Så här går tillverkning av "le champagne" till..även ekologisk odling och tillverkning!

Regionen Champagne är indelat i fyra departement: Ardennerna, Marne, Aube och Haute Marne
Vindistriktet Champagne ligger 150 km nordöst om Paris i floden Marnes dalgång.
Området ligger i den norra ytterkanten av de rödvinsodlingsbara latituderna, mellan 49 och 50 breddgraden N. De två huvudorterna är Reims och Épernay och så finns 319 små byar i Champagne-distriktet.

Vinregionen blev geografisk avgränsad mellan 1908 och 1919. Regionen täcker ca. 35,000 hektar mark, vilken nästan är helt uppodlad. Ca. 75% faller inom départementet Marne, 17% i Aube och resterande 8% är delat mellan Aisne och Seine-et-Marne.

13% av vingårdarna ägs av de stora champagnehusen. Resten är uppdelade mellan ca 16,000 odlare, vilken i genomsnitt äger mindre än 1 ha mark var.

cramant.jpg

Fakta om druvorna i Champagne.

Druvorna i Champagne är Pinot Noir (38%), Chardonnay (29%) och Pinot Meunier (32%). Man talar även om  mindre kända druvor som är tillåtna: Arbanne, Petit meslier, Pinot blanc, Pinot gris: utgör bara 0,05 % och som fortfarande odlas av några vinbönder!

pinot noir

Pinot Noir / Pinot Moret-386
Blå druva med vit druvsaft som ger ett generöst vin med kraft, som tål att lagras. Dominerar i områdena Montagne de Reims och l’Aube. Pinot Noir ger vin med kropp och en doft påminnande om röda äpplen, jordgubbar, lingon och hallon.. Aromerna liknar den som finns hos bourgogneviner. I Montagne de Reims odlas mesta Pinot Noir på de nordliga till nordostliga slutningarna. Druvorna är smakrika och dessutom tanninrika, vilket gör dem viktiga när vinmakaren skall få bra struktur på sin cuvée. Områdets toppdruvor kommer bl a från grand crus-byarna Bouzy och Verzenay.

meunier

Pinot Meunier.
En blå druva med vit saft som ger mjukhet och fruktighet till vinet. Växer främst i La Vallée de la Marne. Pinot Meunier, som ofta orättvist anses som den sämre av de tre, har den mest speciella karaktären av de tre, med toner av svamp, exotiska frukter, karamell eller charkuterier. Den används ofta i standardchampagner för att ge ett mjukare och mer snabbmognande vin. PM är inte tillåten att odlas i vingårdar med högre klassificering än 95%. De bästa vingårdarna hittar man kring Grand Cru-byn Ay-Champagne.

chardonnay

Chardonnay.
Bra vit druva som växer i Côte des Blancs och ger vinet friskhet och elegans. Chardonnay har en mycket bra struktur och en doft som ofta påminner om valnötter, nougat, rostat bröd och smör. I distriktet Côte des Blancs är det Chardonnay som dominerar. Viner producerade från områdets druvor är friska, eleganta och strama med härlig smak av päron, mineral och nötter. Områdets bästa vingårdar hittar man mellan grand crus-byarna Avize, Cramant och le Mesnil-sur-Oger. Utanför dessa områden talar man också om Sézanne, ett mindre område ca 30 km söder om Vallée de la Marne och Aube, ett större område 90 km sydöst om huvudområdena.

Varje vinkännare känner till de tre huvuddruvorna Champagne - upprepa: "Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier." Och ändå finns det fler...!
Medan de tre kända sorterna är de mest planterade i regionen har Champagne AOC faktiskt sju druvor godkända för användning i den berömda bubblan. De andra godkända druvorna inkluderar Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris.

Champagnehuset Aubry är en intressant del av denna historia, och deras historia är hur jag först kom över denna information. Det verkar som att 1986, började ägarna, Philippe och Pierre Aubry, tänka på hur de kunde skapa ett speciellt vin för att fira sitt 200 års jubileum, som firades 1991. De fick idén att skapa ett vin som skulle reflektera de viner som gjordes i regionen på 1770-talet när verksamheten började.
Efter omfattande forskning upptäckte de att många av de druvor som odlades i Champagne-regionen vid den tiden var nästan bortglömda, och i vissa fall nåstan utrotade. De planterade Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris. Medan då de unga vinrankorna inte var mogna för att skörda för sitt bicentennial jubileeum började de skörda sina "glömda" druvor först 1993 och 1994 kunde skörda alla 7 druvsorter. Den cuvee de skapade 1994 heter "Le Nombre d'Or", vilket betyder "Det gyllene talet", som representerar de 7 tillåtna druvorna i Champagneområdet.

De andra druvorna…...
Arbane är en vit vindruvsort som historiskt planterades i Aube-regionen Champagne. De är nu väldigt sällsynta; dess planteringar i hela Frankrike utgör mindre än en hektar. Champagnehuset Moutard-Diligent gör en 100% Arbane champagne kallad Vieilles-Vignes samt en Cuvé 6 Cépages som inkluderar Arbanne samt Pinot Blanc och Petit Meslier.
Petit Meslier, en vit sort, är en nära släkting till Chardonnay, som är resultatet av ett korsning mellan Gouais Blanc (en av "föräldrarna" till Chardonnay) och Savagnin. Medan druvan är extremt sällsynt, brukar den vara planterad i Champagne på grund av dess förmåga att behålla en hel del syrlighet även i områdets varmare delar. Det tycks vara något växande intresse för druvan, eftersom planteringarna nyligen ökat från 4 till 20 hektar i Frankrike. Duval-Leroy gör ibland 1000 flaskor ren Petit M.
Pinot Blanc, en färgmutation av Pinot Noir, var historiskt allmänt odlad i både Bourgogne och Champagne. Den odlas i små mängder i Champagneområdet, där den kallas "Blanc Vrai".  Flera champagner  använder Pinot Blanc i blandningar, inklusive Champagne Tassins Brut Cuvée Elegance, som säger att den är gjord av 50% Chardonnay och Pinot Blanc, 50% Pinot Noir.
Pinot Gris är troligen född i Bourgogne och anses vara en färgmutation av Pinot Noir. Tillsammans med Pinot Noir spred sig den från Bourgogne och växte kraftigt i Champagne-regionen på 1800-talet. Till sist sjönk planteringen i Champagne som druvan har mycket låg avkastning och är opålitlig.
Drappier producerar en champagne som heter "Quattuor." Quattuor har Petit Meslier, tillsammans med Arbanne, Pinot Blanc (här kallad Blanc Vrai) och Chardonnay i lika stora mängder. Vinet beskrivs som fruktigt, blommigt och delikat, och är dedikerat till de glömda druvorna av champagne .

Fakta om odlingarna.
Den totala vinodlingsytan i området är f.n. ca 33,868 hektar, champagnehusen har 3 400 hektar odlarna äger 29 900 hektar. Rankorna är planterade med ett avstånd mellan 0,9 och 1,5 meter. Raderna får inte har en större bredd än 1,5 m. Man använder sig utav fyra olika beskärningsmetoder. För vingårdar med premier och grand cru-status så måste rankorna beskäras enligt taille chablis och taille cordon. Taille chablis, cordon och guyot är de system som är tillåtna för pinot noir och chardonnay i Champagne. Det finns ett system kallat vallée de la marne, men denna metod är enbart tillåten för Pinot meunier som har lägre klassificering än 90 procent. Druvorna skördas för hand och förs sedan till presshusen.
Ny miljöcertifiering i Champagne 2014. Runt 2000 hektar har redan fått denna nya certifiering som kallas ”Viticulture durable en Champagne”.
För att få denna måste man vidta 125 åtgärder enligt ett externt kontroll organ och erhåller då certifieringen "Hållbar vinodling i Champagne."
Det är mångasom tror mer på hållbart än på ekologisk odling. Ca. 500 hektar i Champagne har ekologisk certifiering av en total areal på runt
33 000 hektar. Hållbar vinodling betyder att man minskar på användandet av produkter som kan vara farliga för miljön och människor, men tillåter sig att i nödfall använda kemiska syntetiska produkter. Många odlare har andra certifieringar t.ex. Haute Valeur Environnementale etc.

Klassificering – Fakta.
I Champagne säljer de flesta odlare en del av sin skörd till de stora champagnehusen. Därför delar man upp växtplatserna för druvorna i så kallade crus.. Utifrån denna cru-skala beräknas druvpriserna varje år. De bästa växtplatserna producerar druvor som klassas som ”100 procent”. Verzenay, Bouzy och Ambonnay räknas till dessa 100-procentiga – Grand Cru. De som räknas som ”99-90 procent” får kallas Premier Cru (41 stycken byar) osv. Samtliga byar var klassificerade enligt en procentuell skala mellan 80-100%. Systemet kallas för Echelle des crus. Formellt avskaffades echelle des crus 2010.

Fakta om produktionen.
Cirka 1-2 procent är roséchampagne.
Finns två sätt att göra rosé - färgning med rött vin eller Saignée -"druvan blöder". I Champagne, ett förfarande för framställning rosé champagne i vilken färgen är härledd från macerationen på druvskalen.. En saignée tenderar att producera mörkare färg och fränare  aromer i sin ungdom. Förespråkarna för saignée metoden föredrar denna ofta för sin djärva fruktighet och dess naturligt uppnådda karaktär, som de ibland känner är mer äkta än att blanda rött och vitt vin tillsammans. Kritiker av saignée rosévin säga att det kan sakna "finess" samt att produktionen är oregelbunden, och man får inte ett likartat resultat från år till år. Vanligen innehåller en blandad rosé mellan 10-20 procent rött vin.
Resten är vit champagne; Cuvée, Blanc de blanc eller Blanc de noir En ytterst liten produktion av stilla rött och vitt vin.
Den sammanlagda produktionen är 2,5 miljoner hektoliter per år, vilket innebär 320.000.000 flaskor.
Champagnehusen (NM) 284 st , står för 219 miljoner flaskor som är 70% av försäljningen, kooperativen (CM) för 28 miljoner flaskor och odlarna(RM) för 72 miljoner flaskor. Vinodlingar ägda av négociant hus (NM) är 12% (3,167ha)
Vingårdar/odlingar som ägs av odlare är 88 % (29,910 ha).
Totalt antal vinodlare 19,000.
30,000 människor är verksamma i regionen.
110 större Champagnehus har ca. 6,000 anställda.
Det finns 146 kooperativ

Skördefakta.
Skörden startar oftast 100 dagar efter blomningen. Appellationstillhörighet ges endast vin som görs inom de stipulerade, fastställda värdena för maximalt skördeuttag per hektoliter för varje årgång. Beroende på årgång och förhållanden så hamnar dessa värden mellan 7,500 och 13,000 kg/hektar.

1. Pressningen är ett känsligt arbete; druvskalen får ju inte ge någon färg ifrån sig. Horisontala pressar används oftast men det är fortfarande vanligt att man ser de traditionella vertikala pressarna som utvecklades av Dom Pérignon. Bara 100 liter druvmust får extraheras från 160 kg skördade druvor. Den första pressningen ger den högts kvalitativa juicen, denna kallas tete – huvudet.
Den är rikast på socker, spårämnen och andra smakämnen. De bästa champagnerna görs enbart på denna cuvée. Cuvéen ger 80 liter juice från 160 kg frukt. Den andra pressningen kallas taille- svansen, ger 20 liter. Detta gör att i den traditionella 4000 kg pressen ger 2,050 liter cuvée och 500 liter taille. De första 50 literna av cuvéen destrueras. Resterande must får ej användas till Champagne, det går till destillering och kallas vin de rebèche som utgör grunden till Fine de Champagne. De fasta resterna gör man Marc de Champagne av.

2. Débourbage. Musten får vila och stabiliseras för att orenheter skall samlas på botten. En liten del SO2, svaveldioxid tillsätts. Här kan man också använde lite bentonit. Fasta partiklar (bourbes) avlägsnas.

3. Druvmusten får jäsa en första gång på tank eller i träkar. Här kan man även uppmuntra malolaktisk jäsning – omvandling av den hårdare äppelsyran till en mjukare mjölksyra – om man nu önskar.
Demi-muid: är en stor ektunna vanligtvis på 500 till 600-liter, i motsats till de vanliga faten - barrique på 205- 225-liter. Vissa champagnetillverkare föredrar denna större storlek som ger större förhållande mellan vin till trä. Ibland förvarar man sina viner på väldiga fat s.k. - Foudre.
Chaptalisation (valfritt): Tillsättning av socker till druvmusten är tillåtet i Champagne för att öka alkoholhalten i volymprocent med högst 2%.  I6.83g / l socker krävs för att ge en ökning med 1% volymprocent alkohol.
Druvmusten kan inte öka i volymen (med tillsats av socker) med mer än 1,12% för en 1% ökning i volymprocent alkohol.
Jästval (valfritt) jästen finns på druvskalen i vingården och har överförts under pressning till druvmusten. Olika jästsorter som finns i druvmusten kan kan renodlas och användas i vinificeringsprocessen, eller processen kan vara helt spontan.
Alkoholisk fermentering: Druvmustens jäsning stöds av närvaron av jäst som omvandlar sockret till alkohol. Basvinet är känt som Vin Clair i Champagne-regionen.
Malolaktisk fermentering: (valfritt) Malolaktisk jäsning omvandlar äppelsyra till mjölksyra. Denna process sker naturligt under våren när det varmare vädret aktiverar enzymerna som finns i vinet.  Mjölksyra är krämigare, så det kommer att ge mjukare egenskaper till den slutliga champagnen. Malolaktisk jäsning kan blockeras genom tillsats av en större mängd SO2 före vinification eller genom att reglera temperaturen hos de termostatstyrda facken. En nyligen introducerad teknik använder den naturliga värmen som alstras vid alkoholjäsning för att utföra malolaktisk jäsning samtidigt. Malolaktisk jäsning kan vara total, partiell eller blockerad/stängd.
Klarning: Basvinerna kan filtreras före tappning för att avlägsna resterande partiklar från vinningsförfarandena. Det mest naturliga filtret är tid. Under en lång tid kommer eventuella partiklar att deponeras.
Andra förtydligande tekniker är: perforerade filter, centrifugering och collage, som består av att passera ett protein genom vinet för att samla ihop svävande partiklar. Ett sista steg är kall behandling eller Kylstabilisering ( "passage à froid" ) för att eliminera eventuella tartrat-kristaller närvarande i basvinet. Avsiktlig kylning av ett bas vin innan buteljering, i syfte att fälla ut tartrat kristaller så att de inte bildas senare i flaskan är allmänt praktik i Champagne, som i andra delar av världen, men vissa producenter undviker det som de anser vara en onödig manipulation av vinet, och eventuella tartrat kristaller som kan förekomma i en flaska är helt ofarliga.

4. Assemblage. Det stilla vinet från olika växtplatser, druvsorter och årgångar blandas normalt till ”la cuvée”. Varje champagnehus har sin egen stil och därmed sitt eget hemliga recept för blandningen, och den största delen av skörden årgångsbetecknas inte. Det vanliga receptet ligger på 30-40 basviner i cuveen. Men det finns hus som Krug med upp mot ett 90-tal basviner.
Blandning: (valfritt)  Blandning är konsten att kombinera olika basviner av olika druvsorter från olika år och olika ställen för att skapa de önskade egenskaperna för framtida champagne.
En Blanc de Noirs Champagne kan vara en blandning av de två svarta druvsorterna som erkänns i AOC eller kan tillverkas av endast en av dem. Det kan också vara en blandning av olika år, eller från ett år.
En Blanc de Blancs Champagne kan vara en blandning av någon av de fyra vita druvsorterna som erkänns i AOC eller tillverkas av endast en av dem. Det kan också vara en blandning av olika år, eller från ett år.
En vintagechampagne kan vara en blandning av olika druvsorter eller en enda sort som ger alla viner från samma års skörd.
Andra blandningstekniker är Solera eller evig. Båda består av flera år och lägger till det nya årets basvin till de tidigare årens basviner i samma fat. Detta skapar en evig blandning av alla viner från tidigare år som kan användas förblandad. Solera konceptet kan hanteras separat; druvsort med druvsort, tomt med tomt etc., vilket skapar många små solerablandningar. Dessa kan sedan blandas i olika proportioner och blandningsmöjligheterna är oändliga.
En Champagne som är gjord av en typ av druva från en vingård och från ett års skörd har inte blivit blandad.
En Rosé eller Rosa Champagne kan antingen blandas eller "a saignée". För att blanda denna tillsätts en liten del rött vin till vitt basvin.
En Rosé Saignée Champagne får sin färg genom att lämna den vita druvmusten i kontakt med de svarta - mörka druvorna under en begränsad tid. Efter assemblage så klaras vinet. Här kan även en tredje omdragning ske.

assemblage.jpg

5. Liqueur (likör) de tirage. När cuvéen är blandad tillsätter man en lösning på vin, lite rörsocker och jäst = liqueur de tirage.
De flytande jästkulturerna i likör de tirage måste innehålla en av de tre stammarna av Saccharomyces cerevisiae som används vid primär alkoholisk jäsning - speciellt utvalda stammar av torrjäst, med speciella organoleptiska egenskaper plus förmågan att utlösa prise de mousse (forma bubblorna).

Jästen hälls i en blandning av stilla vin, vatten, socker och diammoniumfosfat. Vinet tjänar till att mata jästen medan vattnet, som är närvarande i mycket små mängder, förhindrar att alkoholnivån överstiger 11 ° -12 °. Sockret bidrar med kolhydrater och fermenterbart material och diammoniumfosfatet ger de nitrater som är nödvändiga för celltillväxt.
Produktionen av dessa jästkulturer är hjärtat av "Champagnisation" -processen. I de sällsynta fallen där de saknar kraft blir sekundära jäsningen ineffektiv och vinet måste återföras till faten - vilka franska vinmakare kallar ” remise en cercles” eller ”återvända till banden "(en hänvisning till banden runt ett trä tunna).
För att uppmuntra jästaktivitet använder vinmakaren toppmodern teknik: jäsningsbassänger, utrustade med kraftfulla blandningsplattor, temperaturreglering och syreinsprutningssystem.

Jästmultiplicering och konditionering - det stadium i vilket jästen anpassar sig till miljön av sekundär jäsning - kan ta allt från fyra dagar till flera veckor. Den erhållna odlingen innehåller cirka 40-80 miljoner levande jästceller per milliliter vätska. Den tillsätts vid tappningssteget i en koncentration av 3 liter ”likör” per hektoliter vin, vilket ger en inokulationsvärde på 1,2-2,4 miljoner levande jästceller per liter vin.
För tio-femton år sedan ansågs jäst helt enkelt vara ett jäsningsmedel. Idag har vetenskap visat att jäst innehåller en värld av möjligheter: varje olika stam producerar en rad olika smaker och aromer.
Mängden rörsocker som tillsätts är vanligen 18-22 till 24 g/liter för att ge 5 till 6 atmosfärers tryck i buteljen och ökar alkoholhalten med 1,3-1,5 volymprocent. Förr fanns en lätt mousserande version av Champagne; "Champagne Crémant", som innehöll halva denna mängd socker (12 gram istället för 24 gram) och med hälften av trycket som ett resultat.
Vinet fylls på flaskor som förses med kronkapsyl; uppfunnen 1891 av William Painter. För prestigeviner används ofta en liège agrafe – kork med metallbrygga. 

”Skaknings hjälp” tillsätts också strax före tappning: naturliga och / eller minerala adjuvanser (taniner, bentonit, alginater) som hjälper de döda jästcellerna att bilda störrel klumpar, så att de inte fastnar på flaskans sidor. Ju tyngre deposition, desto lättare glider den ner i flaskhalsen och sen ur flaskan.
Det sista steget före slutlig tappning är att blanda allt noggrant i en tank - det blandade vinet, likör de tirage som innehåller jästkulturen och gödningen. I slutet av denna process flaskfylls vinet av ett höghastighets helautomatiskt flaskfyllningssystem.
När nu flaskan fyllts, förses en standard champagneflaska med en bidule: en ihålig plastcylinder utformad för att hålla kvar rester av jäst som samlas i samband med riddling. Bidulen hålls på plats med en kronkapsyl, som  förhindrar förlust av tryck, samtidigt som den långsamma, kontrollerade oxidationen fortgår och som är så viktig för framgång med den andra fermenteringen (jäsningen).
En bidule: se bild. Flaskorna får sen ligga sur lattes – på jästen – i svala kritkällare.

Liège agrafe - Bague Carré

Liège agrafe - Bague Carré

Bague Carré

Bague Carré

Le tirage liège då den andra jäsningen har kork i stället för kapsyl.
Många anser att detta gör det möjligt för något mer syre för att komma till vinet under den andra jäsningen, vilket resulterar och i en champagne med finare bubblor och smidig konsistens. Sådana champagneflaskor -har en fyrkantig ring - Bague Carré - den kvadratiska läppen vid mynningen av flaskan, som används för att fästa klämman. En fyrkantig ring indikerar alltså att champagneflaskan förslutits med kork för den andra jäsningen. (en kronring - en tunn, rundad läpp - Bague Couronne - ses på topparna av de flesta champagneflaskor. Kronringen säkrar kronkapsylen för den andra jäsningen.)

6. Andra jäsningen  på flaskan. Sockret och jästen bildar kolsyra och vinet blir mousserande vid la prise de mousse. Ju längre denna andra jäsning sker desto högre kvalitet får slutresultatet. Efter att den andra jäsningen är färdig vilar flaskorna horisontalt i minst 15 månader för NV-champagne (CIVC arbetar idag för att förlänga denna period till 18 månader) och 36 månader för årgångschampagne. Under denna period så skakar man flaskorna och packar om dem. Syftet är att få ett mer homogent resultat och fastare depôt. Processen kallas poignettage.
Den döda jästen-proteinet utsätts för en enzymnedbrytning (samma process som kallas mörning i kötthandeln) och kommer över tid att samlas på botten och även smaksätta vinet.... “le gout de champagne”.
Detta kan ofta påminna om chark- och ekfatskaraktär trots att vinet inte lagrats på ekfat.
Alkoholhalten varierar mellan 10,5 och 13%. Vintage måste hålla min 11%

Enligt lag får Champagne viner inte börja tappas förrän i  januari efter skörden. Tappning kan ta allt från några dagar till åtta månader beroende på storleken på huset och de tillgängliga tappningsanläggningarna. Mindre hus tenderar att använda tjänsterna för mobila tappningsenheter, medan deras större konkurrenter alltid har egna tappningsanläggningar med höghastighets och helautomatiska tappningslinjer, som arbetar i fyllningshastigheter på 2.000-18.000 flaskor per timme.

fällning champagne.jpg
Fällning_Champagne.gif

7. Remuage. Kvar i flaskan blir en jästfällning, depôten. För att kunna avlägsna fällningen placerar man flaskorna i speciella träställningar, pupîtres. I ställningarna vrids flaskorna upprepade gånger, remuage, och vänds med halsen nedåt, sur pointe, så att fällningen till slut samlas vid kapsylen.
(Maskinellt; giropalette, pupimatic).

degorgement.jpg

8. Sur pointe. Vinet är nu färdigt att genomgå den så kallade degorgeringen då flaskans hals doppas i ett köldbad som är minst -18 grader. Fällningen bildar då en ispropp i flaskan. Kapsylen tas av och isproppen med fällningen kan skjutas ut ur flaskan. Denna process kallas a la volée. Denna process kan göras direkt för enklare champagner men för de högre kvaliteterna lagras champagnen ytterligare för att ge mer komplexitet. Ibland har man hjälp av en Bidule för att få ut fällningen lättare!

9. Liqueur de dosage eller liqueur d´expedition tillsätter man innan man sätter i champagnekorken . Det är en blandning av champagne och socker/honung som ger vinet sötma.

dosage.jpg

MCR (Mout concentré et rectifié) är koncentrad och renad druvmust som föredras av många små odlare för dosering, i stället för den traditionella likör d'expeditionen. Förespråkarna av den för sin större neutralitet och friskhet, dess bekvämlighet, och det faktum att den är gjord av druvor istället för socker från betor eller sockerrör; de som är emot konstaterar denna metod säger att den är gjord av druvor med ursprung i Languedoc eller ännu längre bort, vilket utgör ett hån mot idén om champagneterroiren, och vissa ifrågasätter också dess neutralitet i smaken och hävdar att det faktiskt ger en viss konsistens och smak till den egna champagnen....

champagne-disgorgement-jetting.gif

Champagne kan t.ex. vara brut, extra-dry, sec, demi-sec, (dry) eller doux d.v.s olika söthetsgrad – se nedan. Därefter sätter man en metallbricka och en stålgrimma över korken, en muselet, som håller emot trycket.

10. Vieillissement. Minst 12 månader för Champagne och 36 månader för en Millésime.

... folien runt flaskhalsen hade inte en dekorativ funktion i början!? Folien kommer från den tid då ingen “likör d'expédition” (blandning av vin och socker) tillsattes efter att sedimentet avlägsnades från flaskan. Folien var att dölja den låga nivån i flaskan. Det var med andra ord en optisk illusion. Idag har folien bara en estetisk funktion.

Blocage är namnet på metoden att behålla vissa viner av god kvalitet, för användning under senare år för att göra icke-vintage champagne. Icke-vintage -NV - champagne, kan innehålla någonstans mellan 10% och 50% av reservviner. Reservviner är faktiskt mycket viktigt. Louis Roederer är känd för att använda upp till 40% reservviner i sina NV champagne.
 

maskiner för tillverkning.gif

Historien om införandet av maskiner för tillverkning av flaskor
kan indelas i tre perioder som var och en kännetecknas av införandet av en ny form av maskin:
Från 1898 till 1905, halvautomatiska maskiner och för deras effektivitet det krävs mycket skickliga arbetare.
Från 1905 till 1917, Owens automat, vilket kräver endast övervakning och mängden produkter var oberoende av övervakarens skicklighet.
Från 1917 till 1924 har handeln åter revolutionerats genom införandet av "matning och flödesanordningar " som visserligen kräver mer uppmärksamhet och skickligare övervakare än Owens maskin och som dessutom producerar fler glas per tidsenhet.
En lättare flaska
Fram till nyligen vägde en champagneflaska på 75 cl 900 g. Idag har en ny flaska utvecklats. Den här nya flaskan är 65 g lättare, den väger 835 g. För ögat finns inga synliga skillnader med den föregående och tyngre modellen. Experter anser att det är omöjligt att skapa en jämnare och tunnare flaska. I så fall kan det inte längre motstå det tryck som utvecklas i flaskan. (6 bar eller + / - 2 gånger trycket i ett bildäck)

Grand Cru_blason.gif

De kända Grand Cru – byarna.
Ambonnay är en av de största grand cry-byarna med sina 378 hektar stora vinodlingar. Den är idag fylld av odlare som tillhör kooperativet men som ändå säljer små mängder egen champagne.
Avize sluttningar är helt och hållet täckta av chardonnay. Druvorna som kommer från de branta sluttningarna ger finare och delikatare viner, men i en druvblandning kan de lite robusta vinerna från den relativt platta marken nedanför byn fylla sin funktion. Över huvudtaget ger Avize generellt lite kraftigare viner än de mer väldoftande Cramant och Le Mesnil.

Village Aÿ

Village Aÿ

Aÿ var det stora namnet i området långt innan vinerna blev mousserande. Otaliga var de kungar och påvar som hade Vin d´Aÿ som sitt favoritvin. I dag rymmer staden med sin a drygt 4000 innevånare, 19 mer eller mindre kända champagnehus och ett 50-tal odlarproducenter.
Bouzy med sina 217 hektar är en av de mest kända byarna i Champagne. Även om byn är överskattad håller Bouzy hög klass. Nästan alla de största husen antingen äger eller köper druvor från byns sydsluttningar till sina prestigecuvéer.
Cramant är kanske den vackraste av Côte des Blancs byar. Landskapet är böljande med en strålande utsikt över Moëts paradslott Château de Saran. Själva byn ligger omgärdad av ett hav av chardonnaystockar. Till byns förtjänster hör också dess jämnhet.
Le Mesnil-sur-Oger, kort och gott Le Mesnil. I över 40 år saknades det en futtig hektar för att Le Mesnil skulle få Grand Cru-status. Detta skedde först 1985 trots att byn ansågs som den främsta av alla. De druvor som växer i ett bälte på 160-220 meters höjd ger mycket eleganta champagner. Lägena som är mest berömda är Chétillon, Musette, Jutées, Cocugneux, Champ d´Alouettes och framför allt Clos du Mesnil. Detta muromgärdade läge inne i byn köptes 1971 av Krug. Historiskt sett är det Salon, också en monorcu-champagne, som gett byn ett mycket gott rykte.
Verzenay ger de mörkaste druvorna i hela Champagne. Det är ett litet mysterium hur man från dessa nordsluttningar kan utvinna så yppiga, peppriga och kraftiga Pinot noir-viner.

Först klassades 12 Grand cru-byar:
Ambonnay, Avize, Aÿ, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Cramant, Louvois, Mailly-Champagne, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne, Verzenay
1999 gjordes tillägg för byarna: Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Verzy.

Lieu-dit - bokstavligen “sagd-plats” - är en fransk toponymisk (geografiskt ursprung) term för ett litet geografiskt område med ett traditionellt/gammalt namn. Namnet hänvisar vanligtvis till någon egenskap av platsen, dess tidigare användning, en tidigare händelse, L'Homme Mort etc. En lieu-dit kan vara obebodd, vilket skiljer den från en "hameau", som är bebodd. I Bourgogne används termen "klimat" omväxlande med lieu-dit.

Lista med Clos

( en term som historiskt använts för att beteckna en vingård omgiven av murar, även om väggarna idag är kvar eller inte. Ofta en speciell och prestigefylld vingård.)

( en term som historiskt använts för att beteckna en vingård omgiven av murar, även om väggarna idag är kvar eller inte.
Ofta en speciell och prestigefylld vingård.)

Vieilles Vignes Française

Vieilles Vignes Française

Clos Saint Jacques & Clos Chaudes-Terres (0,45 ha) – Bollinger
Clos du Moulin (2,2 ha) &  Clos Yons – Cattier
Clos du Mesnil (1,84 ha) & Clos d’Ambonnay (0,68 ha) – Krug

Ambonnay

Ambonnay

Clos Cazals (3,7 ha) - Claude Cazals
Le Petit Clos (0.08 ha) – Jean Vesselle
Clos Saint Hilaire (1,04 ha) - Billecart-Salmon
Clos des Bouveries (3,53 ha) – Duval-Leroy
Clos Pompadour (25 ha) – Pommery
Clos Lanson (1 ha) – Lanson
Clos des Chaulins (0,68 ha) - Médot
Clos de Cumiéres (0.25 ha) - Hervé Jestin
Clos des Faubourgs de Notre Dame (0,15 ha) - Veuve Fourny
Clos Virgile (0.24 ha) - Paul Sadi
Clos des Bergeronneau (2.70 ha) - Bergeronneau-Marion
Clos l'Abbé ( 0.2 ha) - Hubert Soreau
Clos Barnaut 0.4 ha - Edmond Barnaut

Clos Saint-Hilaire

Clos Saint-Hilaire

Clos du Château de Bligny (25 ha) - Château de Bligny/Rapeneau
Clos Sainte-Sophie (1,2 ha) - Champagne Lassaigne
Clos des Monnaies (1 ha) - Champagne Goutorbe-Bouillot
Le Clos Mandois (1,5 ha) – Champagne Henri Mandois
Clos de l’Abbaye (o,5 ha) – Champagne Doyard
Clos de Bouzy ( 0.5 ha ) – Champagne André Clouet
Clos Jarot (0,15 ha) – Champagne Nowack
Clos Bourmault – Champagne Christian Bourmault
Clos Rocher (0,63 ha) – Champagne Gremillet
Clos des Belvals (1,2 ha) – Champagne Person
Clos à Doré (0,55 ha) – Champagne Doré Monmarthe
Clos du Mont Dorin - Champagne Léguillette-Romelot
Clos de Marzilly – Champagne Olivier Fagot
Clos des Trois Clochers (0,45 ha) – Champagne Leclerc Briant
Clos de Cerseuil – Champagne Mansard
Clos Jacquin – Champagne Pierre Caillot et Fils

Clos Cazals - Le Mesnil sur Oger

Clos Cazals - Le Mesnil sur Oger

Champagneflaskor har en kod med initialer som visar vilken typ av odlare/vinmakare som varit med att göra vinet.
De vanligaste är:
NM - Négociant - Manipulant betyder att det är gjort av ett champagnehus med rätt att köpa druvor.

RM - Récoltant - Manipulant betyder att det är gjort av odlare som gör sin egen Champagne.

CM - Cooperative - Manipulant betyder att det är gjort av kooperativ.

RC - Récoltant - Co-opérateur betyder att det är gjort till en druvodlare av ett kooperativ.

SR – Sociéte des Récoltants – Odlare som delar anläggning

ND – Negociant Distributeur – Någon som säljer annans vin

MA – Marque d’ Acheteur som t.ex Operakällarens champagne som är gjord av André Jacquart.

Välkommen på champagneprovning

*****         En perfekt årgång
****          En strålande årgång
***           En bra årgång
**            En svag årgång
*              Undvik helst dessa årgångar

Här är några allmänt bedömda årgångar i Champagne ( Champagne vintages )

1945    ****
1947    *****
1948    ***
1949    *****
1951    **
1952    ***
1953    ****
1954    ***
1955    *****
1958    ***
1959     *****
1961     *****
1962     ****
1964     *****
1965     undvik
1967    *
1968    undvik
1969    ****
1970    **
1971    ****
1972    undvik
1973    ****
1974    *
1975    ****
1976    *****
1977    *
1978    ***
1979    *****
1980    **
1981    ***
1982    ****
1983    ***
1984    undvik
1985    ****
1986    ***
1987    **
1988    *****
1989    ****

1990    *****
1991    **
1992    ***
1993    ***
1994    **
1995    ****
1996    *****
1997    ***
1998    ***
1999    ****
2000    ****
2001    *-undvik!?
2002    *****
2003    ***
2004    ***
2005    ****
2006    ***
2007    ***
2008    *****
2009    ****
2010    **
2011    *
2012    *****
2013    ****
2014    ****
2015    ****
2016 ****
2017 ***
2018 *****!
- Champagne årgångar

ej Marc.... utan Marcus Herbert champagne

ej Marc.... utan Marcus Herbert champagne

...se upp för Marc de champagne 42%!!

...se upp för Marc de champagne 42%!!


De stora husen – Les Grandes Marque - 24 stycken

Begreppet Grande Marque ("Stort märke") representerar internationell varumärkesmedvetenhet, ofelbart rykte och kundlojalitet. Termen har en lång historia; Unionen Maisons de Champagne (UMC), formellt känd som Syndicat du Commerce des Vins de Champagne, grundades 1882. Syndikatet grundades i Reims under ordförandeskapet i Florens Walbaum från Heidsieck och dess roll var att försvara och skydda de kollektiva intressena för sina medlemshus. Syndikat-medlemmarna ökade till omkring 61 hus 1884, men minskade sen sakta under de kommande årtiondena, eftersom mindre framstående producenter blev överskuggade av de dominerande varumärkena. Vid slutet av 1900-talet var champagnehusen som fortfarande var kvar eliten av NM i Champagne - Les Grandes Marques.

Antal hus: totalt 320 st (NM)
Antal odlare som äger sin mark och buteljerar och säljer sin champagne (RM): 2 016 st
Antal odlare som tillhör kooperativ: 2 735 st
Antal kooperativ: 42 st (CM)

Ayala • Ay
Billecart-Salmon • Mareuil-sur-Ay
Bollinger • Ay
Canard-Duchêne • Ludes
Deutz & Geldermann • Ay
Heidsieck & Co. Monopole • Reims
Charles Heidsieck • Reims
Henriot • Reims
Krug • Reims
Lanson Père et Files • Reims
Laurent-Perrier • Tours-sur-Marne
Moët et Chandon • Epernay
G. H. Mumm • Reims
Perrier-Jouët • Epernay
Joseph Perrier • Châlons-sur-Marne
Piper-Heidsieck • Reims
Pol Roger • Epernay
Pommery & Greno • Reims
Ch. & A Prieur • Vertus
Loius Roederer • Reims
Ruinart • Reims
A Salon • Le Mesnil-sur-Oger
Taittinger • Reims
Veuve Clicquot-Ponsardin • Reims

Roséer från kända hus:
Ayala Rosé Majeur, Ayala Cuvée Rosé Nature, Billecart-Salmon Brut Rosé, Champagne Boizel Joyau de France, Champagne Boizel Brut Rosé, Champagne Bollinger Rosé, Edouard Brun Rosé Brut, Edouard Brun l’Élégante, Veuve Clicquot Rosé Brut, Charles de Cazanove Brut Rosé, Charles de Cazanove Vieille France, Louis de Sacy Brut Rosé Grand Cru, J. de Telmont Rosé, Delamotte Rosé, Deutz Brut Ros, Duval Leroy Brut Rosé, Champagne Gardet Brut Rosé, Champagne Gardet Rosé de Saignée Cuvée, Gosset Grand Rosé, Gosset Célébris Rosé Extra Brut, Alfred Gratien Cuvée Paradis Rosé, Alfred Gratien Rosé Brut, Charles Heidsieck Rosé Réserve, Laurent-Perrier Cuvée Rosé, Lenoble Rosé Millési, G.H Martel Brut Rosé, G.H Martel Victoire, Mercier Brut Rosé, Moët & Chandon Rosé Impérial, Moët & Chandon Grand Vintage Rosé, Moutardier Cuvée Rosé, G.H Mumm Brut Rosé, Joseph Perrier Vintage Rosé, Joseph Perrier Cuvée Royale Brut Rosé, Perrier-Jouet Blason Rosé, Piper Heidsieck Rosé Sauvage, Pommery Rosé Apanage, Roederer Rosé Vintage, Ruinart Brut Rosé, Taittinger Prestige Rosé, Thienot Brut Rosé

Champagne Rosé från odlare och coopérativ:
Paul Bara Brut Grand Rosé, Paul Bara Special Club Rosé, Baron Albert Brut Rosé, Baron Albert Cuvée AL, Beaumont des Crayères Fleur de Rosé, Beaumont des Crayères Grand Rosé, Christian Bourmault Cuvée R de Rosa, Christian Busin Rosé, Claude Cazals Cuvée Rosée, Chardonnet & Fils Rosé de Saignée, Charpentier Terre d’émotion Rosé, Charpentier Rosé Brut, Coessens Rosé de Saignée, de Castelnau Rosé Brut, Philippe Dechelle Brut Rosé, de Saint Gall Brut Rosé, de Sousa & Fils Cuvée des Caudalies Brut Rosé, de Sousa Rosé Brut, Duménil Brut Vieilles Vignes Rosé, Fallet Dart Brut Rosé, Nicolas Feuillate Cuvée 225, René Geoffroy Blanc de Rose, René Geoffroy Rosé de Saignée, Paul Goerg Rosé Brut, Henry Goutorbe Rosé Brut, Gremillet Brut Rosé Infiniment, Charles Heston Rosé Brut, Jacquart Brut Mosaïque Rosé, Jacqueline Dumez Rosé de Saignée, Larmandier Bernier Rosé de Saignée, Leclerc Briant Rubis de Noirs, R.C Lemaire Rosé de Saignée, Nicolas Maillart Rosé Grand Cru, Mailly Grand Cru l’Intemporelle Rosé, Mailly Grand Cru Brut Rosé, Pierre Moncuit Brut Rosé Grand Cru, Morel Père & Fils Rosé de Cuvaison, Morize Père & Fils Brut Rosé, Champagne Napoléon Rosé Brut, Alain Navarre Rosé de Saignée, Champagne Pannier Égérie Rosé de Saignée, Pierre Peters Rosé for Albane, Grand Prieur Rosé Brut, Denis Salomon Rosé de Saignée, Sanchez le Guédard Rosé de Saignée, Bernard Tornay Vieille Réserve Rosé, Veuve Fourny & Fils Rosé Premier Cru, Veuve Olivier & Fils Rosé de Saignée, Vincent d’Astrée Brut Rosé Rêve d’Été, Vincent d’Astrée Rêve d’Été Rosé de Saignée.

Läs mer om Champagne här!

Några böcker om champagne.
Le champagne mégapoche pour les nuls - Pierre Rival
Nouveau voyage au coeur d'une bulle de champagne - Gérard Liger-Belair
Carnets de Champagne - Rémi Krug
Champagne, les vins que vous aimerez - Eric Glatre
Guide Véron des Champagnes - Michel Veron
Champagne, le rêve fragile - Samuel Cogliati
Un parfum de Champagne : 8000 champagnes - Richard Juhlin
Guide Revel des champagnes et autres bulles - Guénaël Revel
La Côte des Blancs en Champagne - Collectif
Champagne Histoire inattendue - Serge Wolikow et Claudine Wolikow
Exclusif Champagne - Jean-Michel Garnier
Champagne & Chandeliers - Bernadette O' Shea
Champagne - Gerhard Eichelmann
Le guide Larousse du champagne - Gerhard Eichelmann
Historias del Champagne - Jordi Melendo
Le champagne : Une histoire franco-allemande - Claire Desbois-Thibault et Werner Paravicini
Champagne, le Vin Secret - Richard Marchal
4000 Champagnes - Richard Juhlin
La Champagne et ses vins - Éditions Féret - Bruno Boidron et Éric Glatre
Les arts de l'Effervescence, Champagne ! - Collectif
Le goût du champagne - François Martin
Champagne Guide - Richard Juhlin
Vignobles de Champagne et vins mousseux - Histoire d'un mariage de raison - Benoît Musset
Le champagne - Dominique Lambert
Découverte de la dégustation du champagne - Carine Herbin et Joël Rochard
Le Ratafia de Champagne - Histoire et Recettes - Sandra Rota
Reims entre les vignes - Pascal Stritt, Catherine Coutant et François Schmidt
Bulle de champagne - Edouard Zarifian
Champagne ! Le bois sans modération - Éditions Effervescence
Une histoire du champagne - Max Buvry
Les Vins mousseux du monde/World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine - Tom Stevenson
The Finest Wines Of Champagne - Michael Edwards
Guide de l'Amateur de Champagne - Michel Mastrojanni
Champagne Grandeur Nature - James Turnbull
Champagne - Eric Glatre
 
Andra böcker:
Bollinger - Hervé Saint-Julien
Caves de Champagne - Michel Jolyot
Saisons en Champagne - Michel Jolyot
Les vins effervescents - Gérard Liger-Belair & Joël Rochard
Krug - Serena Sutcliffe och Olivier Krug

Råd vid servering av champagne och mousserande viner.

servering av champagne

Den kylda flaskan sätts i ishinken.
Skär av folien med kniv för att få en jämn kant eller dra i bandet som finns runt halsen.
Tag av grimman och den lilla metallbrickan (eller lämna grimman kvar om korken är på väg). Luta flaskan hela tiden. Håll tummen för som skydd för korken.
Fatta ett stadigt tag om korken och vrid flaskan med andra handen.
Av trycket pressas korken ut. (Skulle korken sitta mycket hårt får man använda tång)
Låt korken glida ur flaskan utan att smälla!
- Om du nu inte vill det !
Fortsätt att hålla flaskan lutande så skummar inte vinet så mycket!
Torka av flaskmynningen med en servett.
Kontrollera korkens status.
Tillbehör:
Decanter
Champagneglas

Typer av Champagneglas

Typer av Champagneglas

pomponne.gif

Bricka
Champagnekylare fylld till hälften med is och vatten
Tygservett
Flaskan
Ev. sabel eller Champagnesabel, glasögon, handske, plåster.
Kom på en sabreringskurs!

gold-ckey-1.png

"Champagne-nyckeln"

- en öppnare i rent guld!

För svaga.....

bouchon.gif

Korken
Precis som det svaga pyset eller den ljudliga knallen vid öppnande säger korkens form och tillstånd oss en del om hur länge vinet har vilat i flaskan, och hur länge det har varit till försäljning. Om korken vidgar sig i botten -juponne- betyder det att flaskan är relativt ny och att korken fortfarande vill återta sin ursprungliga form. Om korken smalnar av mot botten (b) kallas den cheville och betyder det att flaskan är gammal och du kommer endast att höra ett pysande då korken dras.

bouchon-de-champagne.gif
champagne-cork-mytik-diam.jpg

Denna kork består av behandlade korksmulor som inte kan generera TCA

Inte så tjusig....?!

maestro-bouchon_kork.gif

"Le bouchon Maestro" - ny snabb kronkapsyl från Duval Leroy

Grimman -agraffen – ”le muselet-plaque”- förslutningen, patenterad av Adolphe Jacquesson 1844 och som håller korken på plats, består av tre olika delar som tillsammans formar en funktion:

 1. bandet i mjukt stål som galvaniseras eller/ och lackeras;

 2. ”kroppen” eller ”buren” som består av fyra ben i mjukt stål

 3. ” huvudet” – stålmetallskivan ”le plaque” i mjukt stål som, lackas och litograferas!
  Champagne René Jolly har uppfunnit en nya besparande förslutning kallad Muselet-Y.

 4. Korken och trådburen är sedan överdragen med foliehätta- "la coiffe", som sträcker sig ner på halsen på flaskan till "collerette" nackbandet och som monteras på de flesta Champagne flaskor

La collerette **** La coiffe design

La collerette **** La coiffe design

Muselet-Y .

Muselet-Y.

Bli en Placomusofil eller Oenolabelofil

”Le plaque”

”Le plaque”

Champagneflaskan
Fram till nyligen vägde en champagneflaska på 75 cl. 900 g. Idag har en ny flaska utvecklats. Den här nya flaskan är 65 g lättare, den väger 835 g. För  blotta ögat är det inga skillnader med den föregående och tyngre modellen synliga. Experter anser att det är omöjligt att skapa en lättare flaska. I så fall kan den inte längre motstå det tryck som utvecklas i flaskan. (6 bar eller + / - ....2 gånger trycket i ett bildäck). Verallia  - största tillverkaren - gör 550,000 flaskor per dag.

Temperaturintervaller för champagne:
Förvaring: 10 till 12 grader.
Övre/undre gräns för förvaring: 7 till 15 grader.
Servering: Ung champagne – ca. 8 grader,
Servering: Årgångs/Prestigechampagne mellan 12 och 14 grader.

Champagne smakas av som allt vin!
Dekanteras vid behov (oftast mkt unga syrliga viner)

dekantera champagne.jpg

Servera med en hopvikt servett runt buteljen. Fyll glasen till max 2/3 i flera omgångar. Börja med lite i botten på glaset och fyll sen på. Magnumflaskor serveras med tummen i botten på flaskan – d.v.s. om man inte har tummen mitt i handen.

Moet&Cie 1744

Moet&Cie 1744

antika champagne

Söthethetsgraden hos champagne varieras genom tillsats av en blandning av vin och socker = Liqueur vid dégorgering. Mellan 500 och 750 g socker tillsätts per liter vin för att göra en Liqueur de dosage.

0% liqueur – restsocker <3g/ 3 gram finns naturligt kvar i flaskan!
Brut 100%, brut nature/non-dosé
Brut 0 zero , Brut total, Brut absolu
Ultra Brut, Brut Sauvage m.fl. namn

Extra brut » ½ % liqueur – restsocker 0-6 g/l, < 4 kalorier/glas
Brut » 1% liqueur – restsocker 0-15 g/l, < 6 kalorier/glas
Extra-sec (dry) » 1-3% liqueur – restsocker 12-20 g/l, 7–10 kalorier/glas
Sec » 3-5% liqueur – restsocker 17-35 g/l, 10-20 kalorier/glas
Demi-sec » 5-8% liqueur – restsocker 33-50g/l, 20-30 kalorier/glas
Doux » 8-15% liqueur – restsocker 50 g/l – uppåt., + 50 kalorier/glas

Henry Richard Vizetelly (30 July 1820 – 1 January 1894)

Söthetsgradering före 2010
CHAMPAGNE EXTRA BRUT  0 - 6 g/l
CHAMPAGNE BRUT <15 g/l
CHAMPAGNE EXTRA DRY  12 - 20 g/l
CHAMPAGNE SEC 17 - 35 g/l
CHAMPAGNE DEMI-SEC 33 - 50 g/l
CHAMPAGNE DOUX   > 50 g/l

Söthetsgradering efter 2010: Får dock avvika med max 3 g/liter
CHAMPAGNE EXTRA BRUT  0 - 6 g/l
CHAMPAGNE BRUT  < 12 g/l
CHAMPAGNE Extra Dry  12 - 17 g/l
CHAMPAGNE SEC, Dry  17 - 32 g/l
CHAMPAGNE DEMI-SEC  32 -50 g/l
CHAMPAGNE DOUX  > 50 g/l
Gamla typer av söthetsgrader:
Goût anglais » 17 - 66 g/l
Goût suédois » mellan 50 - 70 g/l
Goût français» 165 - 200 g/l
Goût américain » restsocker 30-40g/l – (tidigare 110 - 165 g )
Goût russe » 150 g/l och uppåt till 330 g/l
Hur söt champagnen var förr vet vi inte så mycket om men nämnas kan att vid mitten av artonhundratalet föredrog fransmännen söt champagne där tillverkaren tillsatt ca.165 gram socker per liter. I England 22-66 g/liter och i Ryssland var tillsatsen ofta 200-330 g/liter!
Lite fakta om gammal champagne! 
170 år gammal champagne som hittades vid Åland
; Med nästan 150 g socker / liter  i denna skeppsbrutna champagne motsvarar det de tyska och franska sötma preferenserna från tiden. (Ryssarna ville ha ännu sötare viner som innehöll upp till 30% socker, en jättestor dos 300 g /l.) Den funna skeppsbrutna champagnen innehöll också ovanligt höga halter av järn 118 µg (1 µg idag) bly 554 µg (27 idag), koppar 1400 µg (27 idag)  och arsenik 415 µg (82 idag) jämfört med moderna årgångar..det var en annan smak ...
Men 6 gr/l dosering eller lite mer har en positiv och utjämnande effekt på den aromatiska utveckling av champagnen !

FLASKSTORLEKAR FÖR CHAMPAGNE: några inte godkända av EU.

2meters.jpg
Vaska inte champagne ..ge bort den istället!
 • Un Huitième - 9.4 cl

 • Piccolo 1/4 – 18 cl

 • Le Quart - 20 cl

 • La Chopine - 25 cl

 • La Fillette - 37,5 cl .

 • halvflaska 1/2 - 37,5 cl

 • Imperial Pint - 56.8 cl

 • Le Medium - 60 cl

 • helflaska 1/1 – 75 cl

 • Magnum 2/1- 150 cl

 • Jeroboam 4/1 – 300 cl

 • Rehoboam 6/1 – 450 cl

 • Methusalem 8/1 – 600

 • Salamanazar 12/1 – 900 cl

 • Balthazar 16/1 – 1200 cl

 • Nebukadnessar 20/1 – 1500 cl

 • Melchior 24/1 – 1800 cl

 • (Sovereign 35/1 - 2625 cl)

 • Solomon 33,3/1 - 2500 cl

 • Primat 36/1 - 2700 cl

 • Melchizedek/Midas 40/1 - 3000 cl och 54 kg tung. Pris:600.000

 • Adélaïde 124/1 - 9300 cl

 • Sublime 200/1 - 15000 cl

 • Världens största är 14,5 meter och kan innehålla 140000/1 flaskor!

midas champagne

Trycket räknas i atmosfärer eller kilo Pascal -
Grand mousseux 6 – 8 atm vid + 20 grader
Mousseux 5 – 6 atm
Demi-mousseux 4,5 -5 atm
Crémant 2 – 4,5 atm
Pétillant mindre än ca 2 atm
Moustillant 1 – 2 atm
Perlent mindre än 1 atm
Kyla och altitud dämpar trycket i flaskan hos champagne!
t.ex sänks trycket från normala 6 till ca 2,5 atm vid + 6 grader.
6 atm i en flaska motsvarar det tryck som finns i ett däck på en stor buss!!
Kolsyrans mängd kan variera mellan 100 mg/l – 2 g/l eller mer…..
12 g/l upplöst CO2, ger 1.6 × 10 potens 26 molekyler per m3.

historiska champagnevispar...för att minska antalet bubblor + blanda smaksättningar med..!? Kardinalens Champagne - så här drack man ofta vin från champagne före 1800-talet. (Detta recept var en favorit hos kardinal Richelieu) 750 gram socker 1/2 liter vitt vin 1 liter Champagnevin 1/2 liter rom 500 gram röda och väldoftande jordgubbar två apelsiner Häll rom i en karaff + sockret + rivet skal och juicen av två apelsiner, blanda. Mosa hälften av jordgubbarna genom en fin sil, häll purén och jordgubbar och kylt vitt vin i karaffen. Precis innan servering tillsätts kyld champagnevin och serveras ur en bol à punch. Blanda i glasen med en visp!

historiska champagnevispar...för att minska antalet bubblor + blanda smaksättningar med..!?
Kardinalens Champagne - så här drack man ofta vin från champagne före 1800-talet. (Detta recept var en favorit hos kardinal Richelieu)
750 gram socker
1/2 liter vitt vin
1 liter Champagnevin
1/2 liter rom
500 gram röda och väldoftande jordgubbar
två apelsiner
Häll rom i en karaff + sockret + rivet skal och juicen av två apelsiner, blanda.
Mosa hälften av jordgubbarna genom en fin sil, häll purén och jordgubbar och kylt vitt vin i karaffen.
Precis innan servering tillsätts kyld champagnevin och serveras ur en bol à punch. Blanda i glasen med en visp!

Uträkning av antalet bubblor
Det finnas ca. 10 miljoner bubblor/1 miljon per glas.. och mer i en vanlig skumpa!
Men du ser inte alla! Om du skulle göra det har du druckit för mycket!

 1. det genomsnittliga trycket i en flaska är 5.5 atm. vid 20 grader C.

 2. en flaska på 750 ml innehåller 4,2 ml bunden kolsyra.

 3. den genomsnittliga synliga bubblan är 0,5 mm.

 4. volymen i den genomsnittliga ej synliga champagnebubblan är 69 miljondel av en milliliter.

Med dessa fakta kan man räkna ut att det finns minst 1 miljon bubblor i ett glas champagne.

”Burgundy makes you think of silly things;
Bordeaux makes you talk about them,
and Champagne makes you do them.”

«La Bourgogne vous fait penser à des choses stupides, Bordeaux fait vous parlez de leur... et Champagne fait vous les faites. "
Brillat-Savarin

 


Special Club/Tresors de Champagne
och andra kvalitetsproducenter

Paul Bara (Bouzy)
Roland Champion (Chouilly)
Champagne-Charlier (Montigny-sous-Châtillon)
Gaston Chiquet (Dizy)
Forget-Chemin (Ludes)
Fresnet-Juillet (Verzy)
Pierre Gimonnet et Fils (Cuis)
Henri Goutorbe (Aÿ)
Grongnet (Etoges)
Marc Hébrart (Mareuil-sur-Aÿ)
Hervieux-Dumez (Sacy)
José Michel et Fils (Moussy)
Vincent Joudart (Fèrebrianges)
Juillet-Lallement (Verzy)
Lamiable (Tours-sur-Marne)
Larmandier Père et Fils (Cramant)
J. Lassalle (Chigny-lès-Roses)
Launois Père et Fils (Le Mesnil-sur-Oger)
Joseh Loriot-Pagel (Festigny)
A. Margaine (Villers-Marmery)
Moussé Fils (Cuisles)
Nominé-Renard (Villevenard)
Salmon (Chaumuzy)
Remy Massin et Fils (Ville sur Arce)
Vazart-Coquart (Chouilly)

Kvalitetsmedvetna gruppen "Trait-d-Union Champagne"
J.Selosse, Larmandier-Bernier, Roger Coulon, Jacquesson & fils,
Egly-Oriet och Jacques Prevost

och några andra:
Les Mains du Terroir
Eric Rodez – Ambonnay
Serge Mathieu – Avirey Lingey
De Sousa – Avize –
Maurice Vesselle – Bouzy –
Aspasie – Brouillet –
Vazart Coquart – Chouilly –
Fallet-Dart – Drachy –
Janisson Baradon et Fils – Epernay –
Michel Loriot – Festigny –
Philippe Gonet – Mesnil-sur-Oger-
Jacques Copinet – Montgenost –
Sélèque – Pierry –
Maxime Blin – Trigny –
Penet Chardonnet – Verzy –
Coessens -VILLE-SUR-ARCE-
Terres et Vins de Champagne
David Léclapart
Agrapart & fils
Françoise Bedel
Bérèche & fils
Francis Boulard & fille
Chartogne-Taillet
Couche
Marie Courtin
Pascal Doquet
René Geoffroy
Etienne Goutorbe
Olivier Horiot
Jeaunaux-Robin
Benoît Lahaye
Laherte Frères
Vincent Laval
Marie-Noëlle Ledru
Franck Pascal
Hubert Paulet
Pouillon & fils
Tarlant
Les Artisans du Champagne
Maillart
Marc Hebrart
Lancelot
Huré
Paillard
Dehours
Vergnon
Fleury
Peters
Vilmart
Savart
Margaine
Gonet Medeville
Gerbais
Doyard
Gratien
Passion Chardonnay en Champagne
Fabrice Bertemes
Lilbert Fils
Baffard Ortillon Beaulieu
Franck Bonville
Domaine Collet
Veuve Fourny & Fils
Philippe Glavier
Guiborat Fils
Henriet Bazin
Velut
Des Pieds et des Vins
Robert Barbichon – Gyé-sur-Seine
Barrat-Masson – Villenauxe-La-Grande
Etienne Calsac – Avize
Corbon – Avize
Remi Leroy – Meurville
Aurélien Lurquin – Romery
Mouzon-Leroux – Verzy
Nowack – Vandières
Thomas Perseval -Chamery
Guillaume Sergent – Vrigny
Timothée Stroebel – Villers-Allerand
Vadin-Plateau – Cumières
Origines Champagne
Denis Salomon
Soutiran
Grumier
Benoît Déhu
Tristan H
Robert Moncuit
Vauversin
Bourgeois-Diaz
Florence Duchene
Génération Champagne
Herbert BEAUFORT
J.CHARPENTIER
Stéphane COQUILLETTE
LAGILLE & fils
Joseph LORIOT PAGEL
Sadi MALOT
Rémy MASSIN & fils
MONMARTHE
SALMON
SANCHEZ LEGUÉDARD
André ROBERT
VEUVE OLIVIER & fils
Terra Vitis
Beerens/DESFOSSE Olivier
GUY DE FOREZ/WENNER Francis
Jean Marie LAFILLE
Joel FALMET
MEHLINGER et Fils/MEHLINGER Laurent
Richard ROYER
THIERRY GRANDIN/SCEV GRANDIN CONSTANT
Domaine Viticole Avize Viti Campus/ROBERT Nicolas
BOULACHIN Père et Fils/BOULACHIN Emmanuel
FURDYNA/FURDYNA Michel
GAUTHEROT/FUMEY Christophe
Didier GOUSSARD
Florence DAUPHIN
LAMOUREUX-VINCENT/LAMOUREUX Jean-Michel
Michel JACOB
MOUTAUX/FISCHER Christine
POUGALAN DROUILLY/BAUDRY José
Thomas CHEURLIN
Vignoble ROLLIN/BRAUX Eric
Vignobles BAUDRY/BAUDRY José
Entreprise individuelle Vincent MARTIN
SARL du VAL de SARCE/GOUSSARD Didier
SAS Champagne Dominique MASSIN/MASSIN Tristant-Rachel
BINON-COQUARD/BINON Maxime
Mathieu/JACOB Michel
RENET/RENET Jean Guy
Claude PRIEUR
COQUARD-BOUR/BOUR Francis
Le Clos Blêt/DROUILLY Vincent
R. DUMONT et FILS/DUMONT Bernard
Vignerons indépendants:
GOUTORBE BOUILLOT
L. BENARD PITOIS
COLIN
ANDRE TIXIER ET FILS
JACQUES ROBIN
LEJEUNE DIRVANG
LAURENT GABRIEL
OLIVIER MARTEAUX
GUY CHARLEMAGNE
LIEBART REGNIER
JEAN YVES DE CARLINI
J. JOSSELIN ET FILS
PROY GOULARD
JEAN PIERRE LEGRET
WARIS LARMANDIER
GAIFFE BRUN
TRUDON
YVELINE PRAT
BENOIT COCTEAUX
MICHEL FURDYNA
RENE JOLLY
Daniel ETIENNE
MICHEL TIXIER
ELISE DECHANNES
MICHEL GONET
FRESNE DUCRET
METEYER PERE ET FILS
GIMONNET OGER
ARNAUD BILLARD
ALAIN MERCIER ET FILS
MICHEL MARCOULT PERE ET FILS
APOLLONIS
YANN ALEXANDRE
JEAN CLAUDE MOUZON
YVES COUVREUR
WARIS HUBERT
BOUCANT THIERY
DELONG MARLENE
CLAUDE MICHEZ
ALEXANDRE LE BRUN
THIERRY MASSIN
PIOT SEVILLANO

Champagne terroirs etc.
Apollonis Champagne
Michel Loriot
 Gaidoz-Forget
 Xavier Leconte
 F.Bergeronneau-Marion
Dauby,
François Secondé
 Piot - Sévilland
Rena Jolly
Poissinet et Fils

Independent.gif
Independent.gif
independent.jpg

Cooperativ i Champagne med code CM
BEAUMONT DES CRAYERES - 51530 - Mardeuil
CAVE COOPERATIVE DE PASSY GRIGNY - 51700 - Passy Grigny
CHARLES HESTON - 51220 - Pouillon
CHASSENAY D’ARCE - 10110 - Ville Sur Arce
COOPERATIVE VINICOLE DE BOURSAULT - 51480 - Boursault
COLLET - Aÿ
DE BARFONTARC - 10200 - Baroville
DE CASTELNAU - 51100 - REIMS
DE SAINT GALL - 51190 - Avize
DOM CAUDRON - 51700 - Passy Grigny
FRANCOIS PRINCIPE ARNOULT - 51480 - Fleury La Rivière
H. BLIN & C SCA - 51700 - Vincelles
 JACQUART- Reims
LE MESNIL UPR - 51190 - Le Mesnil Sur Oger
LE ROYAL COTEAU - 51190 - Grauves
MAILLY GRAND CRU - 51500 - Mailly Champagne
MARQUIS DE POMEREUIL - 10340 - Les Riceys
NAPOLEON - 51130 - Vertus - numera en NM
NICOLAS FEUILLATTE - 51530 - Chouilly
PALMER & Co - Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne - 51100 - Reims
PANNIER - 02400 - Château-Thierry
PAUL GOERG - 51130 - Vertus
VEUVE DEVAUX - 10110 - Bar sur Seine
VINCENT D'ASTREE - 51530 - Pierry

Större Champagnehus i olika byar/städer
Michel Arnould • Verzenay
Beaumont des Crayères • Mardeuil
Albert Beerens • Bar-sur-Aube
Besserat de Bellefon • Epernay
Henri Billiot • Ambonnay
A. Charbaut • Epernay
André Clouet • Bouzy
Guy de Chassey • Louvois
Delamotte • Le Mesnil-sur-Oger
Delbeck • Reims
Devaux • Bar-sur-Seine
Drappier • Urville
Daniel Dumont • Rilly-la-Montagne
George Gardet • Chigny-les-Roses
Gatinois • Ay
Gosset • Ay
Alfred Gratien • Epernay
Jacquart • Reims
André Jacquart • Le Mesnil-sur-Oger
Larmandier-Bernier • Vertus
R & L Legras • Chouilly
Abel Lepitre • Mareuil-sur-Ay
Mercier • Epernay
Jean Moutardier • Le Breuil
Napoléon • Vertus
Bruno Paillard • Reims
Palmer & Co • Reims
Philipponnat • Mareuil-sur-Ay
Alain Robert • Le Mesnil-sur-Oger
Jacques Selosse • Avize
Alain Thiénot • Reims
Union Champagne • Avize
Vilmart • Rilly-la-Montagne
Cattier • Chigny-les-Roses

Information om annat bubbel än Champagne!

Cognac - en dryck som får skriva La Champagne..alla kan skriva Napoleon ..ta inte miste!

Cognac - en dryck som får skriva La Champagne..alla kan skriva Napoleon ..ta inte miste!

Andra bubbelområden i Frankrike

Frankrike är det STÖRSTA landet för mousserande vin produktion och producerar 42 miljoner lådor varje år. Det följs av Tyskland (35 miljoner) och Spanien (17 miljoner). Som jämförelse producerar USA 8 miljoner lådor varje år.

1978 slut.jpg

Fram till 1978 kunde champagnetillverkare använda namnet Cremant på sina flaskor för en mer lättmousserande champagne.
Numera förbjudet!

Andra mousserande; Crémant, Espumoso, Sekt and Spumante / bubbel jorden runt...

Engelskt bubbel/ British Fizz ...Året -15 producerades drygt fem miljoner flaskor bubbelvin i Storbritannien, en siffra som väntas dubblas fram till 2020.

Engelskt bubbel/British Fizz...Året -15 producerades drygt fem miljoner flaskor bubbelvin i Storbritannien, en siffra som väntas dubblas fram till 2020.

Alta Langa DOCG – torrt vitt och rosé
Asti Spumante D.O.C.G.
Bianco di Custoza DOC/DOP
Prosecco DOC/G ; leta efter Superiore från Valdobbiandene-Aromatisk, fruktig, perfekt för fester.
Franciacorta D.O.C.G; Från Lombardiet, gjort med Chardonnay, Pinot Bianco och Pinot Black. Berlucchi och Ca 'del Bosco är de mest kända i detta området.
Oltrepo Pavese Metodo Classico D.O.C.G; Pinot Nero dominerande områden i Lombardiet
Trento D.O.C.; Bredvid Alto Adige vid foten av Alperna, är Trento känd för sin Chardonnay och Pinot Nero-baserade stil. Leta efter Ferrari som ett bra exempel.
Lambrusco
Cava, spanskt mousserande vin - Cava skapades 1872 av Josep Raventos.

Cavakatedralen i Sant Sadurní d'Anoia - spanskt mousserande vin !!

Cavakatedralen i Sant Sadurní d'Anoia - spanskt mousserande vin !!


...Britagne , Merret , British Fizz, Sparkling, engelska bubbel...

fiss-druvor.gif

Australiskt mousserande vin ( mer än 3,5 bars tryck ), Méthode Tasmanoise
Champagna, sydamerikanska mousserande viner ofta "traditionell metod"
Champanski, ryskt mousserande vin ofta mycket sött.
Crémant, bubbel från 35 kontrollerade områden i Frankrike bl.a. Alsace , Loire Bourgogne ...+ i Luxemburg och Tyskland
Espumante, Portugisiska  viner VQPRD ( mer än 3,5 bar tryck i flaskan )
Espumoso, spanska mousserande vin ( mer än 3,5 bar tryck i flaskan )
"Metod Cap Classique”, mousserande vitt vin från Sydafrika - även Vonkelwyn i enklare varianter…
Méthode ancestrale; från Gaillac och Limoux i Languedoc
Mousserande vin, pärlande (Frizzante, Spritzig, Pétillant, Pearl - 1 till 2.5 bar) - inte från Champagne-Ardennes!
Perlé, ljust franskt mousserande vin ( mindre än 2,5 bar tryck i flaskan )
Perlwein, tysk ljust mousserande vin ( mindre än 2,5 bar tryck i flaskan )
Pezsgő , Ungerns motsvarighet för mousserande vin är " pezsgő ".
Prickle, engelskt mousserande vin (mindre än 2,5 bar tryck i flaskan )
Saumur , franskt ( ej champagne ) mousserande vin från Saumur .
Sekt, + Sekt b. A. + Winzersekt, tyska mousserande vita viner ( mer än 3,5 bar tryck i flaskan )
Semi-sparkling, lätta engelska  viner ( mellan 2,5 och 3,5 bars tryck )
Sparkling red, mousserande rött vin ( Australien)
Spritzig, tyskt ljust mousserande vin ( mellan 3,5 -2.5 bar)
Spumante , italienska mousserande viner ( mer än 3,5 bar ) 
Vino de Aguja , spanska mousserande viner ( mindre än 2,5 bars tryck )
Vouvray, franska mousserande vin från Vouvray .

Välkommen på champagneprovning i Stockholm av årgångar i Champagne!

Coteaux Champenois (stilla vin från champagneområdet)
Produktionen av Coteaux Champenois är inte begränsad till de mindre domaines / odlarna-producenterna. Kända hus som Bollinger, Henri Giraud och Bruno Paillard producerar fortfarande stilla viner.
Så nästa gång du är i Champagne varför inte prova lite champagne utan bubblorna? En (inte uttömmande) förteckning över producenter vars viner har fått gott rykte:
Jean-Marie Bandock: Bouzy Rouge
Robert Barbichon: Pinot Noir rouge
Baron Dauvergne: Bouzy Rouge
Herbert Beaufort: Bouzy Rouge
Barnaut: Bouzy Rouge Millésime and Clos Barnaut Rosé
Bérèche: Ormes Rouge Les Montées
Bollinger: La Côte aux Enfants
Françoise Bedel: Blanc Vin Cent Bulles and Meunier Blanc
Brice: Bouzy Rouge
Paul Clouet: Bouzy Rouge
Jérôme Cœssens: Rouge Vendange Egrappé
Gaston Collard: Bouzy Rouge
Roger Coulon: Vrigny Rouge
Jacques Defrance: Rosé des Riceys
Déhours: Les Rieux (blanc) and La Croix Joly (rouge)
Benoît Déhu: La Rue des Noyers (rouge and blanc available)
Egly-Ouriet: Cuvée des Grands Côtes (rouge)
Gatinois: Aÿ Rouge
René Geoffroy: Cumières Rouge NV, Pinot Meunier
Pierre Gerbais: Rouge and Cuvée Marie (rouge)
Henri Giraud: Coteaux Champenois Blanc
Gonet-Médeville: Ambonnay Rouge Cuvée Athénais
Gosset-Brabant: Aÿ Rouge Vielles Vignes
Olivier Horiot: Riceys Rouge, Riceys Blanc, Rosé des Riceys En Barmont, En Valingrain and Esquisse No. 2
Benoît Lahaye: Bouzy Rouge
Laherte Frères: La Troisièe Vie Meunier
Larmandier-Bernier: Blanc Cramant Nature and Vertus Rouge
Jacques Lassaigne: Coteaux Blanc
David Léclapart: Trépail Rouge
Larmandier-Bernier: Chardonnay and Pinot Noir
Lelarge-Pugeot: Blanc de Meuniers and Rouge
Aurèlien Lurquin: Rouge Les Crayères, Les Forcières Meunier, Blanc de Noirs Meunier and Chardonnay Blanc
Robert Moncuit: Chardonnay
Flavien Nowack: L'Arpent Rouge
Bruno Paillard: Blanc Mesnil Millésime
Pierre Paillard: Bouzy Rouge Les Mignottes and Les Gouttes d’Or (blanc) Franck Pascal: Confiance
Thomas Perseval: Blancs Le Pucelle and Le Village
R. Pouillon: Mareuil Rouge
Georges Remy: Bouzy Rouge – Les Vaudayants and Le Chapeau de Fer Camille Savès: Bouzy Rouge
François Secondé: Pinot Noir
Timothée Strœbel: Le Vin Tranquille blanc and rouge
Alfred Tritant: Bouzy Rouge
Jean Vesselle: Bouzy Rouge
Maurice Vesselle: Bouzy Rouge

magnum

Ekologiskt vin: Det finns en mängd oberoende organisationer som certifierar ekologiska viner. Deras kriterier varierar men jag känner inte till någon som inte når upp till EU:s definition om ekologiskt vin.  Inom EU ska druvorna odlas utan konstgödsel, utan kemisk ogräsbekämpning och utan kemiska växtskyddsmedel som penetrerar vinrankan.

Biodynamsikt vin: vilket i princip innebär att man förutom att odla ekologiskt tillämpar Rudolf Steiners läror och bland annat utgår från diverse astrologiska idéer i vinframställningen. Ett exempel kan vara att enbart buteljera vinerna när planeterna står i vissa gynnsamma positioner. De astrologiska inslagen gör biodynamisk vinodling kontroversiell. Man använder sig av speciella komposter och örtdekokter för behandla vingården. Ofta tar man hänsyn till en planteringskalender baserad på månfaser. Certifieras av privata organisationer som Demeter och Biodyvin.

Natur(ligt) vin: Ett begrepp som blivit populärt utan att egentligen ha någon definition. Tanken är att man gör så lite ingrepp som möjligt. Men vem som helst kan kalla sitt vin ”naturligt”. Vinet ska jäsas med naturligt förekommande jäst istället för odlad, inköpt jäst. Varken socker eller syra ska tillsättas, inte heller extra tanniner eller andra tillsatser. Vinet får inte utsättas för hård mekanisk påverkan, vilket utesluter sterilfiltrering, cryoextraktion, alkoholreduktion och microoxygenation (en mekanisk syresättning) samt även klarning - utom eventuellt med äggvita eller Agar Agar.

Culture raisonnée: "Motiverad kultivering" eller bokstavligt översatt resonabel odling. Kan beskrivas som ”nästan ekologiskt”. Man använder ”helst” inga kemiska medel i vingården, men om t.ex. röta hotar att orsaka katastrof så tillåter att använda kemiska bekämpningsmedel. Finns ingen officiell definition eller certifiering för detta heller men många vinodlarehör till denna kategori.

Pétillant Naturel.
Pétillants Naturels, PN eller pét-nats för kort, är flask-fermenterade mousserande viner som produceras  utan tillsats av socker, som i champagnemetoden används för att göra en sekundär jäsning. Ofta har pet-nats flaskor ingen tillsats av svavel eller använder filtreringsmetoder.

 - Ekologisk odling i Champagne -

 

Brut zero och alko-fri champagne hette förr Konvalecent och Diabetiker champagne...tiderna ändras!

Brut zero och alko-fri champagne hette förr Konvalecent och Diabetiker champagne...tiderna ändras!

bubbel.jpg