behag.
Marquis de Sade den gudomliga drinken ...om du vågar - den ultimata libertin cocktailen.  2 cl Merlotvin,  2 cl apelsinjuice,  2 cl Grand Marnier,  champagne efter behag. Blanda ihop Merlot, apelsinjuice och Grand Marnier, toppa med champagne.
Death in the Afternoon var en av Ernest Hemingways favoriter..en simpel men fantasistimulerande drink med 4 cl Absinthe Vieux Pontarlier (eller Valkyria, Grön opal) och champagne Charles Heidsieck efter behag eller "tills den når rätt opalescenta mjölkaktighet", garneras med helt björnbär helst..annars citron eller lime.
Black velvet Champagne och Guinness på topp - de ska inte blandas - med lika delar av var sort. Skapad på Brooks´s Gentlemen's Club till prins Alberts ära när han gick bort för tidigt 1861.
I drink to make other people more interesting - Ernest Hemingway.

Golden Millennium

Golden Millennium

En annorlunda drink för fetischister: The Tallulah shoe drink!
2 cl shochu - 25%, 2 cl jasmine pearl te, 1 cl Cinzano bianco, 0,5 cl geranium essence,
fyll upp med brut champagne.

Grand tastico: 2 cl Durian juice - kanske utspädd med lite coccosvatten, 2 cl Lychee juice, 2 cl Golden Phraya rom och Gula Änkan BRUT efter behag..mind blowing !  Serveras med en Snö Mooncake med Champagne tryffel-ganache eller Mooncake med durian;  月饼
Alla drinkar måste anpassas efter den som ska dricka den...så mängderna måste kanske modifieras men undvik citrusfrukter, för starkt smakande ingredienser och billig ENKEL sprit som vodka, gin, vit Bacardi m.fl...håll alla ingredienser så naturliga som möjligt när ni gör champagnedrinkar...annars ta Prosecco!

Champagne barer i top i Paris:

Le Dokhan’s Bar – 117 rue de Lauriston, 16 arrondissement
Le Baudelaire – 6-8 rue Duphot, 1 arrondissement
Bar 8/MOH – 251 rue Saint-Honoré, 1 arrondissement
Bar à Bulles i Galeries Lafayette - Boulevard Haussmann,
9 arrondissement
Bar Vendôme/Ritz -  15 Place Vendôme, 8 arrondissement
Le Bar/Plaza Athénée - 25 Avenue Montaigne, 8 arrondissement
Les Ambassadeurs/Hôtel de Crillon - 10 Place de la Concorde, 8 arrondissement
Le Bar i L’hotel - 13 Rue Des Beaux-Arts, 7 arrondissement
Bubble Bar i Hotel du Collectionneur - 51 – 57, rue de Courcelles,
8 arrondissement
Flûte Etoile - 19 rue de l'Etoile, 17 arrondissement
Pershing Hall lounge bar - 49 Rue Pierre Charron,  8 arrondissement
La Grande Dame - i Hotel Sezz, 6 Avenue Frémiet, 16:e arrondissement
nära Eiffel tornet ....OBS: Varning - sponsrad bar!
Le Bar à Huitres - 33 Bd Beaumarchais, 17 arrondissement
Paris Museum of Wine
Canard et Champagne - 57 passage des Panoramas, 75002 Paris 2:a arrondissement
Dacouar - 6 rue Suger, 6e arrondissement

Les-Ambassadeurs_Degas_038.jpg

Bo på det ultimata bubbel stället i Paris:
Hotel Les Bulles de Paris ca.1700 kr/natt

Ritz hotel, Bar-Hemingway

Ritz hotel, Bar-Hemingway

Le Dokhans Paris

Le Dokhans Paris

Shoppa le champagne i Reims en La Champagne:

La Cave Colbert, Le Vintage, Cave des Sacres, La Vinocave, Trésors de Champagne
och i Epernay: Cave Salvatori, C Comme Champagne, Grands Vins de France
I Paris: Des bulles sinon rien, Dilettantes, La Dernière Goutte, Les Caves Augé,

Champagne barer i top i London:

Beaufort Bar - i The Savoy Hotel
Searcys - på St Pancras station
Texture bar - på 34 Portman Square
The Connaught Bar och Champagne room - i Mayfair
Bar Américain - på 20 Sherwood Street
Artesian - i The Langham Hotel
The Leopard Bar - The Montague on the Gardens
Kettner´s 29 Romilly Street
Vertigo 42 - Level 42, Tower 42, 25 Old Broad Street

På andra håll:

LE CHAMPAGNE BAR - Stockholm ????
Champagnebaren Södra Teatern - Södermalm
Cadier Bar - Södra Blasieholmshamnen
Orangeriet - Proseccobaren
Bagguskällaren - Gamla stan

Feinschmeckerbar - KaDeWe 6:e våningen, Berlin
The Liberate - Berlin
Austernbar - Galeries Lafayette, Berlin

The Champagne Bar - i Grand Hyatt Hotel, Hong Kong
Champagne Gallery - i Hullett House Hong Kong
The Champagne Bar - i Mira Moon Hotel,  Hong Kong
Cabana - Lobby A Rooftop,  Hong Kong
L’Atelier de Joel Robuchon - Shop 315, Landmark Atrium,  Hong Kong

1-Altitude - 1 Raffles Place, Singapore
Dolce Vita - i Mandarin Oriental, Singapore
The Town - i The Fullerton Hotel, Singapore
Billiard Room -  i Raffles Hotel,  Singapore

Balthazar - D'Angleterre, Copenhagen
Nimb Bar - Copenhagen
Chez Dominique - Helsingfors
One Tiny Champagne Bar hos
Stockmann’s Department Store Helsingfors
Champagneria - Oslo
Champagneria Bodega - Oslo
Bar'Deaux - Oslo

La Champagnerie - Bar à sabrage, Montreal
Sabrage Bar 21 - Auckland, New Zealand
Sabrage bar - Rijeka, Croatia
Lär dig sabrera rätt!

 
Prova champagne - Tips - Test - Bubbel - Guide
 
The Leopard Bar

The Leopard Bar

Vertigo London

Vertigo London

Kettner´s

Kettner´s

Cabana - Lobby A Rooftop, Hong Kong

Cabana - Lobby A Rooftop, Hong Kong

Champagne Bar, Grand Hyatt Hong Kong

I USA kan ni överallt (utom på finare ställen) dricka deras "American Champagne eller California Champagne". Medvetna förfalskningar som bara amerikaner kan göra utan att straffas!!

Billigaste destinationerna för en flaska champagne på krog i pund räknat 2018
Tallinn, Estonia - £20.18
Barcelona, Spain - £24.22
London, England - £28.95
Paris, France - £31.40
Brugge, Belgium - £32.29
Ibiza, Spain - £32.29
Krakow, Poland - £39.56
Palma, Spain - £39.56
Berlin, Germany - £41.98
Marbella, Spain - £48.36

"Champagne without pain is like drinking prosecco.”

"My only regret in life is that I haven´t drunk enough Champagne".  Monsieur Champagne - Champagneexpert - Monsieur Bulles

kändis skumpa!

Tips på testad champagne, champagne sabel , champagnevisp, Nyårstips på god champagne, frukost, brunch, möhippa, champagnecocktails, champagnekung, Champagne Spray Party, Champagne war. Boka Champagne resa, La Voile Rouge, champagneflaskor, bubbel tips: 2019, shoppa, barer, Presentkort champagneprovning ! Nyheter! PC Champagne Club

Mr Champange

Mr Champange

champagne snob provar i Gamla stan
Lär dig sabera i Stockholm

www.kwvin.se

champagne ice bucket - ishink xxl
Korkad Marilyn

Korkad Marilyn

Att sätta champagne i kylen med en sked i och den kommer att förbli bubblig - är en myt...bara kyleffekten i kylskåpet gör koldioxiden mer löslig och då stannar den lättare kvar i vinet. Sked är helt , tyvärr, överflödigt.

James Bond I:es favvo - Tattinger

James Bond I:es favvo - Tattinger

Film champagne

Film champagne

The Night They Invented Champagne

The Night They Invented Champagne

Champagne Charlie - George Leybourne

Champagne Charlie - George Leybourne

lagarfeld_domperignon.jpg
Blanc de Blanc himmelskt gott i Gamla stan
mousserande vin - Bubbeltoppen på Svenska Systembolaget
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant
cremant

....men Cramant!

Viva il vino spumeggiante

En ros vid namn champagne!

En ros vid namn champagne!

Lär om bubbel i California ...

Lär om bubbel i California ...

Champagneguide - Nyårstips - Proseccoprovning - Cavaprovning - Champagnenyheter - Prova champagne - Tips - Test - Bubbel - Top skumpa - Guide - Champagne finest - Viva il vino spumeggiante! - De Salubri Potu Dissertatio
— Mr Champagne